DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

”Löysin mahdollisuuksia, joita en olisi koskaan tullut yksin ajatelleeksi” – Nuoria tuetaan läpi poikkeusaikojen Rovaniemellä

Jaa

”Kun muutin paikkakunnalle, josta en tuntenut ketään – ilman töitä, harrastuksia tai opiskelupaikkaa tunsin olevani hukassa, eksyksissä ja niin yksin. Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yhteiskuntaan vähän samanlaisen tilanteen kuin minulla oli muuttaessani – eristäytymistä ja epävarmuutta”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen nuori nimimerkillä Perillä.

Yhdessä osallisuuteen -hankkeen valmentajat Marja-Leena Mourujärvi, Outi Sassali, Saila Lampela, Armi Lehto ja Mirka Kaukonen rohkeasti ihmisarvon puolesta. Valmentajat turvaavat tuen nuorille myös poikkeusaikana. (Kuva otettu ennen poikkeusaikaa).
Yhdessä osallisuuteen -hankkeen valmentajat Marja-Leena Mourujärvi, Outi Sassali, Saila Lampela, Armi Lehto ja Mirka Kaukonen rohkeasti ihmisarvon puolesta. Valmentajat turvaavat tuen nuorille myös poikkeusaikana. (Kuva otettu ennen poikkeusaikaa).

Nuoren kokemuksen jakavat monet koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleva nuoret, joille on tuttua kotiin jumittuminen ja elämän rajoittuneisuus. 

”Poikkeustilanne on eristänyt ihmisiä toisistaan, mutta samalla se korostaa kuinka tarvitsemme toisiamme”, Perillä muistuttaa.

Rovaniemellä vuodesta 2018 toiminut Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen yksikkö tukee  koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa Yhdessä osallisuuteen -hankkeessa Diakonissalaitos, Rovaniemen kaupunki ja Nuorten Ystävät ovat kehittäneet yhteistyömalleja heikoimmassa asemassa olevien nuorten tukemiseksi. Hankkeen toimintamalli Rovaniemellä on löytänyt sijansa osana paikkakunnan nuorille suunnattua palvelujärjestelmää. 

Tiivistä verkostoyhteistyötä ja jo olemassa olevien palveluiden hyödyntämistä

Ryhmävalmennus on osa Yhdessä osallisuuteen -hankkeen palvelukokonaisuutta yksilövalmennuksen ja kotiin annettavan valmennuksen lisäksi. Ryhmävalmennus kulkee monen nuoren yksilövalmennuksen tukena – muutoksen matkalla kohti kuntoutus-, työ-, tai koulutuspolkuja. Valmennuksen tavoitteet laaditaan yhdessä omavalmentajan kanssa nuoren omien tarpeiden mukaan.

”Hanke on saanut verkostolta laajan asiantuntemuksensa nuorille tärkeisiin aiheisiin. Verkostotyöntekijät ovat lähteneet innolla kehittämään sekä toteuttamaan ryhmävalmennusta. Myös nuoret ovat antaneet monitoimijamallista positiivista palautetta”, kertoo valmentaja Marja-Leena Mourujärvi Diakonissalaitokselta.

Varsinaisten ryhmävalmennusjaksojen lisäksi nuorille on toteutettu “Volkkaria” eli Vamoksen olohuonetoimintaa sekä yhdessä etsivän nuorisotyön ja Klubitalo Roihulan kanssa eriteemaisia lyhyempiä ryhmävalmennuspilotteja.

”Näissäkin toteutuksissa on huomioitu nuorten omat toiveet. Teemaryhmiä on järjestetty yhdessä muiden toimijoiden kanssa yhdistäen mukaan myös heidän asiakaskuntaansa”, kertoo valmentaja Armi Lehto Nuorten Ystäviltä.

Luottamuksellisuus ja kunnioittava käytös ovat ehdottomia ryhmän arvoja

”Monelle ryhmävalmennukseen osallistuvalle nuorelle jo pelkästään tietoisuus ryhmään kuulumisesta voi luoda osallisuuden tunnetta ja vahvistaa kokemusta oman toiminnan merkityksestä.  Useiden nuorten taustalta löytyy kokemusta koulukiusatuksi joutumisesta ja erilaisten yhteisöjen ulkopuolelle ajautumisesta”, kertoo valmentaja Mirka Kaukonen Rovaniemen kaupungilta. 

Hänen mukaansa ryhmävalmennuksen lähtökohtana on luoda turvallinen ja hyväksyvä tila, jossa jokainen saa harjoitella osallistumista sosiaaliseen vuorovaikutukseen omien voimavarojensa mukaisesti. Turvallisuutta tuovat myös nuorten kanssa yhdessä laaditut säännöt.

”Ryhmässä on kannustava ja rohkaiseva ilmapiiri, joka antaa mahdollisuuden kokeilla sosiaalista kanssakäymistä toisten vastaavanlaisissa tilanteissa olevien nuorten kanssa ilman pelkoa syrjityksi joutumisesta”, Kaukonen toteaa ja jatkaa:

”Nuorilta saadun palautteen mukaan myös ryhmätilanteissa toisilta nuorilta saatu vertaisuuden kokemus koetaan tärkeäksi. Havainto siitä, ettei ole yksin ongelmiensa kanssa, auttaa vaikeuksista huolimatta jaksamaan eteenpäin.”

”Kokemusasiantuntijoiden vierailut ryhmävalmennuksessa, sekä heidän siellä jakamansa elämäntarinat antavat nuorille paitsi arvokasta kokemustietoa ja samastumisen kokemuksia, myös toivoa tulevasta”, pohtii Armi Lehto.

Riittävä tuki tuo onnistumisen kokemuksia

Hankkeen kohderyhmään kuuluvat nuoret ovat yhteiskunnallisesti heikoimmassa asemassa; elämäntilanteet ovat moninaisia ja vaikeudet ovat saattaneet kasaantua jo pidemmän aikaa. 

”Valmennuksen onnistumisen edellytyksiä ovat nuoren oma motivaatio ja oma tahto lähteä tekemään asioita sekä luottamuksen syntyminen. Sekä yksilö- että ryhmävalmennuksessa valmentajien tärkeimpiä tehtäviä on saada nuoret motivoitumaan muutokseen ja motivaation ylläpitäminen sekä nuoren tukeminen muutoksen matkalla”, toteaa valmentaja Saila Lampela Nuorten Ystäviltä.

”Etenkin valmennuksen alkuvaiheessa nuoren voi olla vaikea sanoittaa omia tavoitteitaan. Tällöin omavalmentajan tehtävänä on auttaa nuorta löytämään konkreettiset tavoitteet”, tarkentaa valmentaja Outi Sassali Rovaniemen kaupungilta.

Koska valtaosa nuorista oireilee jollain tapaa psyykkisesti, on ryhmävalmennuksessa erityisen tärkeää tuoda tietoa esimerkiksi sosiaaliseen jännittämiseen liittyvistä ahdingonsietotaidoista tai ylipäätänsä keskustelun kautta hälventää mielenterveyden haasteisiin liitettyjä stigmoja.

”On kuitenkin tärkeää huomioida, että hankkeessa toteutettava valmennus ei ole hoidollista vaan toimii yhteistyössä nuorella mahdollisesti olevan terveydenhoidollisen kontaktin tukena”, jatkaa Sassali.

Koronapandemia rajoittaa, mutta mahdollistaa myös uudet työtavat

Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti haastava koronapandemia ja sen tuomat rajoitteet haastavat myös Vamos Rovaniemen yksikössä toteutettavaa valmennusta, mutta samalla antavat mahdollisuuksia uusien työtapojen käyttöönottoon.

”Erityistilanteesta huolimatta nuoria ei jätetä yksin, nuorille tarjotaan sekä yksilö- että ryhmävalmennusta etäyhteyksien avulla samojen toimintamallien avulla kuin aiemminkin. Etävalmennuksen rinnalla nuorella on myös mahdollisuus saada valmennusta ulkona vaikkapa kävelylenkin aikana”, kiteyttää Armi Lehto.

Yhteyshenkilöt

Minna Kestilä-Suopajärvi
projektipäällikkö
Diakonissalaitos, Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi

Kuvat

Yhdessä osallisuuteen -hankkeen valmentajat Marja-Leena Mourujärvi, Outi Sassali, Saila Lampela, Armi Lehto ja Mirka Kaukonen rohkeasti ihmisarvon puolesta. Valmentajat turvaavat tuen nuorille myös poikkeusaikana. (Kuva otettu ennen poikkeusaikaa).
Yhdessä osallisuuteen -hankkeen valmentajat Marja-Leena Mourujärvi, Outi Sassali, Saila Lampela, Armi Lehto ja Mirka Kaukonen rohkeasti ihmisarvon puolesta. Valmentajat turvaavat tuen nuorille myös poikkeusaikana. (Kuva otettu ennen poikkeusaikaa).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Vamos – Rohkeasti ihmisarvon puolesta

Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksessa tuetaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien 16–29-vuotiaiden nuorten toiminta-, työkykyä sekä osallistumismahdollisuuksia. Erityisenä painotuksena on tavoittaa nuoria, jotka ovat jumiutuneet kotiin, eivätkä löydä tarvitsemiaan palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme