Suomen kansallismuseo

Lisääntynyt kotimaanmatkailu piristi poikkeuksellista vuotta Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa

Jaa

Kotimaanmatkailun suuri suosio piristi näkymiltään haastavaa vuotta, jonka valopilkuiksi nousivat kaavoitukseen edennyt Kansallismuseon uudisosa sekä somehiteiksi nousseet joulukuun juhlavalaisut linnoissa. Yleisöihin luotiin pandemian aikana uutta suhdetta digitaalisin sisällöin. Suomen kansallismuseon avoinna pitämissä kymmenessä museokohteessa vieraili poikkeuksellisena vuonna 2020 yhteensä 494 563 kävijää, mikä oli kolmanneksen vähemmän kuin ennätysvuoden 2019 kävijämäärä 762 481.

Kohtalona Ruotsinsalmi avautui toukokuussa pysyvänä näyttelynä Suomen merimuseossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto
Kohtalona Ruotsinsalmi avautui toukokuussa pysyvänä näyttelynä Suomen merimuseossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto

Suomen kansallismuseon kohteet olivat koronavirustilanteen vuoksi suljettuina maaliskuulta kesäkuun alkuun ja kesäkohteita avattiin toukokuun sijaan vielä juhannusviikollakin. Marraskuun lopulla museot suljettiin pääkaupunkiseudulla ja Hämeessä jälleen.

– Suomen kansallismuseo selvisi vaikeasta vuodesta odotuksiin nähden hyvin. Kesän kotimaanmatkailun suosio maakuntakohteisiimme kuroi kiinni sulusta johtunutta notkahdusta kokonaiskävijämäärässä. Elokuussa avautunut muuminäyttely vilkastutti myös Kansallismuseon. Koronavirustilanteesta johtuen jouduimme syksyllä rajoittamaan kävijämääriä, ja monet jo perinteeksi muodostuneet vuosittaiset tapahtumat, kuten Vintage-, käsityö- ja joulumarkkinat jäivät järjestämättä, sanoo museopalvelujohtaja Tiina Mertanen Suomen kansallismuseosta.

Uusi vuosi tuo Suomen kansallismuseoon laajassa yhteistyössä erilaisten toimijoiden kanssa toteutetun ohjelmiston, jossa on painavia teemoja. Vuonna 2026 avautuvaksi suunniteltu Kansallismuseon lisärakentaminen etenee rakennussuunnittelun, kaavoituksen ja toimintakonseptin saroilla.

Sisältöjä verkkoon

Pandemiatilanteessa Suomen kansallismuseo teki sisältöjään saavutettavammaksi niin etäkoululaisille kuin ajanvietettä kaipaaville vahvistamalla digitaalisia palveluitaan verkossa. Verkkosivujen Avoin museo -osio esittelee museokohteita ja kokoelmia niin 3D-mallinnosten kuin virtuaalikierrosten kautta sekä tuo opetussisällöt helposti niitä tarvitsevien ulottuville. Tapahtumat siirtyivät sujuvasti verkkoon, jossa livestriimatut opastukset sekä laajan kumppaniverkoston kanssa tuotetut keskustelut ja luennot löysivät yleisönsä hyvin. 

– Kriisin aikana kulttuurin merkitys yhteiskunnallisena, yhtenäisyyttä ja kestävyyttä tukevana voimavarana korostuu. Ihmisten kaipuu kulttuurin pariin on ilmiselvää. Paraikaa työstämme aktiivisesti muotoja, joilla voimme palvella ja tukea ihmisiä museoiden ollessa suljettuina, Mertanen kiteyttää.

Kotimaanmatkailijat korvasivat ulkomailta tulevat lomailijat maakunnissa

Kesälomakauden alkaessa suomalaiset suuntasivat maakuntien museoihin ja linnoihin. Olavinlinnassa heinäkuun kävijämäärä 43 899 on koko 2000-luvun ennätys. Kun normaalikesänä kolmannes Olavinlinnan kävijöistä saapuu ulkomailta, jäi heidän osuutensa tänä vuonna noin neljään prosenttiin. Savonlinnan oopperajuhlia ei tänä kesänä järjestetty, minkä vuoksi yleisö pääsi opastetuilla kierroksilla tavallisesti suljettuina tai oopperajuhlakäytössä oleviin osiin linnoitusta. Vankila Hämeenlinnassa teki kävijäennätyksen 32 343 kävijällään (+3 %), ja myös viereinen Hämeen linna saavutti suhteellisen hyvän kokonaiskävijämäärän, 87 390 (-22 %).

Suomen merimuseossa avautui toukokuussa uusinta peliteknologiaa hyödyntävä Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely, jonka suosion myötä museossa laskettiin näyttelykävijöitä 79 996 (+10 %). Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan kohteissa – KansallismuseoTamminiemi ja Hvitträsk – jäätiin noin 60 prosenttiin vuoden takaisista kävijämääristä. Sen sijaan turvallinen ulkoilmakohde Seurasaaren ulkomuseo kärsi kansainvälisten matkailijoiden puutteesta sekä tapahtumien perumisesta eniten, ja kävijämäärä jäi kolmannekseen kesään 2019 verrattuna. Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa Museokortti-kävijöiden määrä kasvoi 7 prosenttiyksikköä ollen 28 %.

Museoiden ympäristössä järjestettiin tilaisuuksia, joihin osallistuminen on ollut turvallista ja maksutonta. Kansainvälinen valokuvafestivaali Helsinki Photo Festival Kansallismuseon Kesäpihalla ja joulukuun valaisut linnoissa saivat ihmiset liikkeelle ja kamerat raksuttamaan. Laajalle alueelle ulos levittäytynyt Hämeen keskiaikafestivaali keräsi suuren yleisön. Kansallismuseon taidehistoriallisesti merkittävää rakennusta ulkopuolelta tarkastelevat Arkkitehtuurin helmi -kierrokset olivat heinäkuussa suosittuja.

Ajankohtainen ja huomiota herättävä kokoelmatyö

Suomen kansallismuseo aloitti yhteistyössä Suomen museokentän kanssa poikkeusajan dokumentoinnin heti maaliskuussa nykydokumentoinnin keinoin eli video- ja valokuvaamalla sekä esinekeruin. Nopeasti käynnistetty dokumentointi sai huomiota myös kansainvälisessä mediassa.

Historiallisesti merkittävä hetki koettiin 12.9.2020, kun Suomi palautti Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmasta Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen esivanhempien jäänteet heimojen edustajille. Näin tuli päätökseen useita vuosia kestänyt repatriaatio- eli palautusprosessi. Vuoden 2021 aikana Suomen kansallismuseo palauttaa saamelaiskokoelmansa Saamelaismuseo Siidalle. Tätä kunnioitetaan lokakuussa 2021 Kansallismuseossa avautuvalla näyttelyllä.

Identiteetit ja arvot nousivat keskiöön

Kansallismuseossa talvella 2018–2019 nähty 10 000 vuotta muotoilua -näyttely kiersi Etelä-Korean kansallismuseossa Soulissa, Gimhaessa ja Cheongjussa keräten kiitosta ja 65 545 kävijää. Kävijämäärä jäi pandemiasulkujen vuoksi noin puoleen odotetusta.

Suomen kansallismuseon näyttelyohjelmistossa nousivat esiin kohtalot ja arvot. Toukokuussa 2020 avautui Suomen merimuseossa Kotkassa Suomen kansallismuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä toteuttama Kohtalona Ruotsinsalmi. Ruotsinsalmen meritaisteluihin ja -linnoitukseen sekä ihmiskohtaloihin tutustutaan pysyvässä näyttelyssä elämäntarinoiden sekä merenpohjasta löydettyjen hylkyjen ja esineistön avulla. Viimeisin mallinnus- ja peliteknologia antaa loppusilauksen.

Kansallismuseossa keräsi alkuvuodesta suuren huomion Lea ja Santeri Pakkasen sekä Meeri Koutaniemen näyttely Inkeriläiset - unohdetut suomalaiset. Väli- ja Etelä-Amerikan kadonneiden kulttuurien historiaan ja elämäntapaan vei näyttely Maailma, jota ei ollut. Elokuussa Kansallismuseossa avautui Tove Janssonin luomien rakastettujen muumien arvoja ja elämänfilosofiaa käsittelevä elämyksellinen Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttely. Valtavan suosion saanut näyttely saa jatkoaikaa 14.3.2021 asti.

Hvitträskin kesässä nähtiin kansallisromantiikasta ja myös 1960-luvusta teemoja ammentava taidekäsityön näyttely Rakkauden ja kapinan talo. Tamminiemi päästiin kokemaan tanssillisesti kevään ja syksyn Uotinen goes Kekkonen -teoksessa, joka keräsi kiitosta niin kriitikoilta kuin yleisöltä. Tallenne nähtiin itsenäisyyspäivänä Yle Teemalla.

Vuonna 2021: yhteistyössä asiantuntijoiden ja yhteisöjen kanssa

Alkavana vuonna Suomen kansallismuseon ohjelmistossa pohditaan kulttuuriperintöä, ihmisyyttä ja inhimillisyyttä. Kansallismuseon perusnäyttelyuudistus on edennyt viimeiseen vaiheeseen, kun Suomen alueen historiasta vuosina 1100–1917 kertova Toista maata avautuu huhtikuussa. Näyttelyn sisältöä ja käsikirjoitusta on työstetty yhdessä laaja-alaisen asiantuntijajoukon kanssa. Käsikirjoitustiimiin kuuluvat muiden muassa professori Tuomas Heikkilä sekä kirjailija Juha Hurme.

Sami Parkkisen valokuvateoksia esittelevä näyttely Isä ja poika (14.5.–5.9.2021) saa pohtimaan lapsen oikeutta hyvään lapsuuteen ja aikuisen velvollisuutta turvata se. Mäccõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely (29.10.2021–27.2.2022) kuvaa Saamelaismuseo Siidalle palautettavan saamelaiskokoelman esineistön, arkistomateriaalin ja taiteen kautta kulttuuriperinnön ja sen hallinnan merkitystä yhteisöille. Näyttely on toteutettu tiiviissä yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa.

Hämeen linnassa nähdään ensi vuonna erityisiä vieraita, kun ritariajan puitteisiin tuodaan kesäkaudeksi belgialaisen nykytaiteilija Nick Ervinckin 3D-veistoksia, muun muassa mielikuvituksellisia kyborgeja.

www.kansallismuseo.fi

Lisätietoja

ylijohtaja Elina Anttila, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 336 131, elina.anttila@kansallismuseo.fi

markkinointi- ja viestintäjohtaja Päivi Kukkamäki, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 336 181, paivi.kukkamaki@kansallismuseo.fi

Kuvat

Kohtalona Ruotsinsalmi avautui toukokuussa pysyvänä näyttelynä Suomen merimuseossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto
Kohtalona Ruotsinsalmi avautui toukokuussa pysyvänä näyttelynä Suomen merimuseossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon lisärakentaminen etenee valtion ensi vuoden talousarvion myötä23.12.2020 15:08:46 EETTiedote

Suomen eduskunnan 21.12.2020 hyväksymä valtion talousarvio vuodelle 2021 tekee mahdolliseksi Kansallismuseon lisärakennushankkeen etenemisen. Suunnitelman mukaan Kansallismuseon historiallisen päärakennuksen, lisäosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus valmistuu alkuvuodesta 2026. Vuonna 2019 käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien ehdotus, jonka hankesuunnittelu ja kaavoitus ovat jo pitkällä. Senaatti-kiinteistöt pyrkii nyt tekemään hankkeen n. 55 miljoonan euron investointipäätöksen loppukeväästä 2021. Pääosin maan alle sijoittuvan uudisosan rakennustyömaa käynnistyy arviolta syksyllä 2022.

Poikkeuksellinen joulunaika tuo perinteet koteihin Suomen kansallismuseon kohteista3.12.2020 17:05:58 EETTiedote

Vaikka Suomen kansallismuseonkin museokohteita on eri puolilla Suomea suljettuina, toimivat museot ympäristöineen näyttämöinä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksille sekä kauden juhlavalaisuille. Joulukausi alkaa suorana verkossa ja radiossa lähetettävällä itsenäisyyspäivän lipunnostolla Hämeen linnasta ja jatkuu Olavinlinnan pihalta lähetettävällä juhlalähetyksellä. Tanssillisen erikoiskierroksen Tamminiemessä tarjoaa taltiointi Uotinen goes Kekkonen -teoksesta, joka nähdään niin ikään itsenäisyyspäivänä tv:ssä. Lucian päivänä 13.12. radiossa ja Yle Areenassa nähtävässä suorassa lähetyksessä Lucia laulaa kuoroineen Kansallismuseossa.

Suomen kansallismuseon kohteista Kansallismuseo ja Tamminiemi suljettuina kolme viikkoa yleisen koronatilanteen vuoksi27.11.2020 14:42:25 EETTiedote

Uudellamaalla käyttöön otettujen voimakkaiden rajoitustoimenpiteiden johdosta myös Helsingissä sijaitsevat Kansallismuseo ja Tamminiemi suljetaan 30.11.-20.12.2020. Suomen kansallismuseon avoinna olevien Hämeen linnan, Olavinlinnan ja Kotkassa sijaitsevan Suomen merimuseon osalta seurataan koronatilanteen alueellista kehittymistä. Muut Suomen kansallismuseon museokohteet ovat avoinna muutoinkin vain kesäkaudella.

Noin puolet suomalaisista arvioi tuntevansa hyvin Suomen ja Ruotsin yhteisen historian, selvisi Suomen kansallismuseon kyselyssä5.11.2020 15:53:57 EETTiedote

Kansallismuseo on uudistamassa perusnäyttelynsä osaa, joka kertoo ajanjaksosta 1100–1917 alueella, joka tunnetaan nykyisin Suomena. Ajanjaksoon sisältyy myös Ruotsin-vallan aika. Taustatyönä toteutetusta kyselystä selvisi, että vain noin puolet vastaajista arvioi tuntevansa tämän jakson tapahtumia ja merkitystä. Näyttely avautuu keväällä 2021. Se täydentää Kansallismuseon perusnäyttelyuudistuksen, josta aiemmin on avattu osat Esihistoria ja Itsenäisyyden ajasta kertova Suomen tarina vuonna 2017.

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin18.9.2020 17:17:05 EESTTiedote

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila on tavannut torstaina 17.9.2020 Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa Washingtonissa. Tapaaminen liittyi matkaan, jonka aikana Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmasta luovutettiin Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille takaisin esivanhempien jäänteet ja hautaesineet. Tapaamisessa oli läsnä repatriaation toteutukseen osallistuneiden osapuolten edustajia, Suomesta Elina Anttila sekä uusi Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala. Kulttuuri ja kulttuuriperintökysymykset ovat osa kansainvälistä politiikkaa, vaikka aiheet eivät usein näy poliittisen uutisoinnin yhteydessä. Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo: ”On erityistä ja tärkeää, että kulttuurisiin oikeuksiin liittyvät kysymykset tunnistetaan korkeimmalla poliittisella tasolla. Suomen kansallismuseon ja Yhdysvaltain alkuperäiskansojen välinen repatriaatio oli kansainvälisesti ainutlaatuinen prosessi ja tapahtuma, joka ei olisi tot

The National Museum of Finland returned Pueblo Tribes’ ancestral remains from its collection for reburial in Mesa Verde, Colorado17.9.2020 19:01:36 EESTPress release

The ancestors and grave items, which are estimated to date back to the 13th century and were part of the National Museum of Finland’s Mesa Verde collection, have been repatriated to the Hopi Tribe, the Pueblo of Acoma, the Pueblo of Zia, and the Pueblo of Zuni, indigenous tribes of the United States, to be reburied on Sunday 13 September 2020. This repatriation respects the 2007 United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples and its Article 12 on indigenous peoples’ right to the repatriation of their human remains. This repatriation is the first to return grave findings of the indigenous peoples in the Mesa Verde region from abroad to the representatives of the descendants. The National Museum of Finland and representatives of the indigenous peoples of the Mesa Verde region carried out the return, in cooperation with the Finnish and United States authorities.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme