Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

LSS22-valmiusharjoituksen palaute: valmius väestönsuojeluun parani, rooleja ja vastuita täytyy selkeyttää

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjesti palautetilaisuuden kunnille ja muille LSS22-valmiusharjoitukseen osallistuneille organisaatioille. Tämän vuoden valmiusharjoituksen teemana oli väestönsuojelu ja erityisesti väestönsiirrot.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämän LSS22-valmiusharjoituksen palautetilaisuuden ja harjoituskyselyn perusteella alueellinen valmius väestönsuojeluun parani.

Aluehallintovirasto järjesti väestönsiirron teemaan keskittyvän LSS22-valmiusharjoituksen elo-syyskuussa toimialueen kaikissa maakunnissa. Harjoitus oli jatkoa vuonna 2019 aluehallintoviraston järjestämälle valmiusharjoitukselle. Silloin muun muassa tutustuttiin perusteellisesti väestönsuojelun kokonaisuuteen. LSS22-valmiusharjoitus toteutettiin johtamisharjoituksena.

”Harjoittelun seurauksena olemme valmiimpia ottamaan vastaan mahdolliset häiriötilanteet, oli se iso tai pieni. Emme jää neuvottomiksi. Siitä kiitos kaikille harjoittelijoille”, sanoo LSS22-harjoituksen johtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski.

Väestönsiirtotilanteeseen tarvitaan kokonaiskoordinointia

LSS22-valmiusharjoituksen johtamisharjoitukseen osallistuneet harjoittelijat vastasivat harjoituskyselyyn. Lisäksi 8. marraskuuta aluehallintovirasto järjesti harjoituksen palautetilaisuuden.

”Yleisenä havaintoja todettiin tarve selkeyttää eri toimijoiden rooleja ja vastuita valtakunnallisia ohjeita päivitettäessä. Ja tarvittavaan perehdytykseen täytyy kiinnittää erityistä huomiota”, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen tiivisti harjoituksen ja palautteen antia.

Muita väestönsuojelun kokonaisuuden kehittämisen kohteita olivat esimerkiksi

  • väestönsiirtokokonaisuuden kansallinen kokonaiskoordinointi
  • pitkäkestoisen tilanteen henkilöresurssien varmistaminen
  • tilapäiset väestönsuojat

Moni kunta toivoi johtamisharjoittelun jälkeen toiminnallista harjoittelua väestönsuojelun teemaan.

”Muutaman vuoden kuluttua voisi olla vielä käytännöllisempi harjoitus, jossa asioita harjoitellaan konkreettisesti”, Korsnäsin kunnanjohtaja Christina Båssar sanoi.

Harjoittelu tiivistää yhdessä toimimisen tapaa

Ylijohtaja Marko Pukkinen painotti, että valmiusharjoitus on osa valmiuden rakentamista ja ylläpitämistä – ei valmiudesta erillinen asia.

”Jokainen harjoitus valmentaa meitä myös sellaisiin tilanteisiin, joita emme ole osanneet kuvitella tulevan vastaan. Harjoittelu tiivistää yhdessä toimimisen tapaa – samassa veneessä olemisen kokemusta. Valmiutta ylläpitämällä me yhdessä teemme työtä koko yhteiskunnan eteen.”

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto julkaisee LSS22-valmiusharjoituksesta raportin aluehallintoviraston verkkosivuilla.

Väestönsuojelua kehitetään valtakunnallisissa hankkeissa

Väestönsuojelua kehitetään tällä hetkellä esimerkiksi kolmessa sisäministeriöjohtoisessa hankkeessa. Evakuointien suunnittelu- ja toimeenpano-ohjeen uudistaminen -hankkeessa selvitetään perusteet evakuointisuunnittelun tarkistuksille ja laaditaan evakuointien suunnittelua ja toimeenpanoa koskeva hallinnonalojen yhteinen ohje väestön suojaamiselle.

Lisäksi meneillään on väestönsuojelua ja väestönsuojia koskeva selvityshanke. Hankkeen tarkoituksena on selvittää väestönsuojelun järjestelyiden ja voimavarojen sekä väestönsuojien nykytila ja kehittämistarpeet sekä laatia kehittämisehdotukset ja esittää arvio toimeenpanon edellyttämistä resurssitarpeista. Väestönsuojelua koskevassa selvitystyössä otetaan huomioon myös järjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden rooli viranomaisten tukena. Väestönsuojien osalta selvitetään myös väestönsuojien ja suojapaikkojen määrällinen ja alueellinen jakautuminen.

Lue lisää:

Lisätietoja:

Johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800

Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme