Edwards Lifesciences

Maailman Sydänpäivä 29.9: Sydänääniä kuunneltava lääkärikäynnillä – tärkeää aorttaläpän ahtauman toteamisessa

Jaa

Aorttaläpän ahtauma on tyypillisesti iäkkäämmän väestön sairaus, joka on pitkään oireeton eikä oireita niiden ilmaantuessakaan usein osata yhdistää sydänongelmiin. Hoitamattomana ahtauma on hengenvaarallinen. Ahtauman diagnosoinnin kannalta keskeistä on sydämestä kuuluva sivuääni, jonka lääkäri voi kuulla stetoskoopilla.

Sydänäänten kuuntelun stetoskoopilla pitäisi olla yksi lääkärin yleisimpiä tutkimuksia ja se tulisi tehdä aina, jos epäillään sydän- ja verenkiertoelimistön sairautta. Sen lisäksi, että sydänääniä kuunneltaessa kiinnitetään huomiota sykkeen tasaisuuteen, lääkäri etsii myös sivuääniä.

‒ Sydämestä kuuluva sivuääni voi olla merkki sydämen läppäviasta, rakenteellisesta sydänsairaudesta tai sydänlihassairaudesta. Tämän vuoksi sydänäänten kuuntelu on erittäin tärkeä osa lääkärin työtä, sanoo Tampereen Sydänsairaalan erikoislääkäri Markku Eskola.

Yleisiä oireita pidetään normaalina ikääntymisenä

Sydänäänten kuuntelun merkitystä korostaa se, että aorttaläpän ahtauma voi olla pitkään oireeton. Sairauden tyypillisiä oireita ovat fyysisen suorituskyvyn lasku, rasituksessa ilmaantuva hengenahdistus tai rintakipu ja rasituksen aikainen pyörtyminen. Oireet ilmaantuvat vasta ahtauman edetessä.

‒ Fyysisen suorituskyvyn lasku ja hengenahdistus ovat yleisiä ikääntyvillä ihmisillä eikä niitä aina osata yhdistää sydänongelmiin. Sen vuoksi oireista pitäisi aina keskustella lääkärin kanssa.

Kun lääkäri on todennut sydämen sivuäänen stetoskoopilla, diagnoosi ja ahtauman vaikeusaste varmennetaan sydämen kaikukuvauksella eli ultraäänitutkimuksella. Sairauteen ei ole olemassa lääkehoitoa.

‒ Vaikea-asteista oireista aorttaläpän ahtaumaa sairastavan potilaan ennuste on huono, sillä noin puolet potilaista menehtyy kahden vuoden kuluessa.

Hoitona uusi aorttaläppä

Kun vaikea-asteinen aorttaläpän ahtauma aiheuttaa oireita, potilaalle yleensä asennetaan tekoläppä. Aorttaläppä voidaan laittaa joko avosydänleikkauksessa tai katetritekniikalla eli niin sanotulla TAVI-toimenpiteellä.

‒ Nuorempien potilaiden kohdalla ensisijainen vaihtoehto on mekaanisen aorttatekoläpän laitto avosydänleikkauksessa. Yli 65‒70 -vuotiaille potilaille laitetaan biologinen tekoläppä. Iäkkäämpien potilaiden kohdalla hoitovaihtoehdoksi on vakiintumassa TAVI-tekniikalla tehtävä tekoläpän asennus, Eskola listaa.

Hoitopäätös tehdään aina moniammatillisessa sydäntiimin kokouksessa, jossa päätetään yksilöllisesti parhaasta mahdollisesta hoitomuodosta potilaalle.

‒ TAVI-toimenpiteen etuna on se, että uusi aorttaläppä voidaan laittaa paikallispuudutuksessa ilman nukutusta tai sydän-keuhkokoneen tarvetta. Näin potilas voi parhaimmillan olla jalkeilla jo toimenpidepäivänä.

Faktaa: Mikä on aorttaläpän ahtauma?

  • Supistuessaan sydämen vasen kammio pumppaa verta koko elimistöön aortan kautta aorttaläpän ohi.
  • Aorttaläpän ahtauma voi olla synnynnäinen, mutta tavallisimmin se kehittyy aikuisiässä. Siinä rakenteeltaan normaali aorttaläppä ahtautuu vuosien kuluessa kalkkiutumisen vuoksi eikä veri pääse virtaamaan elimistöön enää yhtä hyvin.
  • Aorttaläpän ahtauma yleistyy ikääntymisen myötä ja sitä sairastaa yksi kahdeksasta yli 75-vuotiaasta (1). Sairaus on yleisin hoitoa edellyttävä sydämen läppävika länsimaissa.
  • Vaikea-asteista oireista aorttaläpän ahtaumaa sairastavista noin 50 prosenttia menehtyy kahden vuoden kuluessa.

Lisätietoa aorttaläpän ahtaumasta: www.läppävika.fi

Lähde:
1 Otto CM. Heart 2000;84:211–218

Perjantaina 29.9. vietetään Maailman Sydänpäivää.

Lisätietoa:

Kardiologi Markku Eskola

TAYS Sydänsairaala

markku.eskola@sydansairaala.fi

Edwards Lifesciences on maailman johtavia lääketieteellisten innovaatioiden kehittäjiä. Kehitämme aktiivisessa yhteistyössä lääkäreiden kanssa innovatiivisia teknisiä ratkaisuja rakenteellisten sydänsairauksien hoitoon sekä leikkaukselliseen ja tehohoidon tarkkailuun.
www.edwards.com

Tietoja julkaisijasta

Edwards Lifesciences
Edwards Lifesciences
Mannerheimintie 12 B
00100 Helsinki

http://www.edwards.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Edwards Lifesciences

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme