Työterveyslaitos

Lisääntyneet koronatartunnat haastavat työpaikkojen toiminnot

Jaa
Omikronin aikaansaamat rajut lisäykset tartuntaluvuissa asettavat työpaikkojen varautumissuunnitelmat koville. Työpaikkojen koronariskien arviointi on jälleen päivitettävä ja tartuntojen ehkäisytoimia on tiukennettava. Vaikeutunut tilanne työpaikoilla voi heijastua koko yhteiskuntaan.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 12.1.2022

– Lisääntyvien sairauspoissaolojen vuoksi tilanne työpaikoilla on nyt erilainen kuin aikaisemmin pandemian aikana. Työturvallisuuden ja työterveyden lisäksi työnantajien on huolehdittava siitä, etteivät operatiiviset tilaus-toimitusketjut katkeaisi lievien koronatapausten vuoksi lähiviikkojen aikana, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

– Lisääntyvät sairauspoissaolot voivat vaikeuttaa koko yhteiskunnan toimintaa. Esimerkiksi sairaalan sulkeminen henkilöstöpulan johdosta tai energiantuotannon hetkellinen katkeaminen voivat aiheuttaa merkittävää haittaa, jatkaa Koivula.

Rokotukset, etäisyydet, hygienia, maskit, etätyö ja fiksut työjärjestelyt edelleen tärkeitä

Mitä sitten työpaikoilla voidaan tehdä toimintakyvyn varmistamiseksi?
Keinot ovat tuttuja:

  • On edelleen kannustettava työntekijöitä rokotteiden ottoon.
  • Etäisyyksistä on huolehdittava.
  • Maskeja on käytettävä ja niitä on oltava tarjolla niin asiakkaille kuin työntekijöille.
  • Riskinarvioinnin perusteella hengityksensuojaimien käyttöä kannattaa lisätä. Suojaimia pitää käyttää käyttöohjeiden mukaisesti.
  • Käsi- ja yskimishygieniasta on huolehdittava ja muistutettava.
  • Etätyö ja etäkokoukset otettava käyttöön aina kun mahdollista.
  • Kohtaamisia on vältettävä: taukoja voi porrastaa.
  • Oma ilmoitus sairauspoissaoloissa kannattaa ottaa käyttöön. Kun henkilö voi olla omalla ilmoituksella sairaana 3–7 päivää ilman lääkärintodistusta, terveydenhuoltoa ei kuormiteta ja flunssaiset pysyvät sairaina kotona.

Kriittisten toimintojen huomioiminen

Yritysten ja muiden organisaatioiden operatiivisen toiminnan varmistamiseksi kannattaa kiinnittää huomiota kriittisten toimintaprosessien turvaamiseen. Suojautumistoimenpiteinä voi harkita myös FFP2-suojainten käyttöä.

Kun virusta on paljon liikkeellä, FFP2-hengityksensuojain suojaa käyttäjäänsä myös ilmavälitteisesti leviävää omikronia vastaan paremmin kuin kirurginen maski. Erityisesti rokottamattomien kannattaa harkita FFP2:n käyttöä. Hengityksensuojaimen pitää istua kasvoilla hyvin ja sitä pitää osata käyttää oikein. Lisätietoja maskeista ja hengityksensuojaimista löytyy Työterveyslaitoksen Korona ja työ -verkkosivuilta: Tietoa kasvomaskeista, suu-nenäsuojaimista ja hengityksensuojaimista

– Voimme olettaa, että lähikuukaudet tulevat olemaan haastavia monelle työpaikalle lievien koronatartuntojen aiheuttamien sairauspoissaolojen kasvaessa. Tämän vuoksi rohkaisemme työpaikkoja laajentamaan sairauspoissaolojen Oma ilmoitus –käytäntöä ja näkemään vallitseva tilanne myös mahdollisuutena vahvistaa työyhteisön sisäistä luottamuspääomaa, sanoo Koivula.

Lisätiedot

Antti Koivula, pääjohtaja, Työterveyslaitos, puh. 030 4742341, antti.koivula@ttl.fi
Eva Helaskoski, johtaja, ylilääkäri, Työterveyslaitos, puh. 046 851 2432, eva.helaskoski@ttl.fi
Erja Mäkelä, vanhempi asiantuntija (hengityksensuojaimet), Työterveyslaitos, puh. 030 474 2595, erja.makela@ttl.fi

Tutustu Korona ja työ -sivuihin:


Ohje työpaikoilleCOVID-19 riskinarvioinnin tekemiseen

Ohje työnantajille

Tietoa kasvomaskeista, suu-nenäsuojaimista ja hengityksensuojaimista

Maskisuositus kansalaisille (THL)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Var fjärde anställd tror att klimatförändringarna kommer att ge fler arbetstillfällen24.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Majoriteten av löntagarna tror inte att klimatförändringarna kommer att ha en dramatisk inverkan på arbetsmarknaden. Mycket få tror att klimatförändringen kan leda till att de förlorar sina egna jobb. Löntagarna önskar att deras arbetsplatser ska vara aktiva i fråga om ekologiskt hållbara val. Det förekom avsevärda skillnader mellan olika branscher i fråga om klimatåtgärder.

Ny metod för att stödja sysselsättningsförmågan när anställningsförhållandet upphör17.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Arbetshälsoinstitutet har publicerat anvisningar och blanketter med vilka arbetsgivaren och företagshälsovården kan hitta de arbetstagare som behöver konkret stöd för att sysselsättas på nytt. För närvarande omfattar inte omställningsskyddet alla arbetstagare som kunde dra nytta av företagshälsovårdens stödåtgärder före anställningsförhållandets upphörande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye