Helsingin Tapahtumasäätiö

Lux Helsinki järjestetään turvavälein eri puolilla kaupunkia

Jaa
Lux Helsinki tuo iloa ja valoa kaupunkiin 5.–9.1.2022. Ohjelmaan tulee muutamia viime hetken muutoksia, joilla pyritään takaamaan turvalliset olosuhteet heikentyneessä koronatilanteessa.

Laajasti ympäri Helsingin kaupunkitilaa levittäytyvät, pääosin ulkotiloissa sijaitsevat teokset ovat koettavissa turvallisesti, sillä Lux Helsingin suunnittelussa ja tuotannossa on alusta asti kiinnitetty huomiota katsojien terveysturvallisuuteen. Esimerkiksi dramaturgisesti etenevästä reitistä luovuttiin, jotta yleisö jakautuisi tasaisemmin eri teoksille eikä ruuhkia syntyisi. Heikentyneeseen koronatilanteeseen reagoidaan kuitenkin vielä viime hetken ohjelmamuutoksilla, joilla varmistetaan mahdollisuus turvavälien säilyttämiseen yleisössä.

Italialaisen fuse*:n Falin Mynd -installaatio sekä Ainu Palmun Pink Caravan siirtyvät Suvilahteen ja brittiläisen Kathy Hinden Chirp & Drift -teos Mustikkamaalle. Näin avarampiin ympäristöihin siirretyt teokset ovat katsottavissa kauempaa, jolloin turvavälit on mahdollista säilyttää yleisössä. Osa jo julkistetuista teoksista on niin yksityiskohtaisia, ettei niitä ole mahdollista kokea taiteilijan tarkoittamalla tavalla riittävän etäältä, ja ne joudutaan valitettavasti vuoden 2022 ohjelmasta perumaan. Perutut teokset ovat Ylen Suurkaupungin kasvot, Lux Architecture: Uimastadion, Tommi Musturin Deep Show, Lyhtypuisto, Eetu Huhtalan Toinen ja Ville MJ Hyvösen Fragments. Myös valotaiteen ammattilaisille suunnattu Symposium ja osa oheisohjelmasta on peruttu. Päivitettyyn ohjelmaan voi tutustua Lux Helsingin verkkosivuilla.

“Kaikista vaihtoehdoista Luxin tekeminen teosten turvaväleillä on lopulta paras. Suuri määrä taiteilijoiden ja tuotannon työtä muuttuu turhaksi, mutta vielä paljon suurempi määrä todeksi. Helsinki on vuoden tauon jälkeen taas maailman valotaiteen pääkaupunki. Tällä kertaa kaikkiin teoksiin tutustuminen edellyttää kävijältä hiukan seikkailumieltä. Mutta missäpä sitä mieluummin seikkailisi kuin Stadissa”, Lux Helsinkiä järjestävän Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula sanoo.

Yleisöä pyydetään saapumaan valoteoksille vain terveenä ja turvavälit muihin seurueisiin säilyttäen. Maskin käyttö ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on suositeltavaa. Jos esimerkiksi sairastuminen tai eristys estävät paikan päälle tulemisen, voi Lux Helsingistä tuttuun tapaan nauttia myös tapahtuman sosiaalisen median kautta, jossa jaetaan kuvia teoksista ja tunnelmasta. Myös yleisöä kannustetaan jakamaan omia kuviaan Lux Helsingistä kaikkien iloksi tunnisteella #luxhelsinki.

Lux Helsinki 5.–9.1.2022 klo 17–22. Lux Aamu valaisee teokset 1, 10, 15, 16, 17 ja 18 myös pe 7.1. klo 7–9. Tapahtuman järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Reitin ja teosten suunnittelusta sekä tuotannosta vastaa Sun Effects Oy ja kuraattoreina toimivat Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.

Lux Helsingin kumppaneita ovat Sun Effects Oy, STEK ry, Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Eduskunta, Kauppakeskus Citycenter, Kauppakeskus Forum, UPM-Kymmene, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Helen, Varma ja Kulttuurikeskus Stoa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Annina Pikkumäki | Mellakka Helsinki
annina@mellakkahelsinki.fi
+358 40 575 5776

Kuvat

Lataa
Lux Helsinki 2019. Kuva: Petri Anttila
Lux Helsinki 2019. Kuva: Petri Anttila
Lataa
Lux Helsinki 2020. Kuva: Petri Anttila
Lux Helsinki 2020. Kuva: Petri Anttila
Lataa
Lux Helsinki 2019. Kuva: Otso Kähönen
Lux Helsinki 2019. Kuva: Otso Kähönen
Lataa
Lux Helsinki 2019. Kuva: Otso Kähönen
Lux Helsinki 2019. Kuva: Otso Kähönen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Tapahtumasäätiö
Helsingin Tapahtumasäätiö
Kaasutehtaankatu 1, rak. 6, 3. krs
00540 Helsinki

https://eventshelsinki.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Tapahtumasäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme