Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Maailman ympäristöpäivän 2021 teemana on ekosysteemien palauttaminen luonnontilaan

Jaa

Lauantaina 5. kesäkuuta vietetään YK:n julistamaa maailman ympäristöpäivää. Teemapäivää on vietetty vuodesta 1972 lähtien. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on vaikea ongelma, joka on noussut selkeämmin näkyviin Covid-pandemian aikana. Ihmisten terveys ja luonto linkittyvät tiiviisti toisiinsa. Luonnosta täytyy pitää huolta, jotta vältämme kasvien ja eläinten sukupuuttoon kuolemista ja uusia pandemioita.

Punasotkan pesintälaatikkoa viedään Töölönlahdelle. Kuva Elli Valtonen.
Punasotkan pesintälaatikkoa viedään Töölönlahdelle. Kuva Elli Valtonen.

Uusi luonnon monimuotoisuus -ohjelma hyväksytty

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi huhtikuussa uuden, järjestyksessä toisen Luonnon monimuotisuuden turvaamisen toimintaohjelman (LUMO-ohjelman) tulevaksi kahdeksanvuotiskaudeksi. Sen tavoitteina ovat luonnon ekologinen eheys ja ekosysteemien toimivuus myös urbaanissa ympäristössä. Näihin pyritään hyvillä luontotiedoilla ja hyvällä suunnittelulla, viher- ja siniverkostojen kehittämisellä, ennallistamistoimenpiteillä ja luonnon kulumisen ehkäisyllä. LUMO-ohjelmassa on 93 toimenpidettä. Jo tänä vuonna lisätään pölyttäjähyönteisille sopivia ravintokasveja, rakennetaan vesilinnuille tekosaaria ja torjutaan haitallisia vieraslajeja.

Uhanalaisia luontotyyppejä selvitetään

Ekosysteemien luonnontilan säilyttämiseksi ja parantamiseksi Helsingin uhanalaisia luontotyyppejä on kartoitettu vuodesta 2017 alkaen, ja tämä työ valmistuu pian. Uhanlaisia luontotyyppejä on löydetty monista eri elinympäristöistä. Mantereella harvinaisimpia luontotyyppejä ovat esimerkiksi metsälammet, muutamat erilaiset lehdot, lehtomaiset kankaat, jalopuustoiset kangasmetsät sekä monet suotyypit kuten korvet, rämeet ja luhdat. Erityisesti terveleppäluhtia ja pähkinälehtoja tulee säästää ja ennallistaa.

Myös rannikon ja vesistöjen luontotyypeissä on uhanalaisia: esimerkkeinä Itämeren rantojen fladat, kluuvit, harjusaaret, keskiravinteiset merenrantakalliot, kalliolammikot sekä rakkohauruvallit ja merenrantakaislikot. Myös jotkin merenrantojen keto- ja niittytyypit sekä hiekkarannat ovat uhanalaisia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiekologi
Kaarina Heikkonen
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Puh. 09 310 31581
kaarina.heikkonen@hel.fi

Kuvat

Punasotkan pesintälaatikkoa viedään Töölönlahdelle. Kuva Elli Valtonen.
Punasotkan pesintälaatikkoa viedään Töölönlahdelle. Kuva Elli Valtonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Architectural competition for Elielinaukio and Asema-aukio advances to the second phase15.6.2021 15:41:14 EEST | Press release

The panel of judges has selected two entries into the architectural competition for Elielinaukio and Asema-aukio to be carried forward into the second phase of the competition. Citizens submitted thousands of comments about the competition, and these were taken into consideration when the decision was made. Target volume of the competition will be lowered. Albero and Klyyga addressed best the requirements set for the design area in the competition programme.

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailussa edetään toiseen vaiheeseen15.6.2021 15:31:18 EEST | Tiedote

Tuomaristo on valinnut Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun ehdotuksista kaksi kilpailuehdotusta kilpailuohjelman mukaiseen toiseen vaiheeseen. Kaupunkilaisten antamia tuhansia kommentteja on kuultu päätöksenteossa. Kilpailun volyymitavoitetta lasketaan. Jatkoon menevät ehdotukset Albero ja Klyyga, jotka vastasivat parhaiten suunnittelualueen ja kilpailuohjelman asettamiin vaatimuksiin.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 10.6.202110.6.2021 20:48:55 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 10.6.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 1.7.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme