Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lumityöt täydessä vauhdissa: 400 auraa ja kuormuria liikkeellä Helsingissä

Jaa

Lumisade on jatkunut Etelä-Suomessa jo useamman päivän ajan, ja paksuuntuvat nietokset vaikeuttavat arkista elämää ja liikennettä kaupungissa. Helsingin kaupungin koko kalusto on käytössä lumen auraamiseksi.

Kuva: Niklas Sjöblom.
Kuva: Niklas Sjöblom.

Kunnossapidossa priorisoidaan pääkatuja ja joukkoliikenteen reittejä

Pihoille ja katujen reunuksille kertyvät lumikasat hidastavat kaikkia liikennemuotoja, ja etenkin joukkoliikenteellä on vaikeuksia.

Helsingin kadut aurataan hoitoluokituksen mukaan. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa heti niiden jälkeen.

Tavoitteena on aina, että kaikki asuntokadut on aurattu viimeistään kolmen vuorokauden kuluttua siitä, kun lumisade päättyy. Vastaavasti pyöräilyn ja jalankulun väylillä on hoitoluokituksensa.

2100 hehtaaria, noin 400 ajoneuvoa ja satoja lumikuormia päivittäin

Töitä riittää, sillä Helsingissä on katualueita noin 2 100 hehtaaria, ja tämän lisäksi puistoissa on talvikunnossapidettäviä reittejä noin 100 hehtaaria. Tämän kaiken hoitamiseen kaupunki käyttää reilut 23 miljoonaa euroa vuosittain.

Yhteensä auraukseen ja lumen kuormaamiseen käytetään noin 400 ajoneuvoa, joista suurin osa on kaupungin omia. Osa käytetyistä auroista ja kuorma-autoista on aliurakoitsijoiden. Tällä hetkellä koko kalusto käytössä hoitamassa talvikunnossapitoa.

Aurattua lunta kuljetaan Helsingissä kahdeksalle lumenvastaanottopaikalle. Päivittäin lunta kuljetaan 600 – 2000 kuormaa eli noin 10 000 – 35 000 kuutiota.

Keskimääräisenä talvena lunta kuljetaan lumenvastaanottopaikoille 50 000 kuormaa. Tänä talvena on tähän mennessä kuljetettu 22 000 kuormaa, mutta jos sää säilyy samanlaisena kuin nyt 50 000 kuorman määrä ylittyy tänä talvena.

Kantakaupungissa kiinteistöt vastaavat jalkakäytävistä

Helsingin kantakaupungissa, Hakamäentien ja Koskelantien eteläpuolella, kaupunki hoitaa ajoradat, mutta jalkakäytävien auraus ja hiekoitus kuuluvat kohdalla olevalle kiinteistölle. Lisäksi kiinteistön kohdalla olevat bussipysäkit ovat kiinteistön vastuulla.

Muualla kaupungissa kaupunki vastaa kaikesta talvihoidosta niin ajoradoilla kuin jalkakäytävilläkin. Kunnossapidon vastuut tulevat laista kadun ja yleisten alueiden kunnossapidosta.

Piha- ja kattolumet kiinteistöjen vastuulla

Sekä kantakaupungissa että esikaupunkialueilla kiinteistön tehtävänä on tonttien sisäänajokohtien avaaminen lumen aurauksen jälkeen.

”Kaikkialla kaupungissa kiinteistön tulee kuljettaa lumet pois kaupungin järjestämille lumen vastaanottopaikoille. Piha- tai kattolumia ei saa tuoda kadulle tai puistoon”, muistuttaa ylläpitoinsinööri Tarja Myller kaupunkiympäristön toimialalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu, puh. 09 310 22111

Kaupunkiympäristön toimiala, ylläpito
ylläpitoinsinööri Tarja Myller, puh. 09 310 38538
ylläpitoinsinööri Tuomas Lautaniemi, puh. 09 310 39463

Kaupunkiympäristön viestintä, kymp.viestinta@hel.fi, puh. 09 310 79528

Kuvat

Kuva: Niklas Sjöblom.
Kuva: Niklas Sjöblom.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kunnostaa Vanhankaupunginlahden lintuvettä23.8.2019 15:57:20 EESTTiedote

Kaupunkistrategiansa mukaisesti kaupunki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa 2015–2024 toteutetaan kunnianhimoisesti nyt käynnissä olevalla valtuustokaudella. Apulaispormestari Anni Sinnemäki puhuu lauantaina 24.8. Viikissä Birdlife Suomen järjestämillä Lintumessuilla alueen hoidosta ja tavoitteista linnuston olosuhteiden parantamiseksi.

Sinilevää uimarannoilla enää vähäisiä määriä23.8.2019 12:47:06 EESTTiedote

Tällä viikolla otettiin uimavesinäytteet kolmeltatoista itäisen Helsingin uimarannalta. Viime viikonlopun ja alkuviikon sateiden huuhtoutumasta johtuen muutaman rannalla (Iso Kallahti, Rastila ja Tuorinniemi) bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden uimarantojen näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme