Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maailman toimivin kaupunki -strategia on ohjannut Helsinkiä päivä päivältä paremmaksi

Jaa

Helsingin tavoitteena on olla päivä päivältä parempi. Tätä tavoitetta on viimeiset neljä vuotta ohjannut Helsingin kaupunkistrategia Maailman toimivin kaupunki. Kaupunkistrategiasta on valmistunut yhteenveto, johon on koottu keskeiset onnistumiset, kehityskohteet ja opit kuluneelta strategiakaudelta.

Kuva: Jussi Hellsten
Kuva: Jussi Hellsten

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Maailman toimivin kaupunki –strategian syyskuussa 2017. Strategia on ohjannut ja linjannut kaupungin toimintaa ja taloussuunnittelua kuluneen valtuustokauden ajan.

"Maailman toimivin kaupunki on merkinnyt ennen kaikkea tekoja. Paikallistasolla olemme ratkoneet niin kaupunkilaisten arkipäiväisempiä haasteita kuin myös globaaleja ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Minulle tärkeää on ollut myös se, että strategiamme on ollut koko kaupungin ja kaikkien kaupunkilaisten yhteinen", Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Maailman toimivinta kaupunkia tehty viiden päätavoitteen kautta

Maailman toimivin kaupunki -strategia rakentuu viidestä päätavoitteesta, joiden kautta maailman toimivinta kaupunkia on luotu. Päätavoitteet ovat olleet maailman toimivin kaupunki, kestävän kasvun turvaaminen, uudistuvat palvelut, vastuullinen taloudenpito ja Helsingin edunvalvonnan vahvistaminen.

"Tavoitteiden eteen on tehty paljon töitä. Olen ylpeä siitä, että organisaatiossamme on tapahtunut selkeä toimintakulttuurin muutos, jossa Helsingissä halutaan yhdessä tehdä töitä maailman toimivimman kaupungin tavoitteen eteen. Erityistä ylpeyttä koen siitä, että Helsinki on tänä päivänä selkeästi modernimpi ja kansainvälisempi, kuin neljä vuotta sitten", Vapaavuori sanoo.

Viiden päätavoitteen pohjalta kaupunginhallitus hyväksyi noin 50 seuraavan tason tavoitetta ja niihin liittyvän noin 140 mittarin kokonaisuuden. Mittareiden pohjalta tehdyn arvioinnin perusteella strategian toteutuksessa korostuvat ainakin seuraavat onnistumiset:

  • Kestävän kasvun turvaamisessa hyvää tavoitteen mukaista kehitystä on saavutettu kaupunkirakenteen ja asumisen kehittämisessä sekä päästövähennyksissä. Myös varhaiskasvatuksen osallistumisaste on noussut.
  • Uudistuvissa palveluissa on edistytty peruspalvelujen asiakaslähtöisyydessä sekä digitalisaatiossa. Tästä konkreettisina esimerkkeinä toimivat mm. varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lähipalvelujen opinpolku, ikääntyneiden kotiin vietävät ja kotona asumista tukevat palvelut sekä liikkumisen edistäminen. Digitalisaatiossa on edistytty kiihtyvällä tahdilla ja etäpalvelut ovat kehittyneet.
  • Vastuullisessa taloudenpidossa valtuustokauden alku eteni tuottavuustavoitetta lukuun ottamatta suunnitellusti. Koronakriisin vaikutus tilanteeseen muuttaa mahdollisuuksia onnistua talouden tavoitteissa ja lainakanta uhkaa kasvaa huolimatta siitä, että aiempien vuosien vastuullinen taloudenpito loi kaupungille pohjaa selvitä myös kriisitilanteessa suhteellisen hyvin.
  • Vaikuttavammassa edunvalvonnassa kaupunkien yhteistyötä valtakunnallisesti on merkittävästi tiivistetty ja Helsingin kansainvälisen profiilin nostamisessa on onnistuttu

Koronakriisi edisti uusien toimintamallien käyttöönottoa

Strategiakauden aikana koronapandemia toi toimintaympäristöön huomattavia, ennakoimattomia muutoksia. Vakavuudestaan huolimatta koronakriisi edisti uusien toimintamallien käyttöönottoa.

Kaupungin kriisijohtamismalli käynnistettiin nopeasti ja sitä sovellettiin uuteen tilanteeseen. Digitalisaatio on edennyt kriisin aikana ja tarjonnut mahdollisuuden nopeuttaa kaupungin digitalisaatio-ohjelman mukaista kehittämistä. Koronakriisinhoito on vauhdittanut strategista ennakointia ja samaan aikaan nopeampaa ja ketterämpää toimintakulttuuria ja asioihin yhdessä tarttumista. Tämä on näkynyt mm. nopeassa tavassa tuottaa uusia kaupunkilaisten tarpeisiin vastaavia palveluita, kuten iäkkäämmille kaupunkilaisille suunnattu Helsinki Apu, maskien jako vähävaraisille ja Senaatintorin kesäterassi.

Helsingin kaupunkistrategian 2017-2021 Maailman toimivin kaupunki yhteenvetoon voi tutustua täällä.

Helsingin kaupunkistrategian 2017-2021 toteutumisesta on tehty myös videoita, jotka löytyvät Helsinki-kanavalta. Videoiden aiheina ovat Maailman toimivin kaupunki, digitalisaatio, katutöiden viestintä ja Hiilineutraali Helsinki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti, p. 0400 536581, sanna-mari.jantti(at)hel.fi
strategiapäällikkö Marko Karvinen, p. 050 547 3737, marko.karvinen(at)hel.fi

Kuvat

Kuva: Jussi Hellsten
Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Korkeasti koulutetuilla työikäisillä Helsinkiin muuttaminen on todennäköisempää15.6.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Korkea osaaminen koulutuksella tai työtuloilla mitattuna lisää Helsinkiin muuton todennäköisyyttä. Myös nuorempi ikä ja viimeaikainen opiskelu ovat yhteydessä päätökseen muuttaa Helsinkiin. Sen sijaan lasten kuuluminen perheeseen ja omistusasuminen vähentävät Helsinkiin muuttamisen todennäköisyyttä. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta tutkimuksesta Helsinkiin muuttavien valikoituminen.

Helsinki-päivänä palkittiin ansioituneita Helsingin tekijöitä12.6.2021 17:30:00 EEST | Tiedote

Tänään 12. kesäkuuta on vietetty perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin 12.6.1550, eli tänä vuonna juhlitaan jo 471-vuotiasta Helsinkiä. Helsinki-päivänä kaupunki jakaa tunnustuksia ansioituneille helsinkiläisille. Kaupungintalon virtuaalisessa Helsinki-päivän juhlassa jaettiin Helsinki-mitalit, urheilu-, kulttuuri-, taide- ja tiedepalkinnot sekä Helsingin kaupungin tutkimusapurahat. Tänä vuonna palkitsemistilaisuutta pystyi ensimmäistä kertaa seuraamaan suorana Helsinki-kanavalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme