Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät rehuja hyönteistuotantoon

Jaa

Hyönteisille tarkoitettujen uusien kotimaisten rehuseosten kehittäminen ja testaus on aloitettu Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Itä-Suomen Yliopiston yhteishankkeessa. Tällä hetkellä Suomessa ei valmisteta kaupallisia, hyönteisille sopivia rehuja.

Luke ja Itä-Suomen yliopisto selvittävät kotimaisen teollisuuden kasviperäisten sivuvirtojen soveltuvuutta jauhopukin toukan, kotisirkan, kaksitäpläsirkan ja Ruspolia-hepokatin rehuseoksiin. Tavoitteena on kehittää kotimaisista rehuaineista koostuvia, hyönteisten tarpeet täyttäviä rehuja, joilla saadaan hyvä kasvu ja tuotantotulokset.

Hyönteisten käyttämien rehujen tuotannon on oltava taloudellisesti ja ekologisesti kestävää. Esimerkiksi tuotantoeläinten rehuissa yleisesti käytettävälle soijalle haetaan hankkeessa vaihtoehtoja kotimaisista valkuaisrehuista.
– Edistämme paikallisten resurssien ja ruoantuotannossa syntyvien sivuvirtojen, kuten vihannesten kuorten ja leikkuujätteiden, hyödyntämistä hyönteisten rehuissa. Tämä tukee uudenlaisen liiketoiminnan syntymistä, Luken tutkija Pertti Marnila kertoo.

Soveltuvia sivuvirtoja tuotetaan paljon, mutta niiden tuotanto on usein sesonkiluonteista.
– Hankkeessa keskitytään sellaisiin kasvipohjaisiin rehuraaka-ainesiin, joiden saatavuus ja laatu pysyvät melko tasaisina ympäri vuoden, joita ei jatkojalosteta muuhun käyttöön tai joita tuotetaan runsaasti käyttöön nähden, erikoistutkija Hilkka Siljander-Rasi Lukesta sanoo.

Luken tutkimus tukee hyönteisalan kehitystä

Suomi muutti tulkintaansa Euroopan Unionin uuselintarvikeasetuksesta syyskuussa 2017 siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan. Hyönteistuotteita odotetaan markkinoille jo tämän vuoden puolella, ja alalle ennustetaan lähivuosina nopeaa kasvua. Alalle tarvitaan uusia tuottajia, jotta saadaan riittäviä määriä hyvälaatuista hyönteisraaka-ainetta elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

Luken ja Itä-Suomen yliopiston hanke tukee uudenlaisen elintarvikealan liiketoiminnan rakentumista Suomessa. Tutkimusta tehdään yhteistyössä hyönteisalan toimijoiden kanssa. Luke on lisäksi mukana useissa hankkeissa, joissa selvitetään muun muassa hyönteisten tuotantoa, sen kannattavuutta, tuotannon automaatiota ja ilmastovaikutuksia sekä hyönteisproteiinin soveltuvuutta broilerien ja kirjolohen ravinnoksi.
- Luken eläingenetiikan ja rehualan osaamista voidaan hyödyntää hyönteistutkimuksessa. Suomessa virinnyt innostus hyönteisalan yrittäjyyteen varmistaa, että tuloksille on heti käyttöä, Siljander-Rasi sanoo.

Kaksivuotista Luken ja Itä-Suomen Yliopiston HyväRehu-hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Hilkka Siljander-Rasi, Luke, 0295326536, hilkka.siljander-rasi@luke.fi
(eläinravitsemus)

Professori Heikki Roininen, Itä-Suomen Yliopisto, 0504423427, heikki.roininen@uef.fi (sirkat ja hepokatit)

Erikoistutkija Maria Tuiskula-Haavisto, Luke, 0295326596, maria.tuiskula-haavisto@luke.fi (eläingenetiikka)

Tutkija Pertti Marnila, Luke, 0295326355, pertti.marnila@luke.fi
(eläinfysiologia)

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>