Pirkanmaan ELY-keskus

Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta voi antaa mielipiteitä 14.4.2023 asti

Jaa
Ilmatar Lylyharju Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Lylyharjun alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 14 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hanke sijoittuu Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 9.3.2023 Kihniössä etäosallistumismahdollisuuksin. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 14.4.2023 asti.

Ilmatar Lylyharju Oy on toimittanut Pirkanmaan ELY-keskukselle Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus). Arviointiselostuksessa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä arvio hankkeen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Arviointiohjelmavaiheen jälkeen vaihtoehdoista on vähennetty tuulivoimaloita. Selostusvaiheen vaihtoehdoissa hankealueelle on suunnitteilla 10–14 tuulivoimalaa. Suunniteltavien tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 290 metriä. Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla, ja sähkönsiirtoon on kaksi voimajohtolinjauksen vaihtoehtoa. Vaihtoehdossa 0 hanketta ei toteuteta.

Arvioitavat vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:

VE0: Tuulivoimalaitoksia ei toteuteta. Vastaava sähkömäärä tuotetaan muilla keinoilla.

VE1: Lylyharjun alueelle rakennetaan 14 tuulivoimalaa

VE2: Lylyharjun alueelle rakennetaan 12 tuulivoimalaa

VE3: Lylyharjun alueelle rakennetaan 10 tuulivoimalaa

Sähkönsiirron vaihtoehdot:

VE A Tuulivoimapuiston käyttöön rakennetaan uusi kantaverkon 110 kV:n kytkinlaitos, joka rakennetaan hankealueen länsipuolella olevan Fingrid Oyj:n Seinäjoki-Rännäri 110 kV:n (kilovoltin) voimajohdon yhteyteen hankealueella. Tuulivoimapuiston oma 110/33 kV sähköasema rakennetaan tämän 110 kV kytkinlaitoksen yhteyteen ja se liitetään kytkinlaitokseen ilman tarvetta uusille 110 kV voimajohdoille.

VE B Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankkeen sähkönsiirtoa varten rakennetaan uusi 110 kV voimajohtolinja olemassa olevan Fingrid Oy:n Seinäjoki-Rännäri 110 kV voimajohtokäytävän viereen. Voimajohdon pituus on noin 20 kilometriä.

Yleisötilaisuus järjestetään 9.3.2023 klo 18.00–20.30

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Kihniössä Puumilan Taitotalolla torstaina 9.3.2023 kello 18.00–20.30 etäosallistumismahdollisuudella.

Osallistumislinkki ja ohjeet julkaistaan verkkosivuilla www.ymparisto.fi/LylyharjuntuulivoimahankeYVA.

Mielipiteitä voi esittää 14.4.2023 asti

Kuulutus ja ympäristövaikutusten arviointiselostus ovat nähtävillä 1.3.–14.4.2023 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/LylyharjuntuulivoimahankeYVA.

Arviointiselostuksen paperinen versio tutustumista varten seuraavissa toimipaikoissa aukioloaikojen mukaan:

 • Kihniön kunnanvirasto, Kihniöntie 46
 • Kihniön kunnankirjasto, Kihniöntie 44
 • Parkanon kaupungintalo, Parkanontie 37
 • Parkanon kaupunginkirjasto, Parkanontie 57
 • Kurikan kaupungintalo, Laurintie 21
 • Karvian kunnantalo, Kylä-Karviantie 17
 • Seinäjoen kaupungintalo, Kirkkokatu 6
 • Virtain kaupungintalo, Virtaintie 26

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Kannanotot tulee toimittaa

 • kirjallisesti 14.4.2023 mennessä Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai
 • postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/7148/2021).

Pirkanmaan ELY-keskus antaa perustellun päätelmänsä arviointiselostuksesta viimeistään kahden kuukauden kuluttua lausunnon antamiseen ja mielipiteiden esittämiseen varatun määräajan päättymisestä. Perusteltu päätelmä, johon sisältyy yhteenveto arviointiselostuksesta jätetyistä kannanotoista, julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla.

Lisätietoja:

 • Hankesivu: www.ymparisto.fi/LylyharjuntuulivoimahankeYVA
 • Yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Ylitarkastaja Katja Sippola, p. 0295 036 248, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
 • Hankkeesta vastaava Ilmatar Lylyharju Oy: Hankekehityspäällikkö Lauri Vierto, etunimi.sukunimi@ilmatar.fi
 • Konsultti FCG Finnish Consulting Group Oy: Projektipäällikkö Liisa Karhu, p. 040 0835726, etunimi.sukunimi@fcg.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme