MIELI Suomen Mielenterveys ry

Maailman mielenterveyspäivän 10.10.2020 viesti: “Kuunnellaan ja kohdataan toisiamme!”

Jaa

Maailman mielenterveyspäivän kampanja “Vihreää valoa kuuntelemiselle” käynnistyy 5.10. ja huipentuu Maailman mielenterveyspäivään 10.10. Kampanjassa kannustamme jokaista aitoihin, läsnäoleviin kohtaamisiin.

Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi jokaisessa kohtaamisessa – niin perheessä, opinnoissa, työpaikalla, harrastuksissa kuin terveydenhuollossa. Kuuntelemalla aidosti voimme jokainen lisätä toistemme hyvinvointia, rakentavaa vuorovaikutusta ja olla mukana rakentamassa osallistavampaa yhteiskuntaa.


Viisi syytä, miksi kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen ovat meille hyväksi:

1. Kuulluksi tuleminen vahvistaa mielenterveyttämme ja hyvinvointiamme. Kun tulemme kuulluksi, koemme olevamme tärkeitä ja hyväksyttyjä. Se lisää itsearvostustamme, joka on tärkeää mielenterveytemme kannalta.

2. Kuunteleminen syventää ihmissuhteitamme. Kokemusten jakaminen ja asioiden pohtiminen yhdessä lisäävät keskinäistä luottamusta.

3. Kuulluksi tuleminen lisää itsemyötätuntoa. Suhtaudumme usein itseemme turhan ankarasti. Se, että joku toinen suhtautuu meihin lempeästi, auttaa suhtautumaan itseemme armollisemmin.

4. Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen parantavat fyysistä terveyttämme. Lämmin, aito vuorovaikutus rentouttaa. Se laskee sydämen sykettä ja verenpainetta ja lisää mielihyvähormonien eritystä kehossamme.

5. Kuunteleminen lisää yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Aito kiinnostus toista kohtaan tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta ja auttaa ymmärtämään erilaisuutta.

Näin näytät vihreää valoa kuuntelemiselle:

  1. Pysähdy kohtaamaan ihmisiä. Kysy itseltäsi, ketä voisit kuunnella. Kuinka monen elämää voisit rikastaa arvostavalla kohtaamisella? Pyri olemaan läsnä ja kuuntelemaan aidosti, jokapäiväisissäkin kohtaamisissa.

  2. Kehitä kuuntelemisen taitoa. Tutustu ja ota käyttöön kampanjamateriaalit ja sisällöt verkossa: mieli.fi/kymppikymppi

  3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana. Jaa vihreät kuvasi Instagramissa ja Facebookissa tunnisteilla #vihreäävaloa #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä

    Julkaisemalla kuvan Instagramissa tunnuksella #vihreäävaloa 5.–11.10. osallistut Bookbeat -lahjakorttien arvontaan.

  4. Jaa kampanjaviestejämme tai omaa viestiäsi kuuntelemisen tärkeydestä somessa 5.–10.10.

  5. Tue MIELI ry:n mielenterveystyötä! Lahjoita 10 euroa 10.10. Maailman mielenterveyspäivänä. Tekstaa MIELI numeroon 16499 (viestin hinta 10€).

Maailman mielenterveyspäivän kampanjan taustaa

Vihreää valoa kuuntelemiselle on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n koordinoima kampanja Maailman mielenterveyspäivänä 2020. Kampanja verkossa: mieli.fi/kymppikymppi

Kampanjan kuvitus on toteutettu yhteistyössä CupOfTherapy kanssa.

Maailman mielenterveyspäivän vieton käynnisti Mielenterveyden maailmanliitto (World Federation for Mental Health) vuonna 1992. MIELI Suomen Mielenterveys ry nostaa vuosittaisena teemapäivänä mielenterveyttä keskusteluun hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa Maailman mielenterveyspäivän kampanjasta
Kampanjakippari Katja Müller, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 667 1415, katja.muller@mieli.fi

Tietoja kuuntelemisesta ja mielenterveydestä
Asiantuntijapsykologi Juho Mertanen
040 199 5917, juho.mertanen@mieli.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Jokaisella lapsella on oikeus hyvään mielenterveyteen: "Vuoden 2020 jälkeen lasten ja nuorten mielenterveystyössä on paljon tehtävää."18.11.2020 12:34:17 EETUutinen

Vuonna 2020 nuorten hätä ja huoli kuuluu kriisipalveluissa. Sekasin-chattiin on jo lokakuun loppuun mennessä tullut yhteydenottoja enemmän kuin viime vuonna (yhteensä 140 000 yhteydenottoa, mikä on 48% enemmän kuin viime vuonna). Nuoret aikuiset ovat ottaneet yhteyttä myös Kriisipuhelimeen 34 % enemmän kuin viime vuonna. Yleisin yhteydenottoaihe kriisissä on yleinen ahdistuneisuus. Merkittävää on, että itsetuhoisia yhteydenottoja on tullut aiempaa enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme