Helsingin Tapahtumasäätiö

Lux Helsinki valaisee kaupungin usealla teoskokonaisuudella

Jaa
Sydäntalvea sykähdyttävä valotaidefestivaali järjestetään 4.–8.1.2023. Keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa nähdään lähes 20 teosta yli 18-metrisestä kineettisestä valoveistoksesta festivaalin ensimmäiseen AR-teknologiaa hyödyntävään työhön.

Tutut rakennukset ja tilat muuttuvat taas ainutlaatuisiksi taideteoksiksi, kun Lux Helsinki luo kaupunkiin valotaiteella taianomaisen tunnelman. Kolme vaikuttavaa teoskokonaisuutta on koettavissa keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa 4.–8.1.2023 klo 17–22.
 
Keskustan teoskokonaisuus ulottuu Kansalaistorilta Olympiastadionin urheilu- ja kulttuurikeskus TAHTOON. Kansalaistorilla nähdään yksi Lux Helsingin massiivisimmista teoksista, kun ranskalaisen Collectif Coinin liikettä, ääntä ja valoa yhdistelevä Abstract valtaa aukion 81 korkeuksiin kohoavan pylvään voimin. Töölönlahden puistossa yleisön yläpuolelle kohoaa ranskalaisen Pitayan yli 18-metrinen Whale Ghost – merinisäkkään luurankoa muistuttava olento, ehkä lajinsa viimeisen yksilön haamu. Tutustu keskustan teoskokonaisuuteen.
 
Ruoholahden teoskokonaisuus kulkee Ruoholahdentorilta Kaapelitehtaalle. Ruoholahdentorille kohoava Growth on hollantilaisen Hypar Collectiven interaktiivinen valoinstallaatio, jossa yleisö pääsee eri elementtejä aktivoimalla seuraamaan kasvun matkaa. Kaapelitehtaan MUU Helsinki nykytaidekeskuksen tiloissa nähdään Suomi-designia rakastavan japanilaisen Yasuhiro Chidan immersiivinen Analemma-teos, joka kutsuu katsojan keskelle lukemattomia valohiukkasia ja -ilmiöitä. Tutustu Ruoholahden teoskokonaisuuteen.
 
Suvilahden teoskokonaisuus levittäytyy ulkotilojen lisäksi myös Kattilahalliin ja kaasukelloon. Suvilahden kentällä nähdään ranskalaisen Romain Tardyn The Great Indecision Council, joka kääntää reaaliajassa Googlessa yleisimmin käytetyt hakutermit audiovisuaalisiksi signaaleiksi ja kutsuu yleisön hypnoottisen installaation sisään. Tardy on tehnyt VJ:nä toimiessaan yhteistyötä esimerkiksi Jay-Z:n ja Flying Lotuksen kanssa. Kattilahalliin kohoaa maailmankuulun italialaisen valotaiteilijan Massimo Ubertin arkkitehtooninen Domus Aurea, eli kultainen talo, joka saa maailmanensi-iltansa Lux Helsingissä. Tutustu Suvilahden teoskokonaisuuteen.
 
”Mitä useampi sammuttaa kotivalonsa ja suuntaa Luxiin, sen parempi”
 
Lux Helsingin 2023 teemana toimii muutos, joka näkyy taiteellisen sisällön lisäksi myös toteutuksessa, kun yksi reitti muuttuu useaksi teoskokonaisuudeksi. Näin taiteen kokemiselle jää enemmän tilaa. Ohjelma on kuitenkin suunniteltu niin, että kaikki teoskokonaisuudet voi halutessaan kiertää yhden illan aikana.
 
Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski iloitsee siitä, että korkeatasoisesta ja monipuolisesta ohjelmasta voi nauttia nyt väljemmin omaan tahtiin.
 
”Parasta valotaiteessa on se, että jokainen kokee valon ja valoteokset omalla tavallaan – ajatus ja katse kääntyvät usein katsojaan itseensä. Valo puhuu kaikkia kieliä. Pysähdy, katso, kuuntele ja anna valotaiteen vallata mielesi sekä maailmasi”, Rouhikoski sanoo. 
 
Lux Helsinkiä järjestävä Helsingin tapahtumasäätiö kokee elämykset ja valotaiteen tuoman ilon sekä yhteisöllisyyden tärkeiksi myös vallitsevassa tilanteessa.
 
"Energiatehokkuuden kannalta mahdollisimman suuri tapahtuma on energiankulutuksen kannalta itse asiassa hyvä asia. Ihmisten vapaa-ajan vietto kuluttaa aina energiaa, ja mitä useampi sammuttaa kotivalonsa sekä -saunansa ja suuntaa seuraamaan Luxin teoksia, sen parempi", Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula sanoo.
 
Lux Korkeasaaressa valotaiteesta nautitaan jo tapaninpäivästä lähtien
 
Kolmatta kertaa järjestettävä Lux Korkeasaari on avoinna 26.12.2022–8.1.2023 klo 10–19. Eläinten saarella nähdään muun muassa kansainvälistä mainetta anarkistisen humoristisilla pop up -installaatioillaan niittäneiden Filthy Lukerin ja Pedro Estrellasin lonkeroteos Tentacles ja kotimaisen Ghost Projectin yhteisöllisyyttä pohtiva leikkisä, mielikuvitusta ruokkiva Kukkuu-Kylä.
 
Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu, ja jokaisesta pääsylipusta sekä vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitetaan euro lumileopardien suojelutyöhön. Aiemmilla tapahtumilla on kerätty yhteensä jo yli 45 000 euroa. Varoilla on hankittu maastokameroita ja GPS-pantoja, joita käytetään luonnonvaraisten lumileopardien tutkimuksessa.
 
Kaikkiin Lux Helsingin teoksiin ja taiteilijoihin pääsee tutustumaan Lux Helsingin verkkosivuilla. Lisää ohjelmaa julkistetaan joulukuun aikana. 
 
Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma 4.–8.1.2023 klo 17–22. Lux Korkeasaareen 26.12.2022–8.1.2023 klo 10–19 on erillinen pääsymaksu. Festivaalin järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen ja Ilkka Paloniemi.
 
Lux Helsingin kumppaneita ovat Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Polestar ja Yle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Annina Pikkumäki | Mellakka Helsinki
annina.pikkumaki@mellakka.fi
+358 40 575 5776

Kuvat

Lataa
Hypar Collectiven Growth-teos Eindhovenin GLOW-festivaalilla 2021. Kuva: Bart van Overbeeke.
Hypar Collectiven Growth-teos Eindhovenin GLOW-festivaalilla 2021. Kuva: Bart van Overbeeke.
Lataa
Romain Tardyn The Great Indecision Council -teos Turnhoutin Uit het Donker IV -tapahtumassa 2022. Kuva: Romain Tardy.
Romain Tardyn The Great Indecision Council -teos Turnhoutin Uit het Donker IV -tapahtumassa 2022. Kuva: Romain Tardy.
Lataa
Collectif Coinin Abstract-teos Lyonin Fête des Lumières -festivaalilla 2017. Kuva: Collectif Coin.
Collectif Coinin Abstract-teos Lyonin Fête des Lumières -festivaalilla 2017. Kuva: Collectif Coin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Tapahtumasäätiö
Helsingin Tapahtumasäätiö
Kaasutehtaankatu 1, rak. 6, 3. krs
00540 Helsinki

https://eventshelsinki.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Tapahtumasäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme