Luonnonvarakeskus

Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua

Jaa
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.

Suomen kalamarkkinoilla myydään paljon lohikaloja. Puolet niistä on lohta ja puolet kirjolohta. Lohi tuodaan Norjasta, ja kirjolohesta puolet on kotimaista ja puolet Ruotsissa kasvatettua. Lohen hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla ja ohjaa kirjolohen ja monen muun kotimaisen kalan hinnanmuodostusta.

Lohen korkealla hinnalla on ollut vaikutuksia Suomen markkinoihin.

– Lohen tuonti väheni, kun lohesta tuli kallista. Perinteiset lohikalakampanjat päättyivät, ja vuosia jatkunut kalan kulutuksen kasvu taittui väliaikaisesti. Kotimaisten kalojen kysyntä on edelleen korkea, mutta niiden tarjonta ei vastaa kysyntää, kertoo erikoistutkija Jari Setälä Luonnonvarakeskuksesta.

Kirjolohen vienti kasvoi, jalostusteollisuudessa pulaa raaka-aineesta

Kirjolohen kansainvälisen kysynnän kasvu avasi suomalaisille kirjolohen vientimarkkinoita Eurooppaan. Lohen tuonnin supistumisen ja kirjolohen viennin kasvun seurauksena lohikalojen kokonaistarjonta kotimarkkinoilla vähentyi viidenneksellä vuodesta 2014 vuoteen 2016. Kalateollisuudella oli syksyllä 2016 ja keväällä 2017 pulaa jalostuksen raaka-aineesta, ja osa jalostajista ajautui taloudellisiin ongelmiin.

Lohen hinnat ovat loppusyksyllä 2017 palautuneet normaalimpaan hintatasoon. Maailmanmarkkinahinnat ovat laskeneet, ja vähittäiskaupassa on jälleen ollut lohikampanjoita.

– Loppuvuodesta hinnat yleensä nousevat, koska lohikalojen kysyntä on jouluna parhaimmillaan. Suomalaiset arvostavat joulupöydässään kraavattuja ja kylmäsavustettuja lohituotteita, mätiä ja monia muitakin kalaherkkuja, Setälä toteaa.

Julkaisu: Kalamarkkinakatsaus 2016

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Luonnonvarakeskuksesta:
Erikoistutkija Jari Setälä, etunimi.sukunimi@luke.fi, puh. 0295 327 682

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>