Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Luomuksen kävijämäärät kasvussa 2018

Jaa

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili viime vuonna kaikkiaan 266 000 eri-ikäistä luonnon ystävää.

Kävijöitä Luomuksen Taiteiden yön tapahtumassa 2018.
Kävijöitä Luomuksen Taiteiden yön tapahtumassa 2018.

Erityisesti Luomukseen kuuluvat kasvitieteelliset puutarhat kasvattivat kävijämääriään.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla ja ulkopuutarhassa vieraili arviolta yhteensä noin 84 000 kasveista kiinnostunutta kävijää. Ulkopuutarhan osalta kävijämäärä on arvio, sillä sinne on toistaiseksi vapaa pääsy eikä kävijämääriä lasketa.

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa kävijöitä oli noin 18 000. Kumpulan kausi käynnistyi jo perinteiseen tapaan biologian opiskelijoiden perhetapahtumalla, Vappushokkelolla, joka houkutteli paikalle lähes 2800 vierasta.

Luonnontieteellisessä museossa vieraili viime vuonna runsaat 164 000 henkeä.

Vuoden 2018 kesä oli poikkeuksellinen pitkine hellejaksoineen, mikä varmasti osaltaan lisäsi kävijämääriä. Lisäksi uudistettu Kaisaniemen ulkopuutarha oli edeltävien vuosien rakennustöiden jälkeen koko vuoden avoinna yleisölle kuten kasvihuoneetkin, jotka olivat 2017 kesällä suljettuina lähes kaksi kuukautta korjaustöiden vuoksi.

Kaisaniemen uudistuneen ulkopuutarhan suosituille kesäopastuksille osallistui ennätykselliset 3 600 kasveista kiinnostunutta kävijää.

Kaisaniemessä järjestetyssä Lummeyö -tapahtumassa jännitettiin yli 800 hengen voimin jättilumpeen kukintaa. Nuppu ei kuitenkaan suostunut avautumaan yleisön läsnä ollessa, vaan vasta seuraavana yönä. Tämä ei yleisöä haitannut ja lumme-innostus jatkui vielä tapahtuman jälkeenkin.

Kumpulan puutarhaan kävijöitä houkutteli moni-ilmeisen puutarhan ja hellekesän lisäksi uusi kahvilatoimija (kesäkahvila Kumpu), sekä puutarhan tapahtumissa ja muutamana päivänä kuukaudessa avoinna olleet geologiset kokoelmat, jotka sijaitsevat komeassa pääkartanorakennuksessa. Toukokuun alussa alkavalla kesäkaudella kokoelmiin pääsee kurkistamaan aiempaa useammin. Aukioloajat ja kaikki Luomuksen tapahtumat lisätietoinen löytyvät Luomuksen sivuilta.

Myös erilaiset yleisökohteissa järjestetyt tapahtumat, työpajat ja tietoiskut houkuttelivat kävijöitä vuoden aikana.

–  Luomuksella on myös varsin kattava tarjonta tilattavia opastuksia, joilla freelance-oppaamme johdattelevat luontotiedon pariin niin päiväkotilapsia, kuin eri-ikäisiä koululaisia ja moninaisia aikuisryhmiä, kertoo Leena Gustavsson, Luomuksen yleisöpalvelupäällikkö.

Luomuksen opastuksia varattiin viime vuonna lähes 900. Tilatuilla opastuksilla, pääsymaksun hintaan sisältyvillä ja ilmaisilla opastuksilla, työpajoissa sekä koulujen talvi- sekä syyslomatapahtumissa vieraili vuoden aikana kaikkiaan runsaat 35 000 henkilöä.

–  Kiinnostus luontoa, luontotietoutta ja -tutkimusta kohtaan on ylipäätään kasvussa. Vaikuttavina tekijöinä ovat julkisessa keskustelussa vahvasti esillä olevat isot teemat kuten ilmastonmuutos ja kuudes sukupuuttoaalto, sekä ihmisen rooli tässä kaikessa, jotka puhuttavat yhä laajemmin. Luomus tarjoaa elämyksiä ja tutkittua tietoa aiheesta, toteaa Leif Schulman, Luomuksen johtaja.

Luomuksen yleisökohteiden sijainnit, aukioloajat, pääsymaksut ja muut tiedot löytyvät osoitteesta luomus.fi. Luomus on osa Helsingin yliopistoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Leif Schulman, p. 02941 28884
Yleisöpalvelupäällikkö Leena Gustavsson, p. 02941 28856

Kuvat

Kävijöitä Luomuksen Taiteiden yön tapahtumassa 2018.
Kävijöitä Luomuksen Taiteiden yön tapahtumassa 2018.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme