Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maahanmuuttajien tulokehitys suhteessa suomalaistaustaisiin tapahtuu lähinnä työpaikkojen sisällä

Jaa

Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajien keskimääräinen työllisyys ja työtulot olivat matalammat kuin suomalaistaustaisten, mutta kuitenkin lähestyivät suomalaistaustaisten tasoa vuosina 2006–2017. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Maahanmuuttajien työllisyys- ja tulokehitys pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudun 25–60-vuotiaiden maahanmuuttajien työllisyyden ja työtulojen kehitystä suhteessa alueen suomalaistaustaisiin tutkittiin vuosina 2006–2017. Maahanmuuttajamiesten ja -naisten keskimääräinen työllisyys ja työtulot olivat matalammat kuin suomalaistaustaisten kaikkina tarkasteltuina 12 maassaolovuotena, mutta kuitenkin lähestyivät suomalaistaustaisten miesten ja naisten tasoa. Tämä suhteellinen työllisyyden ja työtulojen kasvu ei kuitenkaan ollut yhtäjaksoista, ja kehityksessä havaittiin miesten ja naisten välisiä eroja.

Maahanmuuttajamiesten ja -naisten suhteellinen työllisyys- ja tulokehitys oli erilaista

Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajamiesten työllistyminen oli maahanmuuttajanaisia yleisempää tarkasteltuina maassaolovuosina. Maahanmuuttajamiesten työllisyyden ja työtulojen kasvu suhteessa suomalaistaustaisiin miehiin painottui maassaolon alkuvuosiin. Muutamien maassaolovuosien jälkeen erot työllisyydessä ja työtuloissa maahanmuuttaja- ja suomalaistaustaisten miesten välillä eivät enää juuri pienentyneet.

Maahanmuuttajien ja suomalaistaustaisten naisten välinen ero työllisyydessä kaventui kaikkien tarkasteltujen maassaolovuosien ajan. Ero työtuloissa ei sen sijaan kaventunut yhtäjaksoisesti. Ero kaventui huomattavasti heti maahantulovuoden jälkeen, mutta jatkoi uudestaan pienentymistään vasta muutaman maassaolovuoden jälkeen.

Työpaikan vaihdoilla ei ollut juuri merkitystä maahanmuuttajien suhteellisen tulokehityksen kannalta

Maahanmuuttajamiesten ja -naisten työtulojen kehitys suhteessa suomalaistaustaisiin muodostui lähinnä työpaikkojen sisällä tapahtuvasta suhteellisesta tulokehityksestä. Työpaikan vaihdot sen sijaan eivät myötävaikuttaneet siihen, kuinka paljon maahanmuuttajien työtulot kasvoivat suhteessa suomalaistaustaisiin tarkasteltujen maassaolovuosien aikana.

Tätä voivat selittää useat tekijät. Tulos voi esimerkiksi liittyä yhtäältä siihen, että työpaikan vaihtojen yhteydessä maahanmuuttajat ovat työttöminä tai työvoiman ulkopuolella suomalaistaustaisia useammin. Toinen mahdollinen selitys voisi olla, että maahanmuuttajilla on syystä tai toisesta vaikeuksia edetä parempiin työpaikkoihin ajan mittaan. Erilaisten tekijöiden merkityksen todentaminen edellyttää kuitenkin vielä jatkotutkimusta.

Ulkomailla syntyneet ulkomaalaistaustaiset muodostavat kasvavan osuuden pääkaupunkiseudun työikäisestä väestöstä. Sekä heidän itsensä että pääkaupunkiseudun työmarkkinoiden kannalta on tärkeää varmistaa, että mahdollisimman monella heistä on mahdollisuus osallistua työelämään sekä myös edetä työurallaan niin halutessaan.


Maahanmuuttajien työllisyys- ja tulokehitys pääkaupunkiseudulla (pdf)

Tiivistelmä

Selattava julkaisu

Lisätiedot:

Erikoistutkija Laura Ansala, kaupunkitutkimus ja -tilastot
Puh. (09) 310 36248
laura.ansala@hel.fi


Tiedotteen lähetti
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 167 7302
katri.lehtonen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi rajoitusten ja suositusten jatkosta – lasten ja nuorten harrastustoimintaa sekä nuorisotyötä mahdollistetaan rajatusti27.1.2021 16:20:00 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi 27.1.2021 kokouksessaan, että nyt voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia jatketaan pääosin pääkaupunkiseudulla helmikuun 2021 loppuun. Voimassaoloajan jatkamisella torjutaan epidemian ja uuden virusmuunnoksen leviämisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ylikuormittumisen uhkaa. Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan uuden määräajan jälkeen edelleen tarvittaessa.

MEDIAKUTSU: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuus 27. tammikuuta kello 1626.1.2021 15:47:44 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin. Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tiedotustilaisuus järjestetään keskiviikkona 27. tammikuuta kello 16–16.45.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori puhuu kaupunkien tulevaisuudesta Maailman talousfoorumin Davos Agenda -tapahtumassa25.1.2021 07:55:00 EETTiedote

Maailman talousfoorumin (World Economic Forum WEF) vuosittain Sveitsin Davosissa järjestettävän vuosikokouksen sijaan vuonna 2021 järjestetään Davos Agenda -virtuaalitapahtuma 25.–29. tammikuuta sekä vuosikokous myöhemmin toukokuussa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori puhuu Davos Agenda -tapahtumassa tiistaina 26. tammikuuta kello 15 Suomen aikaa.

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan20.1.2021 14:39:21 EETTiedote

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan torjuntaa meressä. Clewat Oy kokeili uudenlaista roskienkeruualusta, jolla merestä voidaan tehokkaasti kerätä makro- ja mikromuovia. Innogreen testasi viherseinän kykyä suodattaa huleveden mukana kulkeutuvaa muovia. Biosatama Oy selvitti, kuinka paljon muoviroskaa kulkeutuu mereen risteilyalusten ruokajätteen mukana. Bloft Design Lab rakensi 3D-suurtulostimen, jolla merestä kerätystä muoviroskasta voidaan tulostaa SUP-lautoja. Kokeilut toteutettiin vuoden 2020 aikana Helsingin rannikko- ja merialueella.

Puhelimessa toimiva päivystystilanteiden opas helpottaa kotihoidon ja hoivakotien hoitajien työtä akuuttitilanteissa20.1.2021 12:13:04 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa ennen kaikkea arjen ja työn sujuvuutta niin kaupungin asukkaille kuin työntekijöillekin. Käytännön esimerkki työn sujuvoittamisesta ja laadun parantamisesta on uusi puhelinsovellus kotihoidon ja hoivakotien hoitajille. Aina Mukana -palvelun myötä päivystystilanteiden opas kulkee aina hoitajien mukana, ja akuuttitilanteissa ohjeet ovat nopeasti käytettävissä. Palvelun avulla hoitajat voivat tunnistaa hoidontarvetta nopeasti ja nykyistä paremmin. Näin toimii digitaalinen Helsinki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme