Jyväskylän yliopisto

Lukuviikon kampanja haastaa aikuiset näyttämään esimerkkiä

Jaa

Tänä keväänä Lukuviikkoa vietetään 22.4.–28.4.2019 teemalla Koko Eurooppa lukee! Tapahtumaa järjestetään myös Jyväskylässä.

Esimerkin voima on valtava, myös lukuinnostuksen siirtymisessä. Tutkitusti ne lapset, jotka näkevät arjessaan aikuisten lukevan, tarttuvat myös itse helpommin kirjaan. Vaikka lukutaidon merkitys kasvaa koko ajan, on heikkojen lukijoiden määrä ollut kasvussa.

Innosta lukemaan -kampanja haastaa aikuisia näyttämään esimerkkiä osallistumalla erilaisiin tempauksiin. Kansallisella lukuviikolla (23.–28.4.) järjestettävässä kampanjassa on luvassa niin lukutempauksia, omien lempikirjojen esittelyä, lukubingoa kuin livelukulähetyksiä.

Kampanjan tavoitteena on haastaa varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten opettajia, kirjastoja ja perheitä ympäri Suomen osallistumaan lukutalkoisiin. Innosta lukemaan -kampanjan tarkempi ohjelma ja sometapahtumat löytyvät osoitteesta http://bit.ly/innostalukemaan

INNOSTA LUKEMAAN -kampanjan ohjelma Jyväskylässä

TIISTAI 23.4. Mitä luet, Eurooppa?

• Tapahtumasivustolla eurooppalaisesta lasten ja nuortenkirjallisuudesta vinkkaa dosentti Päivi Heikkilä-Halttunen.
• Verkkovälitteinen livelukulähetys klo 10, lukijana jääkiekkoilija Aleksi Salonen.

KESKIVIIKKO 24.4. Lue ääneen! #lukuflashmob

• Verkkovälitteinen livelukulähetys klo 10, yllätyslukija!
• Haastamme kaikki mukaan lukemaan ääneen, #lukuflashmob ympäri Suomea.

Jyväskylässä luemme ääneen Kauppakadulla klo 12.

TORSTAI 25.4. Lue ja kirjoita!

• Tapahtumasivustolla vinkkejä kirjallisuuslähtöiseen sanataidekasvatukseen. Mukana myös videotervehdys sanataiteen läänintaiteilija Karoliina Suoniemeltä.
• Verkkovälitteinen livelukulähetys klo 10, yllätyslukija!

PERJANTAI 26.4. Lempikirjan päivä #minunlempikirjani

• Jaa oma lempikirjasi somessa #minunlempikirjani
• Verkkovälitteinen livelukulähetys klo 10, lukijana jääkiekkoilija Meeri Räisänen.

• Minun lempikirjani! -teemapäivänä järjestetään lempikirjaesittelyjä Ruusupuiston ala-aulassa klo 13–14. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan. Mukana myös leijuvia kirjoja.

Lukuviikolla julkaistaan osoitteessa tartutarinaan.fi/lukuviikko lapsiperheille suunnattu Suuri Lukubingo, jossa kaikkien bingon saaneiden kesken arvotaan kevään uutuuslastenkirjoja. Kampanjassa ovat mukana useat Keski-Suomen kirjastot. Lukuviikon aikana myös kirjoja laitetaan kiertoon –voit etsiä kirjoja somessa annettujen vihjeiden avulla! Kirjoja ovat lahjoittaneet mm. Docendo ja Atena-kustannus. ”Innosta lukemaan” -kampanja on osa valtakunnallista Lukuviikkoa, jota koordinoi Lukukeskus.

Yhdessä lukuiloa jakamassa ovat Lukuliike, LUKILOKI ja Tartu tarinaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pia-Riitta Stenberg, pia-riitta.h.stenberg@jyu.fi, puh. 040 805 4745
LUKILOKI -hankkeen projektipäällikkö, opettajankoulutuslaitos, Jyväskylän yliopisto

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme