Hämeen ELY-keskus

Loimijoen padotus- ja juoksutusselvityksen ohjausryhmä päätti seuraavasta säännöstelysuositusten seurantakaudesta

Jaa
Hämeen ELY-keskus uusi syksyllä 2022 kevään 2017 verkkokyselyn, jossa selvitettiin vesistön käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä Tammelan Pyhäjärven ja Loimijoen vesistön tilasta ja vedenkorkeuksista. Vastauksia kyselyyn saatiin 183, joista 107 koski Tammelan aluetta, 26 Forssan aluetta ja loput Loimaata, Jokioista, Huittista ja Ypäjää. Kun huomioidaan virkistyskäyttömahdollisuudet, veden laatu, rantojen kasvillisuus, kalasto ja linnusto, oli vastaajista 40 prosenttia melko tai erittäin tyytyväisiä vesistön nykytilaan. Vuonna 2017 vastaajista oli melko tai erittäin tyytyväisiä vain noin neljännes.
Kuhalankosken pato, kuvaaja: Jukka Sainio.
Kuhalankosken pato, kuvaaja: Jukka Sainio.

Vesistön käytön haitoista eniten vastaajia oli haitannut rantojen mataluus, joka oli aiheuttanut 60 prosentille vastaajista suurta tai kohtalaista haittaa. Muita usein koettuja haittoja olivat leväkukinnat, heikentynyt vedenlaatu ja runsas vesikasvillisuus. Veden mataluudesta haittaa 70 prosenttia vastaajista koki kesä-elokuussa, kun taas veden korkeudesta haittaa ei aiheutunut minään vuodenaikana 80 prosentille vastaajista. Vedenkorkeuden nopeasta vaihtelusta aiheutui haittaa noin puolille vastaajista, erityisesti kesäaikaan. Toiveet tavoitellusta vedenkorkeuden vaihtelusta eivät olleet muuttuneet viiden vuoden takaisesta. Hyväksi tavoitteeksi Pyhäjärven kesä−elokuun vedenkorkeuden vaihtelulle vastaajat arvioivat yhä tasot 96,50...96,70 metriä sekä 96,50...96,80 metriä peruskarttakorkeudessa (N60). Osa toivoi kuitenkin selvästi korkeampia vedenkorkeuksia tai hyvin vähäistä vedenkorkeuden vaihtelua; osa kannatti selvästi alempia vedenkorkeuksia.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista yli puolet kyselyyn vastanneista oli havainnut joinakin vuosina selvää muutosta siinä, että vedenkorkeudet laskevat kesän mittaan alemmas kuin ennen. Lisäksi sateettomien jaksojen oli huomattu pidentyneen ja talvien muuttuneen leudommiksi sekä lunta kertyvän nykyisin vähemmän. Säännöstelystä ja vedenkorkeuksista tiedottamiseen oltiin jonkin verran tyytyväisempiä kuin 2017, ja hyvällä tiedottamisella voitiin 85 prosentin mielestä lisätä vesistön käyttäjien tyytyväisyyttä säännöstelyyn.

Kyselyssä kysyttiin myös vastaajien omatoimisesta varautumisesta tulviin ja kuivuuksiin. 80 prosenttia vastaajista ei ole itse varautunut tulviin tai kuiviin kausiin. Useasta vastauksesta kävi ilmi, että matalien vedenkorkeuksien aikaan vesistön käyttöä on jouduttu vähentämään. Helpotusta tilanteeseen ovat tuoneet muun muassa pohjan ruoppaus, veneen siirtäminen rannalta poijuun, matalapohjainen vene ja säädettävät laiturirakenteet. Tulviin puolestaan on varauduttu muun muassa rantoja pengertämällä ja kiinnittämällä huomiota rakennuskorkeuksiin

Tammelan Pyhäjärven säännöstely muuttuvassa ilmastossa

Vuonna 2017 valmistuneessa Loimijoen padotus ja juoksutusselvityksessä selvitettiin mahdollisuuksia vähentää tulvasta tai kuivuudesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia Loimijoen vesistössä. Selvityksen laati Suomen ympäristökeskus Hämeen ELY-keskuksen johdolla yhteistyössä lupien haltijoiden, kuntien ja muiden viranomaisten sekä sidosryhmien kanssa.

Työn lopputulemana päädyttiin jatkamaan Pyhäjärven säännöstelyn kehittämistä suosituksilla, joista

  • kolme ensimmäistä koskee Tammelan Pyhäjärven säännöstelyä
  • neljäs suositusten tarkistamista viiden vuoden välein
  • viides viestintää vesistöennusteiden avulla.

Pyhäjärven säännöstelysuosituksilla ei pyritä vuositasolla muuttamaan järven vedenkorkeuksia, vaan sopeutumaan nykyisen säännöstelyluvan puitteissa ilmastonmuutoksen aiheuttamaan hydrologisen kierron rytmin muuttumiseen. Säännöstelylle asetetut suositukset ja niiden toimivuus tarkistetaan viiden vuoden välein. Ensimmäinen suositusten seurantakausi oli 2017–2021. Loimijoen padotus ja juoksutusselvityksen ohjausryhmä on kokoontunut kaksi kertaa tuon seurantakauden jälkeen, huhtikuussa 2022 ja tammikuussa 2023.

Ohjausryhmän kokous

Loimijoen padotus ja juoksutusselvityksen ohjausryhmä kokoontui 9.1.2023. Ohjausryhmän kokouksessa käytiin läpi yllä mainitut vesistön käyttäjille suunnatun kyselyn tuloksia, verrattiin niitä vuonna 2017 toteutetun kyselyn tuloksiin ja tarkasteltiin vielä vuonna 2017 laadittuja säännöstelysuosituksia. Kokouksessa ohjausryhmä päätti, että Pyhäjärven säännöstelyä jatketaan näiden laadittujen suositusten mukaisesti. Suositusten toimivuutta tarkastellaan uudelleen seurantakauden 2022–2026 jälkeen vuonna 2027.

Jatkossakin kevättulviin varautuminen tehdään säännöstelyluvan mukaisesti maaliskuun alun lumen vesiarvon perusteella ja varautuminen (kevätkuoppa) tehdään huhtikuun alkuun mennessä. Kevättulvan jälkeen Pyhäjärven vedenkorkeus nostetaan kesäkorkeuteen siten, että Kuhalankosken padotuskorkeutta ei ylitetä kuin tilapäisesti. Kesä−elokuussa vedenkorkeus pyritään pitämään lähellä Kuhalankosken padotuskorkeutta säännöstelyluvan sallimaa juoksutuksen vaihteluväliä hyödyntäen. Suosituksen tavoitteena on parantaa varautumista kesän ja alkusyksyn kuivuuteen ja turvata riittävät virtaamat myös Loimijoessa.

Syksyllä ja loppuvuonna Pyhäjärven säännöstelyssä varaudutaan säännöstelyluvan mahdollistamalla tavalla sekä tulviin että kuivuuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064


Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Kuhalankosken pato, kuvaaja: Jukka Sainio.
Kuhalankosken pato, kuvaaja: Jukka Sainio.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kevään tulvahuippu on ohitettu, pohjaveden pinta nousee edelleen23.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Järvien ja jokien vedenpinnat nousivat huhtikuun alun voimakkaiden sateiden jälkeen nopeasti. Voimakkaat sateet ja tavallista aikaisempi kevään tulo vaikeuttivat monin paikoin vedenpinnan korkeuden säännöstelyä. Tulvakorkeudet pysyivät kuitenkin tavanomaisten kevättulvien tasolla. Nyt kevättulvien huippu on jo ohitettu. Järvien jäät ovat monin paikoin liian heikkoja mitattaviksi. Pohjavedenpinnat ovat reilusti yli ajankohdan keskimääräisen tason. Talousvesikaivoissa tulee näillä näkymin hyvin riittämään vettä kesällä.

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä19.4.2024 10:31:16 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye