Lumme Energia Oy

Lumme Energian uusi, tekoälyä hyödyntävä sähkönkäytön seurantapalvelu auttaa kuluttajia energiakriisissä

Jaa
Lumme Energia on julkaissut uuden älykkään sähkönkulutuksen seurantanäkymän osaksi sähköistä OmaLumme-palveluaan. Ruotsalaisen IT-yritys Eliqin kanssa laadittu kulutuksenseuranta jaottelee tekoälyn avulla kuluttajan käyttämän sähkön energiankäyttökategorioihin. Tämä auttaa tunnistamaan, mistä energiankäyttöä voi vähentää. Näin yksityiskohtainen näkymä on vielä poikkeuksellinen ominaisuus suomalaisilla energiayhtiöillä.

Uusi laajennettu kulutuksen seurantanäkymä on tullut nyt ensin OmaLumme-palvelun selainversioon. Kesään 2023 mennessä se tulee osaksi myös Lumme Energian hiljattain julkaistua OmaLumme-mobiilisovellusta.

Energiakriisi lisää kuluttajien tarvetta
ymmärtää omaa sähkönkäyttöä

Vuoden 2022 ennätyskorkeat sähkönhinnat sekä huolet sähkön riittävyydestä ovat saaneet kaikki kiinnittämään erityistä huomiota omaan energiankulutukseensa.

”Haluamme tarjota asiakkaille käyttäjäystävällisen palvelun, joka auttaa ymmärtämään paremmin, mihin sähköä kuluu ja milloin sitä on halvinta käyttää”, kommentoi Lumme Energian digitaalisten palveluiden kehityspäällikkö Aki Martikainen.

Lumme Energia valitsi laajennetun kulutusnäkymän kehitykseen kumppaniksi ruotsalaisen IT-yritys Eliqin. Eliq on erikoistunut kuluttajille suunnattuihin ratkaisuihin, joilla tuetaan energiamarkkinoiden murrosta ja fiksumpaa energiankäyttöä. Heidän tekoälyratkaisunsa auttavat analysoimaan Lumme Energian käyttäjien sähkönkulutusta syvällisesti – myös kuluvan talven jälkeen.

”Lumme Energia työsti mobiilisovellusta sekä kulutusdataan liittyvää ratkaisua, ja he kaipasivat tukea data-analytiikkaan. Vuoden 2022 alussa aloimme kehittää yhdessä palvelua, jolla Lumme Energian asiakkaat voisivat tehdä parempia päätöksiä arjessaan”, Client Success Manager Wictor Hidefjäll Eliqistä avaa yhteistyön taustoja. ”Tärkein panostuksemme oli varmistaa datan hyvä integraatio, koska se on toimivan analytiikan perusta”, lisää Head of Data Science Vaidas Armonas.

Älykäs kulutusnäkymä kategorisoi sähkönkulutuksen ja auttaa muuttamaan kulutustottumuksia

Kulutusnäkymässä käyttäjä voi tarkastella menneiden kuukausien sähkönkulutustaan kategorioittain, tutustua tulevan kuukauden kulutusennusteeseen sekä vertailla oman kotinsa sähkönkulutusta samankaltaisiin kotitalouksiin. Ennustenäkymä auttaa lisäksi hahmottamaan tulevienkin sähkölaskujen suuruutta.

”Laajennettu kulutusnäkymä auttaa tunnistamaan kodin sähkösyöpöt”, Martikainen tiivistää.

”Raporttien ansiosta käyttäjät näkevät myös, mikä vaikutus heidän teoillaan on sähkönkulutukseen”, Hidefjäll täydentää. ”Tiedämme, että kulutusnäkymä voi auttaa asiakasta pienentämään sähkönkulutustaan keskimäärin 5–7 prosenttia. Joillakin kulutuksen lasku voi olla vielä suurempaa.”

Käyttäjä täyttää OmaLumme-palvelussa kotiprofiiliin tiedot esimerkiksi kodin koosta, lämmitysmuodosta sekä käytössä olevista keskeisistä sähkölaitteista. Näiden pohjalta Eliqin ratkaisu Energy Insights API voi erotella kulutuksen eri kategorioihin, joita ovat esimerkiksi lämmitys, käyttöveden lämmitys, viihde-elektroniikka ja valaistus. Lähitulevaisuudessa kategorioihin lisätään myös sähkösauna.

Kulutusdatan jaottelu eri kategorioihin perustuu tekoälyyn. Koneoppimisen ja tilastollisten mallien avulla Eliq yhdistää energiankulutuksen, säätiedot ja käyttäjien tarjoaman data ainutlaatuisella tavalla. Se on Eliqin mukaan paras tapa arvioida energiankulutusta kategorioittain käyttämättä erillisiä seurantalaitteita.

Eliq ja Lumme Energia osallistavat asiakkaita
ja panostavat helppokäyttöisyyteen

Eliqillä on pitkä kokemus kuluttajien mobiilisovellusten kehittämisestä ja ratkaisuista, joilla kuluttaja voi ymmärtää sekä nykyistä että tulevaa energiankäyttöään syvällisemmin.

Lumme Energian kulutusnäkymää kehittämässä oli paitsi sovelluskehittäjiä ja data-analyytikkoja, myös käyttöliittymäsuunnittelijoita. Näin varmistettiin, että kulutusnäkymä on helppo oppia ja luonteva käyttää. Lisäksi ratkaisu räätälöitiin sopimaan yhteen Lumme Energian brändin kanssa.

”Teimme tiivistä yhteistyötä Lumme Energian tiimin kanssa varmistaaksemme, että datamallimme sovitetaan suomalaisille markkinoille. Ruotsalaiset kodit ovat melko samanlaisia kuin suomalaisetkin, mutta esimerkiksi sauna meidän piti lisätä erikseen Lumme Energian ratkaisuun”, Wictor Hidefjäll kertoo.

Asiakkaita on laajennetun kulutusnäkymän kanssa osallistettu paljon. Ensimmäistä pilottiversiota oli testaamassa 7 500 asiakasta. Jatkossakin Lumme Energia kerää asiakkailta kokemuksia palvelun käytöstä.

Näin asiakkaat ovat kommentoineet älykästä kulutusnäkymää

”Hienoa, että meille kuluttajille on nyt saatavana raporttitietoa omasta sähkönkäytöstä. Tämä auttaa omissa sähkötalkoissa. Itselle oli yllätys, että lämpö ja veden lämmitys muodostavat lähes 50 prosenttia kulutuksesta, vaikka meillä on maalämpö.”

”Tämän takia kiinnitän huomiota ja seuraan sähkön kulutusta tarkemmin.”

”Ensivaikutelmani on, että on erityisen hyödyllistä tietää, miten kulutus jakautuu eri käyttökohteiden kesken.”

”Kiva katsoa, miten kulutus jakaantuu ja verrata muiden vastaavaan talouteen.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eliq: Wictor Hidefjäll, wictor@eliq.io

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lumme Energia Oy
Lumme Energia Oy
Prikaatinkatu 3 a, PL 40
50100 Mikkeli

+358503500512https://www.lumme-energia.fi

Lumme Energia

Me Lumme Energialla tarjoamme hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen. Autamme valitsemaan ne sopivimmat, luotettavimmat ja kestävimmät energiaratkaisut ja palvelut kotiin, mökille, yrityksille ja sähköiseen liikkumiseen. Yhdessä Solarigo Systemsin kanssa innostamme asiakkaitamme myös paistattelemaan aurinkoenergiassa. Palvelemme niin ihmisiä kuin yrityksiä Lumme-tyyliin eli ammattitaidolla tarpeisiin vastaten, odotukset ylittäen ja planeetasta huolta pitäen.
 

Me olemme Lumme Energia. Kotimainen ja sopivan kokoinen. Vastuullinen ja aika vastustamaton. lumme-energia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lumme Energia Oy

Lumme Energia nimittää Niko Pehkosen digitalisaatiojohtajaksi24.1.2023 08:41:16 EET | Tiedote

Niko Pehkonen on nimitetty Lumme Energian digitalisaatiojohtajaksi. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus digitaalisten palveluiden ja myyntikanavien kehittämisestä sekä laaja kokemus dataorganisaatioiden rakentamisesta. Hän siirtyy uuteen tehtäväänsä Green Planet Astronauts startupista, jossa hän on vastannut yhtiön DTC liiketoiminnan kasvat-tamisesta. Tätä aiemmin Pehkonen työskennellyt CDO:n roolissa energiayhtiö Väreellä ja ICT & Digitalization Manager tehtävässä Savon Voimassa.

Sami Kurunsaari Lumme Energian toimitusjohtajaksi11.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Sami Kurunsaari on valittu Lumme Energia Oy:n toimitusjohtajaksi. Kurunsaari aloittaa tehtävässä 01.12.2022. Kurunsaari on työskennellyt energia-alalla eri liiketoiminnoissa 1990-luvun lopulta lähtien. Viime vuodet Kurunsaari on kehittänyt energian mittaustiedon hallinnan palveluita. ”Keväällä käynnistyneessä rekrytointiprosessissa korkeatasoisia hakijoita oli kymmeniä. Sami Kurunsaaren vahvuutena on syvällinen ja monipuolinen kokemus ja osaaminen niistä energia-alan osa-alueista, joita kehittämällä Lumme Energiassa pystymme aiempaakin paremmin palvelemaan asiakkaitamme. Tulemme Kurunsaaren johdolla luomaan palveluita, joilla asiakkaamme pystyvät leikkaamaan energiaan liittyviä kustannuksia, ja edistämään vastuullisella tavalla vihreän murroksen etenemistä”, hallituksen puheenjohtaja Markus Tykkyläinen toteaa. ”Käynnissä oleva energiamurros ja poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla koskettaa jokaista sähkönkäyttäjää ja -tuottajaa. Uudenlaista lähestymistapaa ja uu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme