Suomen Lakimiesliitto

Lukiolaiset kilpailevat Oikeusguru-kilpailussa jälleen syksyllä – pääpalkintona opiskelupaikka oikiksesta

Jaa

Suomen Lakimiesliitto sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry järjestävät Oikeusguru-kilpailun lukiolaisille jälleen tänä syksynä. Kolmatta kertaa järjestettävä Oikeusguru-kilpailu mittaa lukiolaisten oikeudellista osaamista ja lakitietoa. Kilpailussa kaksi parhaiten menestynyttä lukiolaista saavat opiskelupaikat oikeustieteellisestä.

Oikeusguru-alkukilpailu järjestetään kaikissa mukaan ilmoittautuneissa lukioissa sähköisesti 10. marraskuuta. Kilpailu huipentuu 13. joulukuuta Helsingin käräjäoikeudessa pidettävään Oikeusguru-finaaliin, jossa kahdeksan finalistia ottaa mittaa toisistaan.

Lakimiesliitto haluaa kilpailun avulla korostaa oikeudellisiin kysymyksiin liittyvän yleistiedon merkitystä ja lisätä alan tunnettavuutta.

– On tärkeää, että jo peruskoulussa ja viimeistään toisen asteen opinnoissa kiinnitetään huomiota kansalaisten oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Haluamme kilpailulla lisätä lakitiedon näkyvyyttä lukioissa, Lakimiesliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander kertoo.

Oikeusguru-kilpailu antaa Tilanderin mukaan esimakua siitä, mitä oikeustieteellisessä opiskelu voi olla. Koska kilpailuun ei tarvitse valmistautua lakikirjaa tai muuta alan kirjallisuutta pänttäämällä, on osallistumisen kynnys matala. Parhaimmillaan kilpailu voi kannustaa ja innostaa niitäkin opiskelijoita, jotka eivät muuten harkitsisi oikeustieteelliseen hakemista.

– Lakimiesliitossa pidämme tärkeänä, että oikeustieteelliseen hakisi opiskelijoita eri puolilta Suomea erilaisista taustoista. On vain etu, että alaa opiskelevat taustaltaan erilaiset ihmiset, Tilander korostaa.

– Esimerkiksi erilaisista kulttuuritaustoista tulevia nuoria on oikeustieteen opiskelijoissa liian vähän.

Pääpalkintona opiskelupaikka oikiksesta

Pääpalkintoina kahdelle kilpailussa parhaiten menestyneelle on luvassa opiskelupaikat oikeustieteellisestä. Itä-Suomen yliopisto ja Lapin yliopisto myöntävät kumpikin yhden opiskelupaikan kisan parhaille.

Viime vuoden Oikeusguru-kilpailun voitti Otto Kanniainen Jyväskylän normaalikoulun lukiosta.

Ilmoittautuminen vuoden 2021 Oikeusguru-kilpailuun on alkanut. Kilpailuun voi ilmoittautua lukion yhteiskuntaopin opettajan kautta. Opettaja täyttää oppilaidensa osalta ilmoittautumislomakkeen Historian ja yhteiskuntaopettajien liitto HYOL ry:n nettisivuilla.

Lue lisää Oikeusguru-kilpailusta

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lakimiesliitto
Suomen Lakimiesliitto
Uudenmaankatu 4-6 B
00120 HELSINKI

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lakimiesliitto

Oikeus kuuluu kaikille – Lakimiesliitto vaatii puolueita muistamaan budjettiriihessä oikeudenhoidon tarpeet7.9.2021 10:30:21 EEST | Tiedote

Lakimiesliitto on huolestunut siitä, miten oikeudenhoidon tarpeet huomioidaan tänään alkavassa budjettiriihessä. Valtiovarainministeriö on esittänyt heikennyksiä oikeusministeriön esittämiin määrärahoihin ensi vuodelle. Lakimiesliiton mukaan oikeudenhoidossa on pitkään sinnitelty riittämättömällä rahoituksella. Tämä on tehty ennen kaikkea oikeudenhoidon tehtävissä toimivien henkilöiden jaksamisen kustannuksella.

Lakimiesliitto esittää uutta edullista ja nopeaa menettelyä pienehköjen riita-asioiden käsittelyyn – Menettely hillitsisi tehokkaasti kohtuuttomia oikeudenkäyntikuluja30.6.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Lakimiesliitto ehdottaa, että Suomeen luodaan yksinkertainen menettely niin kutsuttujen vähäisten riita-asioiden ratkaisemiseksi. Menettelyn soveltamisalana olisivat riidat, joissa on kysymys korkeintaan 10 000 euron vaatimuksesta. Uusi menettely ei vaatisi oikeudellisen avustajan käyttämistä ja kevennetty menettely rajaisi muutoinkin oikeudenkäyntikuluja, jotka nykyjärjestelmässä nousevat usein kohtuuttomiksi riidan rahalliseen merkitykseen suhteutettuna. Oikeusturvan kannalta pienehköjenkin riitojen asianmukainen ratkaiseminen on kuitenkin tärkeää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme