Helsingin Tapahtumasäätiö

Lux Helsinki kaikkien aikojen yleisöennätykseen – festivaalilla arviolta yli 600 000 vierasta

Jaa

Pitkät pyhät ja avausviikonlopun aurinkoinen sää siivittivät valotaidefestivaali Lux Helsingin kävijäennätykseensä. Viiden päivän aikana tapahtumassa arvioidaan vierailleen yli 600 000 kävijää.

Ivo Schoofs: Large Fire Tornado. Kuva: Superreel
Ivo Schoofs: Large Fire Tornado. Kuva: Superreel

“Tapahtuman suosio ylitti kaikki odotukset, ja yleisöä riitti ensimmäisinä päivinä ruuhkiksi asti. Ensi vuonna iso kävijämäärä otetaan paremmin huomioon tapahtuman suunnittelussa. Ajatella, että tämä on aikoinaan lähtenyt liikkeelle yhdestä ainoasta teoksesta!”, tapahtuman vastaava tuottaja Susa Nokelainen kommentoi.

Hän iloitsee siitä, että valotaide liikuttaa ihmisiä ihan kirjaimellisestikin.

“Lux Helsingin yleisö käveli reitillä viiden päivän aikana yhteensä 1,5 miljoonaa kilometriä. Se on 37 kertaa maapallon ympäri!”

Festivaali aiempaa kansainvälisempi ja laajempi

Lux Helsingissä on vuosittain teoksia suomalaisilta ja kansainvälisiltä huipuilta. Tänä vuonna taiteilijoita oli yhteensä kahdeksasta eri maasta: Turkista, Ruotsista, Suomesta, Tanskasta, Liettuasta, Hollannista, Tsekistä ja Itävallasta.

Myös festivaalin työryhmä oli ensimmäistä kertaa kansainvälinen, kun Reflektor Copenhagenista vuosina 2016–2017 vastannut Christina Dvinge ja tsekkiläisen Signal-festivaalin kuraattori ja festivaalijohtaja Martin Pošta liittyivät vastaavan kuraattorin Ilkka Paloniemen tiimiin.

“Kansainvälisyys on kasvavalle festivaalille yhä tärkeämpi asia. Dialogi valofestivaalien ja valotaiteen ammattilaisten kesken rikastuttaa ja tuo laajempaa näkemystä koko valotaiteen kentästä. Voimme oppia paljon toinen toisiltamme. Nyt Lux Helsingissä oli vieraita kymmeneltä eurooppalaiselta valofestivaalilta”, Nokelainen kommentoi. 

Toista kertaa Lux Helsingissä nähdyt satelliitit täydensivät festivaalin tarjontaa ja laajensivat sitä niin maantieteellisesti kuin ajallisestikin. Satelliittiteoksia nähtiin Itäkeskuksen kulttuurikeskus Stoassa, Korkeasaaressa, keskustan Torikortteleissa ja Marski by Scandicissa, Hakaniemen virastotaloilla ja Espoon Hanasaaressa.

“Lux Helsingissä on paljon muitakin tasoja kuin spektaakkelimainen reitti. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että yleisö otti tänä vuonna satelliitit omakseen”, Paloniemi kommentoi.

Joulupäivänä käynnistynyt Lux Korkeasaari -satelliittikokonaisuus houkutteli paikalle noin 25 000 kävijää, joiden ansiosta kerättiin noin 15 000 euroa lumileopardien suojelemiseen. Lux Hanaholmen -satelliittikokonaisuus ilahduttaa valotaiteen ystäviä vielä 29.2. asti.

Lux Helsinki lukuina:

1,5 miljoonaa käveltyä kilometriä reitillä
24 teosta
1 000 valonlähdettä
60 kaiutinta
9 videotykkiä
50 t betonia
50 hengen työryhmä
36 tuuletinta
132 purkkia spraymaalia
3 trampoliinin runkoa (FYR)
200 myrskylyhtyä (FYR)
60 km punaista narua (The Bridge)
2 000 l kinkun paistorasvasta tehtyä kotimaista biodieseliä
1 000 myytyä vohvelia
8 500 Instagram-kuvaa Lux Helsinki 2020 -festivaalista #luxhelsinki-tunnisteella

Pääpartneri: Sun Effects

Partnerit: SATO, Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Korkeasaari, Granlund, kulttuurikeskus Stoa, Ylva, Suomen UNICEF, Helsingin taidemuseo HAM, Torikorttelit, Bright

Kumppanit: City, Johan & Nyström, Local Crew, Marski by Scandic, Kaslink Aito

Lux Helsinkiä järjestää Helsingin tapahtumasäätiö ja tapahtuman tuotannosta vastaa Susa Nokelainen. Tapahtuman taiteellisesta ja teknisestä suunnittelusta, tuotannosta ja toteutuksesta vastaa Sun Effects, ja kuraattorina toimii Ilkka Paloniemi yhdessä Christina Dvingen (DK) ja Martin Poštan (CZ) kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Annina Pikkumäki | Mellakka Helsinki
annina@mellakkahelsinki.fi
+358 40 575 5776

Kuvat

Ivo Schoofs: Large Fire Tornado. Kuva: Superreel
Ivo Schoofs: Large Fire Tornado. Kuva: Superreel
Lataa
3dsense: The Colour Out of Space. Kuva: Petri Anttila
3dsense: The Colour Out of Space. Kuva: Petri Anttila
Lataa
Katja Tukiainen ja OiOi: Do-gooders. Kuva: Petri Anttila
Katja Tukiainen ja OiOi: Do-gooders. Kuva: Petri Anttila
Lataa
Nohlab: Streamline. Kuva: Otso Kähönen
Nohlab: Streamline. Kuva: Otso Kähönen
Lataa
Meri Ekola: Magic Mirror. Kuva: Superreel
Meri Ekola: Magic Mirror. Kuva: Superreel
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Tapahtumasäätiö
Helsingin Tapahtumasäätiö
Kalevankatu 6
00100 Helsinki

https://eventshelsinki.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Tapahtumasäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme