Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maailman koululaisten ilmastokokoukseen tulossa nuoria 70 maasta

Jaa

Maailman koululaisten ilmastokokous tuo touko-kesäkuun vaihteessa Suomeen koululaisia 70 maasta ja kaikista maanosista.

Viikon mittaiseen maailman koululaisten ilmastokokoukseen 29.5.–5.6. (World Summit of Students for Climate, WSSC 2019) osallistuu 135 oppilasta ja 100 opettajaa. Kokouksen tarkoituksena on saada 14–17-vuotiaiden nuorten ääni kuuluviin ilmastoasioissa ja tuoda näkyväksi koulutuksen merkitystä ilmastonmuutoksen haasteiden ratkaisemisessa. Tavoitteena on myös allekirjoittaa maailman koululaisten ilmastosopimus. Ilmastosopimusta toteuttamaan käynnistetään pitkäaikainen koulujen kampanja, jonka tavoitteena on istuttaa puita ja siten sitoa kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuoteen 2025 mennessä. 

Kokouksen alkuosa 29. toukokuuta alkaen pidetään Liperissä ja Joensuussa ja loppuosa 3. kesäkuuta alkaen Helsingissä. Oppilaat ja opettajat työskentelevät kokouspäivien aikana yhdessä ja erikseen ilmasto- ja kiertotalousaiheiden parissa. Oppilaat keskustelevat ja jakavat tietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista omissa maissaan ja keinoista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa. Ohjelmassa on ryhmätöitä, työpajoja, luentoja ja tutustumiskäyntejä eri kohteisiin. Tämän perusteella osallistujat laativat koululaisten ilmastokannanoton. Yksi kokouspäivistä on omistettu puiden istuttamiselle. Opettajille on tarjolla esimerkiksi ilmasto-opetukseen liittyviä työpajoja.

4. kesäkuuta nuoret osallistuvat Oodissa järjestettäville We want future! -kiertotalousfestivaaleille. Ilmastokokous huipentuu maailman ilmastopäivänä 5. kesäkuuta Helsingin kaupungintalolla pidettävään päätöstilaisuuteen, jossa oppilaat julkaisevat ilmastokannanoton.

Ilmastokokouksen järjestää ENO-kouluverkosto yhteistyössä Helsingin ja Joensuun kaupunkien, ympäristöministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, ulkoministeriön, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Useat suomalaiset yritykset, järjestöt ja yhdistykset toimivat kokouksen kummeina ja tukevat kehittyvien maiden osallistujia näiden matkakustannuksissa. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

 

Media on tervetullut seuraamaan maailman koululaisten ilmastokokousta:

  • 31.5. kello 19.30 Joensuun Laulurinne, Linnunlahdentie 1, Joensuu: osallistujien ryhmäkuvaus
  • 1.6. kello 9–17 Liperi: puunistutus
  • 3.6: Ilmastokokouksen osallistujien junamatka Joensuusta Helsinkiin, lähtö Joensuusta kello 9.06, juna Tikkurilassa kello 13.26, osallistujien pääryhmän saapuminen Helsingin rautatieasemalle kello 13.40.
  • 4.6. kello 9–11 Arabian peruskoulu, Berliininkatu 4, Helsinki: osallistujat valmistelevat kannanottoaan ja esityksiään
  • 4.6. kello 13–15.30 Oodi, Töölönlahdenkatu 4, Helsinki: Osallistujat We want future! -kiertotalousfestivaaleilla. Tilaisuuden järjestävät Sitra, Talous ja nuoret TAT, Suomen YK-nuoret, Ilmastoveivi2019, Nuorten Agenda 2030 ja MY2050.  
  • 5.6. kello 9–13 Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13: kokouksen päätöstilaisuus, nuorten kannanotto

Median osallistumisesta ilmoittaminen:

Liperin ja Joensuun osuus: Tapahtumakoordinaattori Melina Meriläinen, ENO Schoolnet, puh. 050 476 7657, melina.merilainen@enoprogramme.org

Junamatka ja Helsingin osuus: Tiedottaja Anne Hämäläinen, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 040 849 6065, anne.hamalainen@hel.fi

Tiedote ruotsiksi ja englanniksi liitteinä.

Lisätietoja:

Mika Vanhanen, toiminnanjohtaja, ENO Schoolnet ry, Joensuu, puh. 040 507 0725, mika.vanhanen@enoprogramme.org

Ilona Taimela, opetuskonsultti, Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, puh. 09 310 21878, ilona.taimela@hel.fi

  • Ilmastokokouksen verkkosivut: https://wssc.enoprogramme.org/

  •  #WSSClimate

  • ENO-kouluverkosto (Environment Online) on Enon alakoulussa vuonna 2000 perustettu kestävän kehityksen verkosto kouluille ja lähiyhteisöille. Verkosto kokoaa koulut ympäristöteemojen pariin vuorovaikutuksessa oman lähiyhteisönsä kanssa. Teemoja ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, metsät, kulutus ja kulttuuriteemat. Toimintaan on osallistunut lähes 10 000 koulua 157 maassa. Verkostoa ylläpitää ENO Schoolnet ry. ENO on tehnyt yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston ja YK:n ympäristöohjelma UNEP:n kanssa. UNESCO-kouluverkon koulut osallistuvat aktiivisesti ENO-kouluverkon kampanjoihin. ENO-verkoston oppilaiden tuottamaa aineistoa on käytetty myös YK:n käyttöön tarkoitetussa oppimateriaalissa. Toimintaa tukeneet kaupungit ja kunnat muodostavat oman ENO Green Cities-verkoston, johon kuuluu 44 kaupunkia tai kuntaa 23 maassa. ENO-verkkokoulu on maailmalla tunnettu suomalainen opetusalan innovaatio ja se on saanut lukuisia palkintoja kotimaassa ja ulkomailla. www.enoprogramme.org

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kävelykeskustan ja maanalaisen kokoojakadun jatkosuunnittelun vaihtoehdot päätöksentekoon13.9.2019 09:00:38 EESTTiedote

Helsingin kaupunki selvittää ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytyksiä. Kävelykeskustan laajentamisen ja maanalaisen kokoojakadun jatkosuunnitteluun esitettävät ratkaisut käsitellään kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 17.9.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme