SDP EDUSKUNTA

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Päätöksenteko suden kannanhoidollisesta metsästyksestä etenee

Jaa
Maa- ja metsätalousvaliokunta on käsitellyt kuluvalla viikolla mietintöluonnosta, joka pohjautuu kansalaisaloitteeseen suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta ja susivahinkojen estämisestä. SDP:n edustajat valiokunnassa ovat tyytyväisiä siihen, että lainsäädäntökäsittely etenee tällä viikolla ilmenneistä vaikeuksista huolimatta

– Eduskunta on aiemmin asettunut kansalaisaloitteen sisällön kannalle. Aloitteessa esitettiin, että valmistellaan laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Viemällä lakia eteenpäin toteutamme eduskunnan tahtotilaa, sanoo Seppo Eskelinen.

– Jaamme huolen, joka liittyy susien aiheuttamaan uhkaan ja vaaraan. Saan asiasta jatkuvasti yhteydenottoja kansalaisilta, ja viestini on, että tähän huoleen tartutaan, Piritta Rantanen sanoo.

– Valiokuntaryhmämme on kaiken aikaa ollut yhtä mieltä itse asiasta, eli suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että valiokunnan puheenjohtajan vastuulla on johtaa toimintaa niin, että työ etenee ja ennalta sovituista pelisäännöistä pidetään kiinni, Raimo Piirainen toteaa.

Suden kannanhoidollista metsästystä koskevan kansalaisaloitteen (KAA 4/2020) yhteydessä eduskunta on edellyttänyt, että metsästyslain 41 a §:n sääntelyä täsmennetään siten, että se vastaa myös muiden rauhoitettujen lajien kohdalla omaksuttua EU:n luontodirektiivin 16 artiklan 1 kohdan poikkeusperusteiden tulkintaa sellaisena kuin se on vahvistettu EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä. Tällainen sääntely sallii myös suden metsästyksen poikkeusluvan perusteella, jos siitä ei ole haittaa lajin suotuisan suojelutason säilymiselle tai sen saavuttamiselle.

Voimassa oleva metsästyslain 41 a §:n 1 momentin johdantokappale vastaa direktiivin 16 artiklan vahvistettua tulkintaa. Se on ollut esteenä poikkeusluvan myöntämiselle, sillä se ei salli luvan myöntämistä, ellei ole asianmukaisesti osoitettu, ettei lupametsästyksellä entisestään huononneta susikannan epäsuotuisaa suojelun tasoa.

Hallitus antoi eduskunnalle muutosta koskevan hallituksen esityksen HE 288/2022 marraskuussa 2022, jolla metsästyslaki olisi muutettu niin, että kannanhoidollisen metsästyksen toteuttaminen Suomessa olisi käytännössä selkiytynyt. Esityksen pohjalta laadittu mietintöluonnos on parhaillaan käsittelyssä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.
Lopullisen päätöksen kyseisen lainsäädännön etenemisen jatkosta tekee puhemiesneuvosto.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme