SDP EDUSKUNTA

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Maatalouden kriisi ratkaistaan markkinoilla

Jaa
Hallitus on tänään antanut lisätalousarvioesityksen, jonka osana ehdotetaan maataloustuottajille määräaikaista kustannustukea kohonneisiin sähkö- ja lannoitekustannuksiin. Tähän mennessä hallituksen tukitoimet energiakriisissä ovat keskittyneet kuluttajiin, mutta pian tukea voivat hakea myös maatalouden alkutuottajat ja vesiviljelijät. Tukea osoitetaan kaikkiaan noin 96 miljoonaa euroa.

- On hyvä, että tukipaketin avulla autamme niitä tiloja, jotka kohonneiden kustannusten keskellä joutuisivat laittamaan lapun luukulle. Suomalaisen ruoan tuotanto ja huoltovarmuus on turvattava kriisin keskellä, toteaa kansanedustaja ja SDP:n maataloustyöryhmän puheenjohtaja Piritta Rantanen.

Hän korostaa, että on erotettava toisistaan akuuttia kriisiä koskevat sekä pitkän aikavälin ratkaisut.

- SDP:n keskeinen viesti tilanteessa on, että tukipaketeilla emme suomalaista maataloutta pelasta, vaan tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia, jolla kannattavuus käännetään kestävästi nousuun. Tämä ei tapahdu hetkessä mutta sen eteen on tehtävä sinnikkäästi työtä ja parlamentaariset linjaukset heti ensi vaalikauden alussa, Rantanen jatkaa.

- Keskeinen rooli tässä on maatalouden parlamentaarisella maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmällä, joka saa linjauksensa valmiiksi sopivasti vaalien alla ja seuraaviin hallitusohjelma neuvotteluihin, huomauttaa työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Raimo Piirainen.

- Suomalaisen maatalouden kriisinkestävyyttä tulee vahvistaa. Kun kannattavuus on heikkoa ja tilat keikkuvat kannattavuuden rajamailla, jokainen kuiva kesä tai menetetty sato uhkaa suistaa tilan ahdinkoon. Nyt elämme ennätyksellistä hintojen nousua ja tässä tilanteessa tuottajahintojen tulisi nopeammin reagoida kustannusten nousuun. Tilanne on erityisen akuutti kotieläintaloudessa, muistuttaa kansanedustaja Seppo Eskelinen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

SDP:n Marko Asell: Hyvinvointialue ei ole nimensä mittainen, ennen kuin siellä edistetään aidosti myös liikuntaa   22.3.2023 08:14:19 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä julkaisi eilen raportin ”Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset osaksi päätöksenteko- ja ohjausjärjestelmää”. Raportti on ansiokas katsaus siihen, mitä Suomessa olisi hyvä tehdä toisin, jotta aidosti edistäisimme ihmisten hyvinvointia jatkossa paremmin. Esimerkiksi sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on ollut ennaltaehkäisevien toimien lisääminen uusilla hyvinvointialueilla, mutta tässä yhteydessä ei mainita sanallakaan liikuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme