SDP EDUSKUNTA

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Eläinten hyvinvointilaki tekee ison harppauksen eläinten oikeuksissa

Jaa
Yli kymmenen vuotta valmisteltu eläinten hyvinvointilaki alkaa olla nyt loppusuoralla, kun maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö saatiin tänään perjantaina valmiiksi. Eläinten hyvinvointilaki korvaa vanhan eläinsuojelulain. Uudistus kuvastaa eläinten aseman muuttumista suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä eläinten hyvinvoinnin edistäminen on lain ensisijainen tavoite ja päämäärä.

– Eläimiin liittyvät asiat ovat aina tunteita herättäviä ja niin oli nytkin. Tuotantoeläinten kohtelu ei ole tuottajille eikä kuluttajille yhdentekevää, vaan lähtökohtaisesti ihmisen käytössä olevaa eläintä tulee arvostaa ja kunnioittaa ja mahdollistaa sen lajityypillinen käyttäytyminen. Lemmikkibuumi taas on tuonut jalostukseen ja kauppatapoihin ns. pentutehtailun muodossa ikäviä sivuvaikutuksia, joita pyritään nyt suitsimaan esimerkiksi laajentamalla eläinlääkäreiden ilmoitusvelvollisuutta hyvinvointiongelmia kohdatessa sekä rajoittamalla pentujen tuontia ulkomailta. Myös luonnonvaraisten eläinten kohtelua tarkennetaan niin ikään laissa. Toisaalta ihmisistä huolehtiminen mahdollistaa sen, että jaksetaan huolehtia myös eläinten hyvinvoinnista, pohtii kansanedustaja Piritta Rantanen.

Merkittävimmät uudistukset liittyvät tuotantoeläimien pysyviä pitopaikkoja koskevaan säätelyyn. Niille voidaan asettaa tilapäisiä pitopaikkoja tiukempia vaatimuksia. Jatkossa nisäkkäillä ja linnuilla tulisi olla pysyvissä pitopaikoissaan vettä saatavilla jatkuvasti eli ne voivat juoda halutessaan. Eläintä ei voi pääsääntöisesti kytkeä pysyvässä pitopaikassa enää jatkuvasti kiinni eikä sen liikkumista saa jatkuvasti rajoittaa siten, ettei se pysty kääntymään ympäri.

Laki määrää myös eläinten puuduttamisesta kivuliaissa toimenpiteissä ja kieltää eläimille kipua tuottavat välineet kuten koirien piikki- ja sähköpannat.

– Nämä uudistukset istuvat hyvin ihmisten oikeustajuun ja myös tuottajia on säännöksissä kuultu tarkoin. Muutoksien tarpeeksi pitkät siirtymäajat takaavat tuottajille mahdollisuuden sopeuttaa tiloja niin, etteivät kustannukset kasva kohtuuttomasti. Huoli suomalaisen eläintuotannon tilasta ja tämän säätelyn vaikutuksista siihen on ollut myös valiokunnan tarkan punninnan kohteena, muistuttaa kansanedustaja Seppo Eskelinen.  

Uuden lain perusteluiden mukaisesti eläinten kunnioittamisen taustalla on ajatus siitä, että eläimellä on itseisarvo eli eläin on arvokas sinällään riippumatta sen välinearvosta ihmiselle.

– Esimerkiksi lailla nyt vahvistetaan eläintarhojen roolia luonnonvaraisen eläimistön ja luonnon monimuotoisuuden suojelussa ja jatkossa eläintarhojen olisi osallistuttava nykyistä useampiin suojelutehtäviin, kuten tutkimukseen ja eläinlajeja koskevaan tietojen vaihtoon, sanoo kansanedustaja Raimo Piirainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: "Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tule: ainut vaihtoehto uudelle talousoikeistohallitukselle on, että SDP nousee vaalien ykköspaikalle"17.3.2023 09:38:21 EET | Tiedote

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkäsen esiintyminen Ilta-Sanomissa ei jättänyt enää mitään arvailujen varaan. Kokoomus kertoo avoimesti tavoittelevansa uudenlaista ”talousoikeistolaista hallitusta” yhdessä perussuomalaisten kanssa. Rakenteilla on Suomen sodanjälkeisen historia oikeistolaisin hallitus, jos vain vaalitulos sen mahdollistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme