Hämeen ELY-keskus

Loimi Kierto Oy:lle (ent. Envor Biotech Oy) ja sen kahdelle johtajalle tuomio ympäristörikoksesta

Jaa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on 14.1.2021 tuominnut forssalaisen jätehuoltoyhtiö Loimi Kierto Oy:n ja kaksi sen toimihenkilöä ympäristörikoksesta. Heidän katsottiin syyllistyneen ympäristön turmelemiseen. Toiminnasta on aiheutunut pinta- ja pohjavesien pilaantumista, hajuhaittaa, haittaeläinten lisääntymistä ja roskaantumista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on 14.1.2021 tuominnut forssalaisen jätehuoltoyhtiö Loimi Kierto Oy:n ja kaksi sen toimihenkilöä ympäristörikoksesta. Yhtiön toinen johtaja tuomittiin 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja toinen johtaja 60 päiväsakon rangaistukseen jätteiden epäasiallisesta käsittelystä. Heidän katsottiin syyllistyneen ympäristön turmelemiseen. Laiminlyöntien katsottiin olleen toisen johtajan osalta tahallista ja toisen osalta tahallista tai ainakin johtunut törkeästä huolimattomuudesta.

Käräjäoikeus tuomitsi yritykselle syyttäjän vaatiman 50 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yhtiö velvoitettiin maksamaan valtiolle rikoshyötynä 70 000 euroa. Rikoshyöty perustuu siihen, että tarpeellisia jätehuoltotoimia lykättiin ja jätteiden varastokenttää ei rakennettu tiiviiksi, mistä yhtiö sai korkohyötyä ja säästöä investointikustannuksissa. Vielä vastaajat velvoitettiin yhteisvastuullisesti maksamaan valtiolle todistelusta aiheutuneita kustannuksia sekä ELY-keskukselle aiheutuneita oikeudenkäyntikuluja.

Tuomion mukaan yhtiössä oli käsitelty eräitä jäteitä ympäristöluvan vastaisesti ulkona ohi laitoskäsittelyn ja varastoitu suuria määriä jätteitä varastoalueella ilman lupaa varastokentällä, jonka pintarakenne ei ollut vesitiivis. Yhtiö oli rikkonut useita ympäristöluvan jätehuoltoa koskevia lupamääräyksiä ja pitkän ajanjakson aikana. Ympäristöluvan määräysten vastaista toimintaa katsottiin tapahtuneen vuodesta 2012 alkaen.

Käräjäoikeuden mukaan on tullut näytetyksi, että epäasiallisesta jätteen käsittelystä ja varastoinnista sekä varastointikentän puutteellisesta tiiviydestä johtuen toiminnasta on aiheutunut haittaa ympäristölle. Toiminnasta on aiheutunut pinta- ja pohjavesien pilaantumista, hajuhaittaa, haittaeläinten lisääntymistä ja roskaantumista.

Oikeudenkäynnissä vastaajat kiistivät syyllistyneensä rikoksiin ja vaativat syytteiden hylkäämistä muun muassa sillä perusteella, että yhtiö oli mielestään käsittelyt jätteitä asianmukaisesti, eikä yhtiö ollut ylittänyt jätemääriä ja että yhtiö oli asfaltoinut varastokentän ja tehnyt siihen monia paikkauksia. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että kaksi yhtiön johtohenkilöä olivat olleet tietoisia siitä, ettei yhtiön ohjeita asianmukaiselle jätteenkäsittelylle ja ympäristölupaa ole noudatettu sekä ympäristön pilaantumisen vaarasta.

Yhtiö ja sen kaksi johtohenkilöä ovat saaneet aikaisemmin tuomion ympäristön turmelemisesta liittyen ympäristöluvan vastaisiin jätevesipäästöihin viemäriverkostoon (Turun HO 11.12.2020 R19/103).


Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 14.1.2022 nro 22/101702, asianro R 20/917 (tuomio ei ole lainvoimainen).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Lakimies Minna Laherto, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 250
Ylitarkastaja Kari Leinonen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 198

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Runsasluminen talvi nosti vedenkorkeuksia paikoitellen Hämeen alueella poikkeuksellisen korkealle11.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Kevään tulvahuiput on osin ohitettu Hämeen alueella. Vesi nousi pelloille, katkaisi joitakin pienempiä teitä ja kevyenliikenteenväyliä, nousi pihoille sekä uhkasi vapaa-ajanasutuksia, sauna- ja varastorakennuksia ja joitakin omakotitaloja. Huhtikuussa onneksi vältyttiin isommilta sateita. Jokien pinnat ovat nyt laskussa, mutta suurimmat järvet jatkavat nousuaan. Vesi on paikoin edelleen korkealla. Viikon lopulle on ennusteen mukaan luvassa sateita.

Työttömien määrä jatkaa laskua2.5.2022 08:08:07 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli maaliskuun lopussa 18 670 työtöntä työnhakijaa, joista 1527 kokoaikaisesti lomautettuja. Se on 4883 vähemmän (-21 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku tuli tasaisesti sekä lomautettujen (-2460) että muiden työttömien (-2423) määrän vähenemisestä. Työttömyyden lasku vuositasolla oli hieman alkuvuotta nopeampaa johtuen myös siitä, että vuosi sitten koronasta johtuvat rajoitustoimenpiteet lisäsivät työttömyyttä erityisesti lomautuksina. Helmikuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä alueen TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa laski 957:llä johtuen myös sekä lomautettujen että muiden työttömien määrän vähentymisestä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme