Asuntomessut

Loviisan Kuningattarenrantaan Tapio Haapalan taideteos

Jaa

Kuvataiteilija Tapio Haapala valittiin toteuttamaan julkinen taideteos ”Loviisan pisarat” ensi kesän Asuntomessualueelle Kuningattarenrantaan Loviisassa. Kaksiosainen taideteos tulee sijaitsemaan Kuningattarenrannan torialueella meren äärellä.

Havainnekuva Kuningattarenrannan taideteoksesta.
Havainnekuva Kuningattarenrannan taideteoksesta.

Asiantuntijaraadille esiteltiin kymmenen taiteilijaa, joista kolme valikoitui raadin lähempään tarkasteluun. Näistä kolmesta taiteilijasta kuvataiteilija Tapio Haapala valittiin toteuttamaan taideteos.

Asiantuntijaraati perusteli valintaansa seuraavasti:

Taideteos edustaa taiteen kestävää kehitystä. Teoksen materiaalit kestävät merellisestä sijainnista ja vaativista sääolosuhteista huolimatta sukupolvelta toiselle. Taideteos ”Loviisan pisarat” kuvastaa Loviisaa ja kaupungin merellistä ympäristöä. Taideteoksen valaistus on linjassa Kuningattarenrannan Asuntomessualueen valaistusteeman kanssa. Lisäksi asiantuntijaraati haki taidetasoltaan laadukasta toteutusta.

Tapio Haapala on pitkän linjan kuvanveistäjä ja kuvataitelija. Hänen teoksensa pohjautuvat usein ympäristöteemaan. Haapalan julkisia taideteoksia löytyy muun muassa Porista, Raumalta, Eurajoelta sekä Nyköpingistä Ruotsista. Hän on myös pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä.

”On todella kiva tulla valituksi, vaikka aikataulu on haastava. Paikka, mihin teokseni  sijoittuu, on edelleen keskeneräinen, joten valmiin alueen hahmottaminen vaatii hieman mielikuvitusta. Mutta kyllähän kokonaisuus  upeine näkymineen on hieno. Sen verran iso taideteoksesta tulee, että sitä voi katsoa myös vastarannalla olevalta satama-alueelta”, kertoo kuvataiteilija Tapio Haapala.

Haapala on pitkään käyttänyt teoksissaan rakennusteknisiä materiaaleja, kuten ruostumatonta harjaterästä, mikä tulee olemaan myös Kuningattarenrannan teoksen päämateriaali. Taideteos hitsataan muottien avulla muotoonsa. Muotokieli on selkeä.

”Taideteoksen pisarateema kuvaa veden kiertokulkua, joka sopii erityisen hyvin teoksen sijaintiin veden äärellä. Teos kuvaa myös elämän riippuvuutta vedestä. Seuraan maataloutta verrattain läheltä, joten näen konkreettisesti veden merkityksen esimerkiksi ruuantuotannossa. Aiempi työni maatalouden parissa  siis vaikuttaa myös taiteelliseen työhöni”, Haapala kertoo.

Loviisassa on hyvin aktiivisia ja korkeatasoisia taiteilijoita, jotka omalta osaltaan rikastuttavat kaupunkia väliaikaisella taiteella ja vilkkaalla taide-elämällä. Loviisan kaupunki ei kuitenkaan ole investoinut pysyvään julkiseen taiteeseen sitten 1960-luvun.

Taideteos rahoitetaan osittain Taiteen edistämiskeskukselta (TAIKE) saadulla avustuksella ja osittain Loviisan kaupungin kulttuurin kehittämistä varten saamalla perinnöllä. Loviisan kaupungin Asuntomessuorganisaatio vastaa taideteoksen perustuksista alueella.

Asiantuntijaryhmä:

Puheenjohtaja: Ulrika Rosendahl, museointendentti, Loviisan kaupunki
Kuvataiteilija Denise Ziegler (Suomen Taiteilijaseuran nimeämä)
Kuvataiteilija Pia Sirén
Kuvataiteilija Jukka Vikberg
Arkkitehti Perttu Huhtiniemi
Niina Okkonen, projektipäällikkö, Loviisan kaupunki
Sihteeri: Päivi Karppi, kulttuurituottaja, Loviisan kaupunki

Tapio Haapala förverkligar konstverket i Drottningstranden i Lovisa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Havainnekuva Kuningattarenrannan taideteoksesta.
Havainnekuva Kuningattarenrannan taideteoksesta.
Lataa
Kuvataitelija Tapio Haapala.
Kuvataitelija Tapio Haapala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme