Uudenmaan ELY-keskus

Loviisan Keitalavikenillä selvitetään kunnostusmahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi

Jaa
Loviisan kaakkoisosassa sijaitsevalla Keitalavikenillä selvitetään vapaaehtoisuuteen perustuvan Helmi-elinympäristöohjelman tarjoamia mahdollisuuksia alueen kunnostamiseksi. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään alueen nykytilaa, luontoarvoja ja vedenlaatua.
Keitalavikeniin tulevan veden määrä on vähentynyt, joka on lisännyt alueen umpeenkasvua. Kuva: Aki Janatuinen
Keitalavikeniin tulevan veden määrä on vähentynyt, joka on lisännyt alueen umpeenkasvua. Kuva: Aki Janatuinen

Loviisan kaakkoisosassa sijaitseva Keitalaviken on osa vanhaa merenlahtea, kluuvi, joka on vähitellen kuroutunut irti merestä.

Kluuviin tulevan veden määrä on vähentynyt merkittävästi 1970-luvulla tehdyn Storbäckenin ojitushankkeen seurauksena. Aiemmin Keitalavikeniin laskenut puro kaivettiin tuolloin laskemaan suoraan mereen. Tämä on johtanut Keitalavikenin kuivumiseen ja umpeenkasvuun, joka on todennäköisesti vähentänyt esimerkiksi kalojen lisääntymismahdollisuuksia.

Keitalavikenin ja läheisen Vedaträsketin alueen kunnostusmahdollisuuksia selvitetään nyt Uudenmaan ELY-keskuksen ja Loviisan kaupungin yhteistyöllä. Keitalavikenin kaltaiset rannikon pienvedet ovat arvokkaita luontokohteita, joilla on rikas omalaatuinen lajisto. Ne ovat myös tärkeitä kalojen lisääntymisalueita.

Alueella tehdään kuluvan kevään ja kesän aikana konsulttityönä luontoselvitystä, jossa kartoitetaan muun muassa kasvillisuutta, linnustoa ja luontotyyppejä. Samalla tullaan kuvaamaan droonilla eli kopterikameralla ilmakuvia kunnostussuunnittelun tarpeisiin. Tarkoituksena on selvittää myös Keitalavikenin ja sen edustan merialueen vedenlaatua.

Helmi-ohjelmalla vahvistetaan luonnon monimuotoisuutta

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesi- ja rantaluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen ja ei edellytä alueen suojelua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sam Vickholm, maaseutupäällikkö
Loviisan kaupunki
puh. 040 521 8128
sam.vickholm(at)loviisa.fi


Heidi Lyytikäinen, ympäristöpäällikkö
Loviisan kaupunki
puh. 0440 555 373
heidi.lyytikainen(at)loviisa.fi


Lisätietoja Helmi-ohjelmasta: ym.fi/helmi
Aki Janatuinen, Uudenmaan ELY-keskus (suomeksi)
puh. 029 502 1089
aki.janatuinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Keitalavikeniin tulevan veden määrä on vähentynyt, joka on lisännyt alueen umpeenkasvua. Kuva: Aki Janatuinen
Keitalavikeniin tulevan veden määrä on vähentynyt, joka on lisännyt alueen umpeenkasvua. Kuva: Aki Janatuinen
Lataa
Alueella on vielä jäljellä muutamia avoimia vesialueita. Kuva: Aki Janatuinen
Alueella on vielä jäljellä muutamia avoimia vesialueita. Kuva: Aki Janatuinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Kollektivtrafiken i Västra Nyland kommer till stor del att övergå till en modell som leds av NTM-centralen19.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

I Högfors, Vichtis, Lojo, Ingå och Hangö som hör till området för NTM-centralen i Nyland övergår man den 3 juni 2024 till modellen för kollektivtrafik som leds av NTM-centralen. Detta omfattar största delen av den interna trafiken samt förbindelserna från Nummela och Ingå mot Helsingfors, men inte till exempel turer på avsnittet Björneborg – Helsingfors längs riksväg 2 eller turer på avsnittet Lojo–Helsingfors.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye