ELY-keskuksetELY-keskukset

Lounais-Suomen luonnonsuojelun toteutuksessa huippuvuosi 2022 (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Varsinais-Suomen ELY-keskus hankki alueita valtiolle luonnonsuojelutarkoitukseen sekä perusti yksityisiä luonnonsuojelualueita vuonna 2022 reilut 7 100 hehtaaria Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Määrärahoja alueiden hankintaan ja rauhoituskorvauksiin käytettiin viime vuonna reilut 7,9 miljoonaa euroa. Suojelu toteutettiin pääsääntöisesti neuvottelemalla ja yhteistyössä maanomistajien kanssa.
Kuva ©Pipsa Kaunisto
Kuva ©Pipsa Kaunisto

Natura ja valtakunnalliset suojeluohjelmat

ELY-keskuksella on luonnonsuojelulakiin perustuva velvoite toteuttaa luonnonsuojelua osalla Natura 2000 -verkoston kohteita sekä valtakunnallisten suojeluohjelmien (suot, lintuvedet, lehdot, rannat, vanhat metsät, kansallis- ja luonnonpuistojen kehittäminen) alueilla turvaten niille tyypillisten luontotyyppien ja lajien säilymistä.

Korppoon eteläisessä saaristossa suojeltiin yhteistyössä maanomistajan kanssa noin 240 hehtaarin suuruinen Natura 2000 -verkoston kohteeseen Saaristomeri FI0200090 kuuluva ja Saaristomeren kansallispuistoon rajautuva alue, Krokskärin saariryhmä merialueineen. Luodot ja karikot muodostavat otollisen elinympäristön linnustolle.

Gullkronan saarta ympäröiville vesialueille perustettiin Saaristomeren suurin yksityinen merensuojelualue, noin 4 800 hehtaaria. Keskeisessä roolissa suojelun toteutumisessa olivat maanomistaja eli Paraisten Gullkronan kalastuskunta sekä laajapohjaista yhteistyöryhmää vetänyt Baltic Sea Action Group ja Metsähallitus. Rauhoitusmääräyksillä turvataan vedenalaista luontoa ja lintujen pesimärauhaa sekä edistetään EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteita merialueiden suojelun osalta.

METSO- ja Helmi -ohjelmat

Suojelua toteutetaan merkittävästi vapaaehtoisuuteen perustuvien METSO-ohjelman eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman sekä Helmi-elinympäristöohjelman 2021–2030 rahoituksella. METSO-ohjelmassa suojellaan luonnonarvoiltaan monipuolisia ja eliölajien elinympäristöinä erityisen arvokkaita metsiä. Vuonna 2022 METSO-rahoituksella suojeltiin  noin 1 000 hehtaaria arvokkaita metsiä ja Helmi-ohjelmassa noin 200 hehtaaria arvokkaita soita.

Lounais-Suomessa METSO-ohjelman osalta on suojelua tarvetta kohdentaa vielä erityisesti lahopuustoisiin kangasmetsiin, lehtoihin, tulvametsiin sekä maankohoamisrannikon metsiin. Helmi-ohjelmassa suojelu kohdentuu soidensuojelun täydennysesityksen mukaisille soille (SSTE-kohteet), maakuntakaavojen suojeluvaraussoille sekä olemassa olevan suojelualueverkoston ennallistamisen kannalta tärkeille soille.

Luonnonsuojelun merkitys

Suojelun piirissä on tällä hetkellä lähes 125 700 hehtaarin verran alueita Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Suojelualueverkoston tarkoituksena on omalta osaltaan edistää ja säilyttää luonnon monimuotoisuutta sekä suojelualueiden kytkeytyneisyyttä, ehkäistä luontokatoa ja parantaa lajien ja luontotyyppien mahdollisuuksia sopeutua ilmastonmuutokseen. Säilyttämällä hiilinieluja ja -varastoja (metsät, suot, meri) hillitään myös ilmastonmuutosta.

Työ jatkuu myös vuonna 2023

Tänä vuonna suojelun toteutus kohdentuu erityisesti Natura 2000 -verkostoon ja valtakunnallisiin suojeluohjelmiin, joiden osalta työ on vielä kesken noin 4 000 hehtaarilla. METSO-ohjelman osalta rahoitusta on pienennetty merkittävästi tälle vuodelle. ELY-keskukselle myönnetty METSO-rahoitus on jo pitkälti sidottu vireillä olleisiin kohteisiin ja kohteita on edelleen runsaasti jonossa. Mahdollisesta METSO-ohjelman lisärahoituksesta saadaan tietoa kesällä. Helmi-ohjelman osalta toteutus kohdentuu erityisesti soidensuojelun täydennysesityksen kohteisiin.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Teija Jokinen, puh. 0295 022 770 (Natura ja valtakunnalliset suojeluohjelmat)

Ylitarkastaja Heli Roström, puh. 0295 022 736 (METSO-ohjelma)

Ylitarkastaja Sari Jaakkola, puh. 0295 022 016 (Helmi-ohjelma)

Kuvat

Kuva ©Pipsa Kaunisto
Kuva ©Pipsa Kaunisto
Lataa
Kuva ©Pipsa Kaunisto
Kuva ©Pipsa Kaunisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme