Aluehallintovirasto

Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla toukokuun ajan

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa alueensa rajanylityspaikoilla määräystä maahantulijoiden pakollisesta osallistumisesta terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti. Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa päätöstä, jolla se määrää rajanylityspaikkojen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään terveystarkastukset maahantulijoille. Molempien määräysten voimassaoloa jatketaan toukokuun ajan, ja ne koskevat kaikkia Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa tartuntatautilain 16. pykälän nojalla tehtyä päätöstä, jolla se määrää ns. riskimaista saapuvat henkilöt osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen välittömästi maahantulon jälkeen. Tällä tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloa oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä kahden viikon aikana. Riskimaita ovat tällä hetkellä lähes kaikki maat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla on ajantasainen tieto siitä, mitkä maat ovat riskimaita.

Aluehallintoviraston määräys on voimassa 1.5.–31.5.2021. Määräys koskee kaikkia Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja eli Helsingin satamia, Helsinki-Vantaan lentoasemaa sekä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja. Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu Nuijamaalle.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen. Vastaavalla tavalla toimitaan myös silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä huoltovarmuuden ja tuonnin sujuvuuden varmistamiseksi. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä Helsinki-Vantaan lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat lentoasemalla ulkomaan jatkolennolle.

Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestien järjestämisestä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa myös tartuntatautilain 15. pykälän nojalla tehtyä päätöstä, jonka mukaan alueen kuntien ja kuntayhtymien täytyy järjestää alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 1.5.–31.5.2021.

Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspisteillä. Kuntien terveysviranomaisten täytyy ottaa huomioon voimassa oleva lainsäädäntö, paikalliset olosuhteet sekä käytettävissä olevat resurssit terveystarkastuksia järjestäessään niin, että tämän määräyksen toimeenpano ei vaaranna muun terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Testikattavuus rajanylityspaikoilla on ollut hyvä ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston maaliskuisen, maahantulijat terveystarkastukseen velvoittavan ensimmäisen päätöksen jälkeen koronatestistä kieltäytyjiä ei käytännössä enää ole juuri ollut. – Nuijamaan raja-asemalla terveysneuvojat ovat tulijoita vastassa ja ohjaavat heidät terveystarkastukseen maahantulon yhteydessä. Testatuista rajanylittäjistä koronapositiivisia on ollut vain satunnaisesti. Terveystarkastuksesta kieltäytyjiä ei huhtikuussa ole ollut, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Aluehallintovirasto katsoo, että terveystarkastusten järjestäminen maahantulijoille on tarpeen päätöksessä mainituilla rajanylityspaikoilla, sillä viime aikoina havaittu virusmuunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemmat alatyypit. Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän epidemiauhan ja sen leviämistä Suomeen tulee tehokkaasti torjua.

Lisätietoa:

Medialle:

aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri, p. 0295 016 067
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kuntien / kuntayhtymien yhteystiedot (terveystarkastusten käytännön järjestelyt rajanylityspaikoilla):

Helsinki: terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 09 310 52481, etunimi.sukunimi@hel.fi

Vantaa: apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö, p. 050 3121 678, etunimi.sukunimi@vantaa.fi

Eksote: terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula, p. 040 194 4936, etunimi.sukunimi@eksote.fi

Kymsote: johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa, p. 020 633 2003, etunimi.sukunimi@kymsote.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomaiset torjuvat räjäytys- ja louhintatöiden suuronnettomuuksia7.5.2021 13:44:36 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on alkanut kolmevuotinen valvontahanke, jonka tarkoituksena on parantaa räjäytys- ja louhintatyön turvallisuutta sekä estää suuronnettomuuksia. ”Tavoitteenamme on vähentää työtapaturmien määrää pitkällä aikavälillä. Ja erityisesti sitä, että sattuneet työtapaturmat eivät jatkossa olisi vakavia”, kertoo tarkastaja Arto Liukkonen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Regionförvaltningsverket förlänger nuvarande restriktioner i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt men förbereder sig för att fatta nya beslut om det behövs7.5.2021 13:34:10 EEST | Tiedote

Epidemin är alltjämt i samhällsspridningsfasen i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts områden. Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som förlänger begränsningen av deltagarantalet vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst sex personer i de här regionerna 17–31.5.2021. I Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt är epidemin i accelerationsfasen och där bibehålls sammankomstbegränsningen på tio personer. I de här regionerna förlänger regionförvaltningsverket dessutom beslutet som ålägger aktörerna att säkerställa möjligheten till säkert avstånd i kundutrymmen.

Aluehallintovirasto jatkaa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla nykyisiä koronarajoituksia mutta varautuu tekemään tarvittaessa uusia päätöksiä7.5.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Epidemia on edelleen leviämisvaiheessa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätöksen, jolla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan näillä alueilla enintään kuuteen henkilöön ajalla 17.-31.5.2021. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella epidemia on kiihtymisvaiheessa, ja siellä kokoontumisrajoitus säilyy enintään kymmenessä hengessä. Lisäksi aluehallintovirasto jatkaa näillä alueilla määräystä, jonka mukaan toimijoiden täytyy varmistaa asiakastiloissa turvavälien mahdollisuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme