Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Lumet sulavat rauhallisesti ja kevään virtaamahuippu jäänee pohjalaismaakunnissa pieneksi

Jaa
Pohjalaismaakunnissa lumipeite on vähentynyt merkittävästi huhtikuun alun aikana, kun aurinko on paistanut ja lämpötila on päivisin ollut selvästi plussan puolella. Sateet ovat olleet erittäin vähäisiä ja yöllä on ollut pääosin pakkasta, joten jokien virtaamat ovat kasvaneet rauhallisesti. Koska sää näyttäisi jatkuvan samantyyppisenä, niin tämän kevään tulvatilanne vaikuttaa erittäin rauhalliselta. Myös jääpatojen riski on tavallista pienempi, koska jäät ovat selvästi keskimääräistä heikompia. Mahdolliset rankkasateet voivat vielä muuttaa tulvaennustetta.
Närpiönjoen alaosa oli jo jäistä vapaa 13.4.2023.
Närpiönjoen alaosa oli jo jäistä vapaa 13.4.2023.

Pohjanmaalla ja etenkin sen eteläosissa lumipeitteisyys on jo vähäistä ja osa alueen lumikuormasta poistui (ns. lumen vesiarvo) jo tammikuun ja maaliskuun lämpimien säiden aikana. Lapväärtin-Isojoen (Perus, Kristiinankaupunki) ennustetaan saavuttavan kevään virtaamahuipun lähipäivinä ja se jäänee tasolle 70 m3/s, joka on pienempi kuin keskimääräinen vuoden maksimivirtaama (100 m3/s).

Etelä-Pohjanmaalla lumimäärät vaihtelevat kovasti, mutta lunta ja sen sisältämää vettä on kuitenkin keskimääräistä vähemmän. Koska sulaminen jakaantuu pitkälle ajalle, niin kevään virtaamahuippu on selvästi keskimääräistä pidempi ja pienempi.  Esimerkiksi Kyrönjoen (Skatila, Mustasaari) tämän kevään virtaaman ennustetaan olevan ensi viikon puoleen väliin asti eli noin viikon verran tasolla 150–200 m3/s.  Yleensä kevään virtaamahuippu kestää korkeintaan pari päivää, mutta on tasoltaan noin 300 m3/s.  

Keski-Pohjanmaalla pääosa lumen vesiarvosta on vielä valuma-alueella, ja jokien virtaamat ovat vasta hitaasti kääntymässä nousuun. Esimerkiksi Perhonjoen (Tunkkari, Veteli) virtaama on nyt torstaina (13.4.) tasolla 13 m3/s ja sen ennustetaan nousevan tasolle 50 – 80 m3/s huhtikuun lopulla. Tunkkarissa keskimääräinen vuoden maksimivirtaama on 93 m3/s.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on valmistautunut kevään mahdollisiin tulviin tekemällä alueen tekojärviin ja säännöstelyihin järviin tilaa lumen sulamisvesille. Näin voidaan selvästi pienentää Perhon-, Ähtävän-, Lapuan-, Kyrön- ja Närpiönjoen keväisiä virtaamahuippuja. Myös tulvaluukkujen ja muiden säännöstelyrakenteiden toimivuutta on testattu.  Koska kevään virtaamahuippu näyttäisi olevan jo osin käsillä, niin Närpiön-, Kyrön- ja Lapuanjoen tekojärvien täyttäminen on alkamassa.

Tulevaisuudessa pohjalaisjokien kevättulvien ennustetaan pienenevän ilmaston muuttuessa. Talvikauden tulvat yleistyvät, koska entistä suurempi osa sateesta tulee vetenä eikä lumena. Sään ennustetaan äärevöityvän, jonka seurauksena kuivuusjaksot ja rankkasateet yleistyvät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:


Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

Kuvat

Närpiönjoen alaosa oli jo jäistä vapaa 13.4.2023.
Närpiönjoen alaosa oli jo jäistä vapaa 13.4.2023.
Lataa
Lapväärtinjoella kertyi hetkellisesti hieman jäitä Storholmenin kohdalle 13.4.2023.
Lapväärtinjoella kertyi hetkellisesti hieman jäitä Storholmenin kohdalle 13.4.2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett MKB-kontaktmyndighetens motiverade slutsats om miljökonsekvensbeskrivningen för Westenergy Oy:s projekt för tillverkning av syntetisk metan (Österbotten)31.5.2023 08:59:00 EEST | Tiedote

Westenergy Oy planerar en anläggning för tillverkning av syntetisk metan i närheten av Stormossens avfallscentral, på fastigheten där Westenergy Oy:s befintliga avfallsförbränningsanläggning finns. Projektområdet är beläget i Korsholms kommun nära gränsen till Vasa stad, söder om riksväg 8. Vid tillverkningen av syntetisk metan fångas koldioxid upp från avfallsförbränningsanläggningens rökgasflöde. Den uppfångade koldioxiden förenas med väte som har producerats med utsläppsfri el från vindkraft, varvid syntetisk metan i gasform bildas. Det gasformiga metanet överförs i vätskeform som en slutprodukt av syntetisk metan och den kan användas som bränsle i den tunga trafiken och i havstrafiken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme