HSY

Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa jokaisen roolista globaalin vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisessa – katso HSY:n vinkit vastuulliseen veden käyttöön

Jaa
Miljardit ihmiset maailmassa elävät ilman puhdasta juomavettä tai kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Huono hygienia ja puhtaan veden puute aiheuttavat runsaasti sekä terveydellisiä että sosiaalisia ongelmia. Kansainvälinen Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa, että muutosta maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi on nopeutettava.
Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisesta.
Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisesta.

Vaikka meillä Suomessa ei ole pulaa hanavedestä ja jätevedenpuhdistus on korkeatasoista, olemme kaikki osaltamme mukana vaikuttamassa maapallon vesivarantojen tulevaisuuteen.

Miten voin itse vaikuttaa?

Voimme kaikki tehdä osamme käyttämällä vettä vastuullisesti sekä kiinnittämällä huomiota omiin kulutustottumuksiimme ja siihen, mitä viemäriin laitamme. Pyttyyn ei ole syytä heittää mitään sinne kuulumatonta, ja vähentämällä kemikaalien ja haitallisten aineiden päätymistä viemäriin vähennät jätevedenpuhdistamoiden ja Itämeren kuormitusta. Myös kohtuullinen vedenkäyttö on osa kestävää elämäntapaa.

Poimi tästä vinkit fiksuun vedenkäyttöön, viemärietikettiin sekä jätevedenpuhdistamoille ja Itämereen päätyvän kemikaalikuorman pienentämiseen.

HSY:n vinkit fiksuun veden käyttöön:

 • Suosi lyhyitä suihkuja, näin vähennät tehokkaasti myös lämpimän veden kulutusta.
 • Sulje hana, kun et käytä vettä esim. hampaidenpesun ja saippuoinnin aikana.
 • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita.
 • Käytä tulppaa altaassa, jos peset astiat käsin. Vältä astioiden huuhtelua juoksevan veden alla.
 • Seuraa kodin vesimittaria säännöllisesti. Jos kulutus nousee normaalista tasosta, voi kyseessä olla vesivuoto.
 • Korjauta vuotavat vesikalusteet. Merkityksettömältä vaikuttava tippavuoto voi tulla pitkällä aikavälillä kalliiksi.

Viemärietiketti pähkinänkuoressa:

Viemäriin saa laittaa:

 • ihmisperäisiä jätöksiä, vessapaperia ja pesuvesiä

Viemäriin eivät kuulu:

 • hygieniatuotteet, kuten vanupuikot ja -laput sekä kosteuspyyhkeet
 • biojätteet, rasvat ja ruoantähteet
 • lääkkeet, maalit ja muut kemikaalit.

Vinkki: laita vessaan roskis. Näin roskat on helppo heittää oikeaan paikkaan.

Näin vältät haitallisten aineiden kuormaa jätevedenpuhdistamoille ja Itämereen:

 • Vie maalit, lakat, liuottimet ja öljyt vaarallisen jätteen keräykseen. Älä kaada niitä viemäriin.
 • Palauta vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin.
 • Vältä turhaa kemikaalien käyttöä.
 • Valitse ympäristömerkittyjä tuotteita siivoukseen, pyykinpesuun ja peseytymiseen.
 • Suosi Suomessa ja EU:ssa valmistettuja tuotteita.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisesta.
Maailman vesipäivä 22.3. muistuttaa maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemisesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa26.5.2023 11:12:26 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.

Sähköisen jäteauton käyttökokeilu on antanut rohkaisevia tuloksia24.5.2023 09:22:32 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​ ovat testanneet viimeisen puolen vuoden aikana täyssähköistä jäteautoa työkäytössä. Monista palasista kootulla prototyypillä karsitaan jätekuljetuksista aiheutuvia melu- ja lähipäästöjä Helsingin kantakaupungin alueella. Kokeilu on antanut arvokasta tietoa ja käyttökokemuksia tulevaisuuden jätehuoltoa ja raskaan liikenteen sähköistymistä varten. Varsinkin auton akkukestävyys on ylittänyt odotukset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme