Maahanmuuttovirasto kehittää palvelupisteissä asiointia - tavoitteena tuhansia lisäaikoja palvelupisteisiin
Maahanmuuttoviraston palvelupisteiden ajanvaraus on ruuhkautunut. Keskimääräinen odotusaika palvelupisteeseen on tällä hetkellä kolme kuukautta. Kesälle on kuitenkin luvassa lisää aikoja. Lyhyen aikavälin tavoite on, että kesän lopussa asiakas saa varattua ajan kuukauden sisällä. Lisäksi tavoite on varmistaa, että vuoronumerolla voi asioida kiireellisissä asioissa sujuvasti samana päivänä.
- Tavoitteemme on, että asiakaspalvelu on kaikissa kanavissa sujuvaa ja laadukasta, vaikka hakemusmäärä kasvaisi entisestään, kertoo asiakkuusjohtaja Harriet Mallenius.
Oleskelulupaa, EU-rekisteröintiä ja kansalaisuutta hakiessa asiakkaan täytyy tunnistautua, eli todistaa henkilöllisyytensä. Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan yleensä ulkomailta käsin, mutta Suomessa esimerkiksi jatkolupaa tai kansalaisuutta hakevat asiakkaat tunnistautuvat Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Palvelupisteissä palvellaan noin 8 000 asiakasta kuukaudessa.
Tuhansia lisäaikoja avautumassa, ajanvarausjärjestelmä uudistuu
Maahanmuuttovirasto on tehnyt myös nopeita, akuuttia jonotilannetta helpottavia muutoksia. Helsingin palvelupiste Malmilla palveli asiakkaita viitenä lauantaina huhti-toukokuussa. Ylimääräiset aukiolot toivat noin 500 lisäaikaa ajanvarauspalveluun.
Helsinkiin on rekrytoitu aiempaa enemmän kesätyöntekijöitä. Kun he aloittavat työnsä, virasto voi avata 2 900 lisäaikaa Malmille. Ajanvarausaikoja on nyt saatavilla jopa kuuden kuukauden päähän asiakkaille, joiden asia ei ole kiireinen. Palvelupisteet kokeilevat myös ajanvarausaikojen lyhentämistä valituissa lupatyypeissä.
- Neuvonnan kehittäminen on tärkeä osa uudistusta. Parannamme sitä esimerkiksi migri.fi:ssä ja paikan päällä palvelupisteissä. Rekrytoimme parhaillaan Malmille palveluneuvojia, jotka auttavat asiakkaita tarpeen mukaan, kertoo Mallenius.
Jatkolupaa hakeva asiakas voi mahdollisesti välttää palvelupisteessä käynnin kokonaan, jos hän tekee hakemuksen verkkopalvelu Enter Finlandissa ja tunnistautuu vahvasti, eli kirjautuu palveluun esimerkiksi suomalaisilla pankkitunnuksilla. Tavoite on tuplata käynnin välttävien määrä, joka on tällä hetkellä noin 4 000 asiakasta vuodessa.
- Pidemmällä tähtäimellä kehitämme työn tekemisen tapoja koko Maahanmuuttovirastossa. Kokeilemme seuraavaksi lyhyempiä asiointiaikoja valituille lupatyypeille ja pyrimme vähentämään fyysisen asioinnin tarvetta. Työpöydällä on yli sata kehitysideaa, joten uskon, että ajanvarauksen tilanne helpottaa pian, kertoo Mallenius.
Miksi palvelupisteet ovat ruuhkautuneet?
Palvelupisteiden henkilöstömäärä on vaihdellut viime vuosina. Vuonna 2020 henkilöstöä oli viidennes vähemmän kuin vuonna 2019, vaikka jätettyjen hakemusten ja palvelupisteissä tehtyjen päätösten määrä on pysynyt ennallaan. Korona on tuonut hakemusten vastaanottoon haasteita ja vaikuttanut erityisesti vuoronumeropalveluun, koska palvelupisteen tiloissa on voinut asioida kerralla vain rajattu määrä asiakkaita.
Tällä hetkellä ajan saa varattua yleensä noin kolmen kuukauden päähän. Brexit-hakijoille aikoja on saatavilla aiemmin. Virasto avaa kesän aikana lisää aikoja kaikille asiakkaille.
Fakta: Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan yleensä ulkomailta
- Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan yleensä ulkomailta ennen Suomeen muuttoa. Silloin hakemukseen jättöön vaadittava tunnistautuminen, eli asiakkaan henkilöllisyyden varmistaminen, tapahtuu Suomen edustustossa.
- Suomen edustustojen toiminnasta vastaa ulkoministeriö.
- Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä voi hakea oleskelulupaa tai sen jatkoa, EU-rekisteröintiä, oleskelukorttia, kansalaisuutta, muukalaispassia ja pakolaisen matkustusasiakirjaa.
- Suuri osa palvelupisteen asiakkaista asuu jo Suomessa.
- Turvapaikkahakemusta ei voi jättää Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Se tehdään poliisille tai rajaviranomaisille. Palvelupisteissä ei myöskään järjestetä turvapaikkapuhutteluja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Asiakkuusjohtaja Harriet Mallenius, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 444
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Ändringar och nya förutsättningar som gäller familjeåterförening16.6.2025 10:00:42 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 16 juni 2025 beträffande uppehållstillstånd som beviljas på grund av familjeåterförening. Ändringarna gäller makarnas minimiålder, försörjningen för en familjemedlem till ett minderårigt barn, fastställandet av när ett barn ska vara minderårigt och kravet på anknytningspersonernas boendetid.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme