Aluehallintovirasto

Luontaistuotteita ja ravintolisiä markkinoidaan puutteellisin hintatiedoin

Jaa

Aluehallintovirastot tekivät huhti-toukokuun aikana selvitystyön, jossa tarkastettiin 246 luontaistuotteita ja ravintolisiä myyvän yrityksen verkko- ja Facebook-sivut (jatkossa verkkosivut) sekä alan printtimainontaa. Selvitystyön aikana tarkastettiin neljään ketjuun kuuluvien yritysten tai myymälöiden ja 86 itsenäisen toimijan verkkosivut. Verkkosivuilta tehtiin havaintoja hinnan ilmoittamisesta sekä mahdollisesta harhaanjohtavasta markkinoinnista terveysväittämien osalta.

Selvitystyöstä toimitettiin raportti Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, koska hintatietojen ilmoittamisen valvonta kuuluu sekä aluehallintovirastojen että kuluttaja-asiamiehen tehtäviin. Kuluttajalla on oikeus saada tietää tuotteen kokonaishinta etukäteen, jotta hän voi tietää, mihin sitoutuu. Selkeä hintatietojen kertominen on myös myyjän etu, koska moni ostopäätös jää tekemättä epäselvien hintatietojen vuoksi. On tärkeää, että kuluttaja voi vertailla tuotteiden hintoja. Vertailu synnyttää markkinoille tervettä kilpailua, ja tämän vuoksi esimerkiksi kilo- ja litrahintojenkin kertominen on lakisääteistä. Ruokavirastolle toimitettiin selvitystyön aikana kerättyjä esimerkkejä mahdollisesta harhaanjohtavasta markkinoinnista terveysväittämien osalta.

Kokonaishinta ei ollut selvästi esillä

Yksilöityä kulutushyödykettä tarjoavan yrityksen on kuluttajansuojalain mukaan kerrottava tuotteelle kokonaishinta. Kokonaishintaan kuuluu muun muassa verot, posti- ja toimituskulut. Yksi ketju ja noin 23,5 prosenttia niistä itsenäisistä toimijoista, joilla oli verkkokauppa, jätti ilmoittamatta kokonaishinnan tuotteille tai kokonaishintaa ei voitu selvittää ilman, että olisi ensin kirjautunut yrityksen verkkosivulle tai antanut yhteystiedot yritykselle.

Yksikköhinnan esittämisessä puutteita

Kerättyjen tietojen perusteella luontaistuotteita ja ravintolisiä markkinoitiin puutteellisin tiedoin. Kahdella ketjulla ja 86 prosentilla itsenäisistä toimijoista, joiden verkkosivuilla esitettiin hintatietoja, havaittiin puutteita yksikköhintojen esittämisessä. Hintamerkintäasetuksen mukaan yksikköhinta, eli hinta kilogrammaa tai litraa kohden, tulee esittää painon tai tilavuuden mukaan myytäville valmispakatuille tuotteille, joiden koko on vähintään 50 g tai 50 ml.

Niilläkin yrityksillä, joilla yksikköhinta oli pääosin kerrottu hintamerkintäasetuksen mukaisesti, oli puutteita tabletteina ja pillereinä myytävien tuotteiden yksikköhinnoissa. Myös tabletteina ja pillereinä myytävistä tuotteista tulee kertoa yksikköhinta eli hinta kilogrammaa kohden.

Tuotteita markkinoitiin katteettomin terveysväittein

Ruokavirasto tarkasti aluehallintoviraston lähettämät esimerkit ravintolisien mahdollisista terveysväittämistä. Esimerkkejä kerättiin ainoastaan osasta verkkosivuilla myytävistä tuotteista. Materiaalista löytyi kuitenkin elintarvikelainsäädännön vastaista markkinointia, kuten lääkkeellisiä väitteitä, kuluttajien pelottelua sekä hyväksymättömiä terveysväitteitä.

Selvitystyössä kerätyt esimerkit edustavat pientä osaa verkkosivuilla myytävistä tuotteista, mutta kerätystä materiaalista tuli esille, että ravintolisiä myyvien yritysten markkinoinnissa oli puutteita terveysväittämien osalta. Sitä, kuinka laajaa harhaanjohtava markkinointi on alan verkkosivuilla, ei suppean materiaalin vuoksi voida arvioida.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
tarkastaja Nina Jokinen, puh. 0295 016 413

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme