Demarinaiset

Loppu tyttöjen ja naisten silpomiselle

Jaa

Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia ja vaarantaa hengen ja terveyden. Maailmassa on arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden sukuelintä on silvottu. Tämänhetkinen koronaepidemia ja poikkeusolot ovat huonontaneet tyttöjen asemaa. YK:n väestörahasto UNFPA mukaan koronaepidemia on haitannut sukuelinten silpomisen vastaista työtä. Sen seurauksena seuraavan vuosikymmenen aikana silvotuksi joutuu arviolta kaksi miljoonaa tyttöä, jotka olisivat muuten voineet säästyä teolta.

”Kriisien keskellä on puolustettava tiukasti ihmisoikeuksia. Tyttöjen ja naisten oikeudet eivät saa jäädä koronaepidemian varjoon. Tyttöjen sukuelinten silpominen aiheuttaa vakavia terveydellisiä riskejä, vammauttaa ja pahimmillaan tappaa. Silpominen on lopetettava joka puolelta maailmaa. Tässäkin asiassa meidän tulee olla tekemässä rohkeita tekoja ja kunnianhimoista politiikkaa ihmisoikeuksien puolesta”, Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen sanoo. 

THL:n arvion mukaan Suomessa elää noin 10 000 tyttöä ja naista, joiden sukuelimiä on silvottu. Tuhansia tyttöjä on vaarassa joutua silvotuiksi. Silpominen on yksi sukupuolittuneen väkivallan muoto, joka loukkaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja myös Suomen rikoslakia. Viime syksynä Suomen eduskunta hyväksyi kansalaisaloitteen tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Demarinaiset tuki kansalaisaloitetta.

”Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen vastainen kamppailu on globaali ja työtä silpomista vastaan tehdään yhdessä. Väkivallan vastaisen työn tukeminen sekä tiedon jakaminen perheille, uskonnollisille johtajille ja eri viranomaisille vievät tavoitetta eteenpäin. Kehitysyhteistyössä tulee jatkossakin olla tyttöjen ja naisten aseman kehittäminen tärkeänä painopisteenä. Yksikin silvottu tyttö tai nainen on liikaa”, Tuppurainen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Viha ei kuulu vaaleihin12.2.2021 10:00:00 EETTiedote

Vihapuhe kaventaa demokratiaa ja vähentää halukuutta osallistua päätöksentekoon. Oikeusministeriön Tiedolla vihaa -hankkeen mukaan joka kolmannes kuntapäättäjistä on ollut vihapuheen kohteena, ja kaksi kolmesta päättäjästä arvioi vihapuheen kasvaneen viime vuosina. Etenkin vaalien alla poliittisiin toimijoihin kohdistuva vihapuhe lisääntyy. Kevään kuntavaalit käydään poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun koronaepidemia vaikuttaa kampanjointiin, äänestämiseen ja itse vaalien ilmapiirin.

Feminismiä kuntiin - Demarinaiset julkaisivat kuntavaaliteesinsä9.2.2021 17:29:13 EETTiedote

Huhtikuussa käytävät kuntavaalit määritelevät kuntien suunnan seuraaviksi vuosiksi. Äänestämällä vaaleissa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa oman kuntansa kehitykseen. Demarinaiset haluaa huolehtia siitä, että jokaisella ihmisellä on toimiva arki, huolenpitoa, työtä ja saavutettavat palvelut. Demarinaisten kuntavaaliteesit kiteytyvät neljän otsikon alle, joita ovat saavutettavat palvelut, yhdenvertainen ja syrjinnästä vapaa kunta, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä kunta sekä kunta tasa-arvoisen työelämän edelläkävijänä.

Demarinaiset peräänkuuluttaa faktatietoa koronarokotekeskusteluun17.12.2020 10:48:46 EETTiedote

Marinin hallitus julkaisi joulukuun alussa Suomen rokotestrategian koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Rokotestrategian toimeenpano alkaa, kun myyntiluvallinen ja Euroopan unionin standardit täyttävä rokote on saatavilla. Strategian mukaisesti rokotetta tullaan tarjoamaan jokaiselle halukkaalle ja rokotuksen saavat ensiksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstö, ikäihmiset sekä riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme