SDP EDUSKUNTA

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Päätöksenteko suden kannanhoidollisesta metsästyksestä etenee

Jaa
Maa- ja metsätalousvaliokunta on käsitellyt kuluvalla viikolla mietintöluonnosta, joka pohjautuu kansalaisaloitteeseen suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta ja susivahinkojen estämisestä. SDP:n edustajat valiokunnassa ovat tyytyväisiä siihen, että lainsäädäntökäsittely etenee tällä viikolla ilmenneistä vaikeuksista huolimatta

– Eduskunta on aiemmin asettunut kansalaisaloitteen sisällön kannalle. Aloitteessa esitettiin, että valmistellaan laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Viemällä lakia eteenpäin toteutamme eduskunnan tahtotilaa, sanoo Seppo Eskelinen.

– Jaamme huolen, joka liittyy susien aiheuttamaan uhkaan ja vaaraan. Saan asiasta jatkuvasti yhteydenottoja kansalaisilta, ja viestini on, että tähän huoleen tartutaan, Piritta Rantanen sanoo.

– Valiokuntaryhmämme on kaiken aikaa ollut yhtä mieltä itse asiasta, eli suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että valiokunnan puheenjohtajan vastuulla on johtaa toimintaa niin, että työ etenee ja ennalta sovituista pelisäännöistä pidetään kiinni, Raimo Piirainen toteaa.

Suden kannanhoidollista metsästystä koskevan kansalaisaloitteen (KAA 4/2020) yhteydessä eduskunta on edellyttänyt, että metsästyslain 41 a §:n sääntelyä täsmennetään siten, että se vastaa myös muiden rauhoitettujen lajien kohdalla omaksuttua EU:n luontodirektiivin 16 artiklan 1 kohdan poikkeusperusteiden tulkintaa sellaisena kuin se on vahvistettu EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä. Tällainen sääntely sallii myös suden metsästyksen poikkeusluvan perusteella, jos siitä ei ole haittaa lajin suotuisan suojelutason säilymiselle tai sen saavuttamiselle.

Voimassa oleva metsästyslain 41 a §:n 1 momentin johdantokappale vastaa direktiivin 16 artiklan vahvistettua tulkintaa. Se on ollut esteenä poikkeusluvan myöntämiselle, sillä se ei salli luvan myöntämistä, ellei ole asianmukaisesti osoitettu, ettei lupametsästyksellä entisestään huononneta susikannan epäsuotuisaa suojelun tasoa.

Hallitus antoi eduskunnalle muutosta koskevan hallituksen esityksen HE 288/2022 marraskuussa 2022, jolla metsästyslaki olisi muutettu niin, että kannanhoidollisen metsästyksen toteuttaminen Suomessa olisi käytännössä selkiytynyt. Esityksen pohjalta laadittu mietintöluonnos on parhaillaan käsittelyssä maa- ja metsätalousvaliokunnassa.
Lopullisen päätöksen kyseisen lainsäädännön etenemisen jatkosta tekee puhemiesneuvosto.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme