Vaasan kaupunki - Vasa stad

Lyckans äng i Vasklot skänker glädje med sin färgprakt

Dela

För att fira Vasas födelsedag fick Vasaborna för ett år sedan föreslå en födelsedagspresent till sig själva för 5000 euro som reserverats i den inkluderande budgeteringen. Det beslutades att födelsedagspresenten blir en blomsteräng i Vasklot. I sommar har ängen som blommat för första gången skänkt Vasaborna glädje med sin färgprakt.

Idén om en blomsteräng föreslogs av Vasabon Matias Jungar. Bild: Vasa stad / Ronja Juola
Idén om en blomsteräng föreslogs av Vasabon Matias Jungar. Bild: Vasa stad / Ronja Juola

Blomsterängen har förverkligats på ett område vid Karlavägen i Vasklot invid motionsspåret.

Både ett- och fleråriga blommor har planterats på ängen. Blommorna får inte plockas, utan önskan är att invånarna nu låter ängen bildas i lugn och ro.

- Vi önskar att man låter ängsblommorna sätta frö i lugn och ro i augusti. I början av september slås området och slåtterresterna tas bort när blommorna har satt frö. Vi tilläggssår området inkommande vår. Önskan är alltså att man låter området blomma så att det finns blommor där även kommande år, säger grönområdeshortonom Leila Roininen.

Vid ängen har det också satts ut bänkar där man kan sitta och vila och njuta av blomsterprakten.

Vasaborna har möjlighet att föreslå någon liten dröm i sin närmiljö som de önskar att skulle förverkligas och som skulle ge alla glädje och lycka. Staden har reserverat 5 000 euro för att förverkliga invånarnas idéer via inkluderande budgetering. Bland ansökningarna i fjol valdes en blomsteräng i Vasklot som den idé som skulle förverkligas. Blomsterängen fick namnet Lyckans äng.

–Vi tyckte att idén om en äng var underbar och också stöder de mjuka värden som staden vill främja. Naturen är som bekant en bra plats för att lugna ner sig kring sina tankar, säger områdesservicechef Suvi Aho.

Lyckans äng önskar turisterna välkomna

Idén om en blomsteräng föreslogs av Vasabon Matias Jungar. Idén fick Jungar på vägen till sin stuga.

- Ängen blev bättre än jag hade förväntat mig. Jag har fått respons från människor och i synnerhet från grannarna om att det var en underbar idé. Det känns som att människorna förstår hur viktig ängen är, säger Jungar om responsen som han fått.

Enligt dem som valde förslaget stöder en blomsteräng naturens mångfald, pollinerarnas liv och ett koldioxidneutralt Vasa. Även Jungar är av samma åsikt.

- I Vasklot rör det sig mycket människor, så ängen kan vara en inspiration för dem. En blomsteräng är mer lättskött jämfört med en gräsmatta och ett bättre alternativ för pollinerare. I fråga om naturens mångfald och stadsbilden är en blomsteräng ett steg i rätt riktning, säger Jungar.

Vasklotområdet är mitt i en förändring och kommer att få en ny delgeneralplan. Förbipasserande lägger garanterat märke till ängen som ligger mitt i ett industriområde.

- Min idé var att blomsterängen också skulle vara en välkomstpresent och en hälsning till turisterna som anländer från Sverige, säger Jungar om idén.

Kontakter

områdesservicechef Suvi Aho, tfn 050 326 8877, suvi.aho@vaasa.fi

Bilder

Idén om en blomsteräng föreslogs av Vasabon Matias Jungar. Bild: Vasa stad / Ronja Juola
Idén om en blomsteräng föreslogs av Vasabon Matias Jungar. Bild: Vasa stad / Ronja Juola
Ladda ned bild
Bild: Vasa stad / Ronja Juola
Bild: Vasa stad / Ronja Juola
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum