Aluehallintovirasto

Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla kesäkuun ajan

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tällä hetkellä voimassa olevia määräyksiään, jotka velvoittavat Etelä-Suomen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään alueensa rajanylityspaikoilla terveystarkastukset kaikille saapuville matkustajille sekä velvoittavat maahantulijat osallistumaan näihin tarkastuksiin. Uudet päätökset ovat voimassa 1.–30.6.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa määräystä, jonka mukaan ns. riskimaista saapuvien henkilöiden täytyy osallistua maahantulokunnan järjestämään terveystarkastukseen välittömästi maahantulon jälkeen.  Kuntien on aluehallintoviraston päätöksen mukaan myös kesäkuun ajan järjestettävä maahantulijoiden terveystarkastus rajanylityspaikoilla. Riskimaita ovat maat, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä kahden viikon aikana. Tällä hetkellä lähes kaikki maat ovat riskimaita muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla on ajantasainen tieto siitä, mitkä maat ovat riskimaita.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen, mutta hänet ohjataan THL:n ohjeen mukaisesti toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahantulosta ja omaehtoiseen karanteeniin negatiivisen testituloksen saamiseen saakka. Koronatestejä ei tarvitse lähtökohtaisesti tehdä silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä Helsinki-Vantaan lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat lentoasemalla ulkomaan jatkolennolle.

Määräykset koskevat kaikkia Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja eli Helsingin satamia, Helsinki-Vantaan lentoasemaa sekä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja. Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu Nuijamaalle. Määräykset ovat voimassa 1.–30.6.2021.

Päätöksiä tehdessään Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut huomioon sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä alueen sairaanhoitopiirien asiantuntijalausunnot päätösten välttämättömyydestä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä.

Lisätietoa:

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tartuntatautilain 16 §:n mukainen päätös 24.5.2021 yleistiedoksiannoissa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tartuntatautilain 15 §:n mukainen päätös 24.5.2021

THL:n suositus maahantulon yhteydessä tehtävistä terveystarkastuksista SARS-CoV2-viruksen ja sen herkästi leviävien muunnosten leviämisen estämiseksi 29.3.2021

Medialle:

Ylitarkastaja Meiju Heikkinen, p. 0295 016 382 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi

Aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kuntien / kuntayhtymien yhteystiedot (terveystarkastusten käytännön järjestelyt rajanylityspaikoilla):

Helsinki: terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 09 310 52481, etunimi.sukunimi@hel.fi

Vantaa: apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö, p. 050 3121 678, etunimi.sukunimi@vantaa.fi

Eksote: terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula, p. 040 194 4936, etunimi.sukunimi@eksote.fi

Kymsote: johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa, p. 020 633 2003, etunimi.sukunimi@kymsote.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme