Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maahanmuuttajien lasten ja suomalaistaustaisten lasten välisiä kouluttautumiseroja selittävät saapumisikä, perhetausta ja asuinalueet

Jaa
Maahanmuuttajien lapset suorittavat pääkaupunkiseudulla toisen asteen tutkinnon keskimäärin harvemmin kuin suomalaistaustaiset lapset. Kuitenkin kun maahanmuuttajien Suomessa syntyneitä lapsia verrataan perhetaustaltaan ja asuinalueiltaan samankaltaisiin suomalaistaustaisiin lapsiin, kouluttautumiseroja ei havaita. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian erikoistutkija Laura Ansalan tuoreesta artikkelista kaupunkitutkimuksen Kvartti-verkkolehdessä.
Opiskelijoita lukiossa. Kuva: Elina Manninen / Kuvatoimisto Keksi / Team Finland
Opiskelijoita lukiossa. Kuva: Elina Manninen / Kuvatoimisto Keksi / Team Finland

Keskimääräiset erot kouluttautumisessa maahanmuuttajien lasten ja suomalaistaustaisten lasten välillä ovat pääkaupunkiseudulla huomattavat.

”Maahanmuuttajien lasten kouluttautumisen yleisyys kuitenkin vaihtelee paljon eri ikäisinä ja eri alueilta Suomeen saapuneiden lasten välillä”, toteaa tutkija Laura Ansala artikkelissaan.

”Vertailuissa olisi syytä huomioida myös maahanmuuttajataustaisten ja suomalaistaustaisten perheiden väliset erot sosioekonomisessa taustassa ja asuinalueissa.”

Käsitys maahanmuuttajien lasten kouluttautumisesta muuttuu paljon, kun heitä verrataan suomalaistaustaisiin lapsiin, jotka ovat kasvaneet tuloiltaan, työllisyydeltään ja kotitalouden rakenteeltaan samankaltaisissa perheissä ja samoilla postinumeroalueilla.

Pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajien Suomessa syntyneet lapset suorittavat toisen asteen tutkinnon 23 ikävuoteen mennessä vähintään yhtä todennäköisesti kuin perhetaustaltaan ja asuinalueiltaan samankaltaiset suomalaistaustaiset lapset.

Lasten maahan saapumisikä vaikuttaa kouluttautumiseen

Lapsena ja teini-iässä Suomeen saapuneet maahanmuuttajien lapset kuitenkin suorittavat toisen asteen tutkinnon vähemmän todennäköisesti kuin Suomessa syntyneet maahanmuuttajien lapset.

”Vaikutuksen taustalla voi olla useita erilaisia tekijöitä. Esimerkiksi Suomeen muuttaminen ennen kielten oppimiselle kriittisiä ikävuosia tai vanhempien Suomessa viettämä aika voisivat edistää lasten kouluttautumista,” analysoi Ansala.

”Vaikka erilaisia vaihtoehtoisia selityksiä ei voi analyysin perusteella täysin poissulkea, saapumisiän merkitystä näyttää kuitenkin todennäköisimmin selittävän lasten itsensä suomalaisessa yhteiskunnassa viettämä aika.”

Täten lapsuusaikana Suomeen saapuvat maahanmuuttajien lapset voisivat hyötyä sellaisista kouluttautumista edistävistä toimista, jotka olisivat räätälöityjä heidän tarpeisiinsa.

Kvartti-artikkelin analyysi pohjautuu Ansalan ym. (2019) tutkimukseen, joka tarkastelee maahanmuuttajien lasten kouluttautumista ja muuta pärjäämistä koko Suomen tasolla. Kouluttautumista koskevat tulokset ovat pääkaupunkiseudulla ja koko Suomessa laadullisesti yhtenevät.

Lisätiedot

Erikoistutkija Laura Ansala
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö
puh. 09 310 36248 
laura.ansala@hel.fi

Julkaisut:

Laura Ansala: Maahanmuuttajien lasten ja suomalaistaustaisten lasten välisiä kouluttautumiseroja selittävät saapumisikä, perhetausta ja asuinalueet, Kvartti-lehden artikkeli, linkki artikkeliin

Laura Ansala, Ulla Hämäläinen & Matti Sarvimäki (2019). Age at arrival, parents and neighborhoods: understanding the educational attainment of immigrants’ children. Journal of Economic Geography. Julkaistu ennakkoon verkossa, linkki abstraktiin

Tiedotteen lähetti:

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Opiskelijoita lukiossa. Kuva: Elina Manninen / Kuvatoimisto Keksi / Team Finland
Opiskelijoita lukiossa. Kuva: Elina Manninen / Kuvatoimisto Keksi / Team Finland
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu

Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).

Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote

Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye