Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottokeskustoimintaa useilla alueilla
Nyt toteutettu ensimmäisen vaiheen kilpailutus on koskenut vastaanottokeskuksia kahdeksalla hyvinvointialueella: Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Keski-Suomi, Lappi, Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Pirkanmaa. Jokaisella alueella on kilpailutettu kahden vastaanottokeskuksen toiminta.
– Tarvittavien vastaanottokeskusten ja vastaanottokeskuspaikkojen määrä riippuu Suomeen saapuvien kansainvälistä suojelua ja tilapäistä suojelua hakevien ihmisten määrästä. Viime vuosina turvapaikanhakijoiden määrä on ollut maltillinen, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan olemme perustaneet useita uusia vastaanottokeskuksia, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.
Tällä hetkellä Suomessa on toiminnassa 83 vastaanottokeskusta, niiden sivutoimipistettä ja yksityismajoittujien palvelupistettä sekä 8 alaikäisyksikköä. Vastaanottojärjestelmässä on kirjoilla noin 40 000 asiakasta, joista 50 prosenttia asuu yksityismajoituksessa ja 10 prosenttia kuntamallin kautta kunnissa. Suurin osa on Ukrainasta paenneita. Uusien turvapaikanhakijoiden määrä muista maista on alhainen.
– Uudet kilpailutetut vastaanottokeskukset perustetaan nyt toiminnassa olevien vastaanottokeskusten rinnalle. Jos suojelua hakevien määrä laskee, sopeutetaan eli vähennetään keskusten kokonaismäärää, kertoo Nuutinen.
Hankinnan arvo on arviolta noin 250 miljoonaa euroa ajanjaksolle 2022-2027. Lopullinen summa määräytyy esimerkiksi vastaanottokeskuksissa käytössä olevista paikkamääristä, asiakasmääristä ja siitä kuinka pitkään vastaanottokeskukset ovat toiminnassa. Nyt hankittavissa yksittäisissä vastaanottokeskuksissa paikkamäärä tulee olemaan 300. Sopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia.
Asiakkaat saavat tietoa mahdollisista muutoksista
Vastaanottokeskusten asiakkaita ovat turvapaikanhakijat ja tilapäistä suojelua hakevat ja saavat. He voivat asua vastaanottokeskuksessa ja saavat omasta keskuksesta vastaanottopalvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalveluita ja tarvittaessa vastaanottorahaa. Vastaanottokeskuksen asiakkaat voivat halutessaan järjestää myös majoituksensa itse.
– Kilpailutus saattaa tarkoittaa osalle vastaanottokeskusten asiakkaista ennen pitkää sitä, että oma vastaanottokeskus vaihtuu. Kerromme asiakkaille käytännön vaikutuksista heti, kun niitä on tiedossa, kertoo Nuutinen.
Vastaanottotoimintaa kilpailutetaan vaiheittain
Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa (Joutseno) ja Oulussa. Muita vastaanottokeskuksia ylläpitävät esimerkiksi järjestöt, kunnat ja yritykset.
Maahanmuuttovirasto valmistelee parhaillaan kilpailutuksen seuraavaa vaihetta, jossa vastaanottokeskustoimintaa kilpailutetaan Kainuussa, Kymenlaaksossa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.
Maahanmuuttovirasto tekee kilpailutuksessa yhteistyötä julkishallinnon yhteishankintayksikön Hanselin kanssa. Kilpailutus toteutetaan valtakunnallisesti ja siinä käytetään niin sanottua dynaamista hankintajärjestelmää. Kriteerit täyttävät toimijat voivat liittyä järjestelmään tarjoajiksi koko sen keston ajan, eli 31.12.2027 asti.
Uudet vastaanottokeskussopimukset:
- Kotokunta Oy:
- Joensuu
- Kitee, Kontiolahti, Lieksa tai Nurmes
- Mikkeli
- Savonlinna tai Pieksämäki
- Kuopio
- Varkaus tai Iisalmi
- Jyväskylä
- Keski-Suomen hyvinvointialue
- Rovaniemi
- Lahti
- Päijät-Hämeen hyvinvointialue
- Hämeenlinna
- Kanta-Hämeen hyvinvointialue
- Tampere
- Pirkanmaan hyvinvointialue
- Hemcare Oy: Kemi tai Tornio
Lisätietoa medialle
- Toiminnassa olevat vastaanottokeskukset
- Perustietoa migri.fi-sivuilla majoittumisesta vastaanottokeskukseen ja majoittumisesta yksityismajoitukseen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen, p. 0295 433 640, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Ändringar och nya förutsättningar som gäller familjeåterförening16.6.2025 10:00:42 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 16 juni 2025 beträffande uppehållstillstånd som beviljas på grund av familjeåterförening. Ändringarna gäller makarnas minimiålder, försörjningen för en familjemedlem till ett minderårigt barn, fastställandet av när ett barn ska vara minderårigt och kravet på anknytningspersonernas boendetid.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme