EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Maailmankuulu Chiharu Shiota toteuttaa EMMAan suuren tilallisen installaation syksyllä 2021

Jaa
EMMAn ja Saastamoisen säätiön välisessä yhteistyömuodossa on vuodesta 2018 nähty varta vasten EMMAn tilaan luotuja teoksia merkittäviltä kansainvälisiltä taiteilijoilta. Yhteistyön puitteissa neljäs taiteilija on Chiharu Shiota, joka on tunnettu vaikuttavista tilallisista teoksista, joissa hän yhdistää laajoja lankaverkostoja erilaisiin arkisiin objekteihin. Lisäksi EMMAssa pysyvästi esillä olevaan, Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa esittelevään, Kosketus-näyttelyyn on tehty lisäyksiä mediataiteen ohjelmaan vuodelle 2020.
Chiharu Shiota: Secret Passage, 2018. Marta Herford Museum. Photo Sunhi Mang
Chiharu Shiota: Secret Passage, 2018. Marta Herford Museum. Photo Sunhi Mang

Japanilaissyntyinen, Berliinissä asuva taiteilija Chiharu Shiota on kutsuttu Saastamoisen säätiön ja EMMAn komissiotaiteilijaksi. Shiota toteuttaa syksyllä 2021 EMMAan suurikokoisen, tilaan levittäytyvän installaation Tracing Boundaries, joka koostuu punaisesta lankaverkostosta sekä vanhoista ovista. Teos kutsuu katsojat sisälle lankalabyrinttiin, ja samalla matkalle omiin muistoihin ja omaan sisimpään. 

Chiharu Shiotan (s.1972) laajaa suosiota kerännyt yksityisnäyttely oli esillä Mori-museossa Tokiossa viime kesäkuusta lokakuuhun. Taiteilijan teoksia on ollut laajasti esillä kansainvälisissä museoissa ja taidebiennaaleissa, esimerkiksi Venetsian biennaalissa 2015 ja Sydneyn biennaalissa 2016. 

Shiotan tilausteos Tracing Boundaries jatkaa EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteistyömuotoa, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Tilausteoksen ympärille kuratoitu näyttely syventää kuvaa taiteilijan ajankohtaisesta tuotannosta. Yhteistyömuoto toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018, jolloin nähtiin Alicja Kwaden näyttely. Syksyn 2019 tilausteoksen toteutti Tatsuo Miyajima ja vuonna 2020 vuorossa on suomalainen nykytaiteilija Eeva-Leena Eklund. 

Kosketus-näyttelyssä nähdään monipuolinen kattaus mediataiteteoksia vuonna 2020  

Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa esittelevässä Kosketus-näyttelyn mediatilassa nähdään teoksia suomalaisilta ja kansainvälisiltä nykytaiteilijoilta. Alkuvuodesta 4.2.–17.5.2020 nähdään Bárbara Wagnerin ja Benjamin de Burcan ensimmäinen yhteistyöteos Faz Que Vai (Set to Go), 2015. Venetsian biennaalissa tänä vuonna Brasiliaa edustaneen taiteilijakaksikon teos on neljästä osasta koostuva videoessee. Kussakin osassa eri tanssija tulkitsee perinteistä ja brasilialaista karnevaalitanssia, frevoa. "Faz que vai" viittaa hetkellistä epätasapainoa imitoivaan frevon tanssiaskeleeseen. Teos nostaa esiin ongelmia suositun kansanperinteen suhteesta sukupuoleen ja sosioekonomisiin kysymyksiin. Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listaukseen lukeutuva tanssityyli on lähtöisin Recifen kaupungista, jossa myös taiteilijat Wagner ja de Burca asuvat.

Toukokuusta alkaen mediatilassa nähdään Anni Puolakan videoteos Timanttimaha. Timanttimaha on ihmisen ja tekoälyllä toimivan chatbotin välinen keskustelu, joka tutkii rakkautta ja kumppanuutta ihmistaiteilijan, botin ja hyttysten välillä. Puolakka käyttää töissään omaelämäkerrallista ja dokumentaarista materiaalia, joista hän luo fiktiivisiä maailmoja teoksiinsa. Puolakan teokset asettuvat usein kuvataiteen, performanssin, teatterin ja elokuvan välimaastoon. 

Syksyllä 2020 mediatilassa nähdään Saara Ekströmin ja Eero Tammen videoteos Biblion (2018). Tummanpuhuva runollinen teos on syntynyt paikoissa, joista on tullut printatun materiaalin varastoja, kuten antikvariaateissa, kirjastoissa ja kohopainotaloissa. Teos kuljettaa rinnakkain useita näkymiä, ja yhdessä elävöittävän äänimaailman kanssa teos pureutuu kirjan tiiviiseen ja kerrokselliseen olemuksen. 

Saara Ekström työskentelee filmin, valokuvan, tekstin ja installaation keinoin. Muutosten merkitys, tuhoutuminen ja kasvu, ristiriitainen tarve sekä unohtaa että muistaa löytyvät teosten ytimestä, jotka kyseenalaistavat tapojamme analysoida ja luokittaa historiaa, materiaa ja ympäristöämme.  

Eero Tammi on valmistunut elokuvaleikkaajaksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Hän on työskennellyt Saara Ekströmin kanssa vuodesta 2015. Tammi on tuottanut ja ohjannut useita lyhytelokuvia sekä toiminut käsikirjoittajana ohjaaja Veiko Õunpuun uudessa pitkässä elokuvassa Viimeiset (2020). 

Kosketus-näyttelyssä nähdään mediahuoneen ohjelman lisäksi EMMAn lähes 400m2 galleriatilassa ensiesityksessä IC-98:n, eli Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään, installaatio Rope Variations. Saastamoisen säätiön uusi tilausteos esitetään osana Kosketus-kokoelmanäyttelyä keväällä 22.4.–20.8.2020. Monumentaalinen, animoitu mediateos kuvaa hamppuköyden eri olomuotoja ja muodonmuutoksia. Teoksessa äänellä on merkittävä rooli.   

EMMAn vuoden 2020 vaihtuvien näyttelyiden ohjelman käynnistää Tacita Deanin ensimmäinen laaja yksityisnäyttely Pohjoismaissa. Kesällä nähdään Suomen taideakatemian palkitseman kuvanveistäjän Aaron Heinon yksityisnäyttely. Syksyllä EMMAan rakentuu kansainvälisesti tunnetun taiteilijaduon, Elmgreen & Dragsetin, uusi tilallinen teos osana heidän laajaa näyttelyään. Samalla juhlitaan taiteilijakaksikon 25-vuotista taiteilijajuhlaa. 

EMMAn vuoden 2020 näyttelyohjelmisto: 

Bárbara Wagner & Benjamin de BurcaFaz Que Vai (Set to Go) 4.2.–17.5.2020 
Tacita Dean 26.2.–3.5.2020  
Nastja Säde Rönkkö: for those yet to be 26.2.–23.8.2020 
Michael Schilkin 22.4.2020–28.2.2021 
IC-98: Rope Variations 22.4.–20.8.2020 
Suomen taideakatemian palkintonäyttely: Aaron Heino 27.5.–23.8.2020  
Anni Puolakka: Timanttimaha 27.5.–23.8.2020 
Elmgreen & Dragset 23.9.2020–10.1.2021  
Leena ja Kalle Nio 23.9.2020–10.1.2021 
Saara Ekström & Eero Tammi: Biblion 23.9.2020–10.1.2021  
Eeva-Leena Eklund 14.10.2020– 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Chiharu Shiota: Secret Passage, 2018. Marta Herford Museum. Photo Sunhi Mang
Chiharu Shiota: Secret Passage, 2018. Marta Herford Museum. Photo Sunhi Mang
Lataa
Bárbara Wagner & Benjamin de Burca: Faz que vai (Set to Go), 2015. Video still. © Bárbara Wagner & Benjamin de Burca
Bárbara Wagner & Benjamin de Burca: Faz que vai (Set to Go), 2015. Video still. © Bárbara Wagner & Benjamin de Burca
Lataa
Anni Puolakka: Timanttimaha, 2018. Video still. © Anni Puolakka
Anni Puolakka: Timanttimaha, 2018. Video still. © Anni Puolakka
Lataa
Saara Ekström & Eero Tammi. Biblion, 2018. Video still.
Saara Ekström & Eero Tammi. Biblion, 2018. Video still.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EMMA – Espoo Museum of Modern Art
Ahertajantie 5
02100 Espoo

http://www.emmamuseum.fi

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa betoniarkkitehtuuria edustavassa Näyttelykeskus WeeGeessä. Näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat, ja pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. Tervetuloa!

@emmamuseum

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EMMA – Espoo Museum of Modern Art

EMMA’s sculpture park expands with a new commissioned work in August4.6.2025 13:00:00 EEST | Press release

EMMA – Espoo Museum of Modern Art will unveil a new public artwork on Espoo Day, 30 August. The commissioned piece by sculptor Pekka Jylhä will enrich the sculpture park in front of the Exhibition Centre WeeGee, inviting both museum visitors and passers-by to encounter art outside the cultural hub. Created in collaboration with the City of Espoo, the new work will become part of the museum’s own EMMA Collection. In addition to the museum and the City of Espoo, the piece has been funded by the Saastamoinen Foundation.

Skulpturparken framför EMMA kompletteras i augusti med ett nytt beställningsverk4.6.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande

EMMA – Esbo moderna konstmuseum avtäcker på Esbodagen den 30 augusti ett nytt offentligt konstverk. Verket som beställts av skulptören Pekka Jylhä kommer att berika skulpturparken vid utställningscentret WeeGees gård, en plats som bjuder in både museibesökare och förbipasserande att ta del av konstupplevelser. Den nya skulpturen uppförs i samarbete med Esbo stad och den kommer att ingå i museets egen EMMA-samling. Vid sidan av museet och Esbo stad har verket finansierats av Saastamoinen stiftelsen.

EMMAn edustan veistospuisto täydentyy elokuussa uudella tilausteoksella4.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote

EMMA – Espoon modernin taiteen museo julkistaa uuden julkisen taiteen teoksen Espoo-päivänä 30. elokuuta. Kuvanveistäjä Pekka Jylhältä tilattu komissioteos tulee rikastuttamaan Näyttelykeskus WeeGeen pihamaalla sijaitsevaa veistospuistoa, joka kuljettaa sekä museovieraat että ohikulkijat taidekokemusten pariin. Uusi veistos on toteutettu yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa ja se tullaan liittämään museon omaan EMMA-kokoelmaan. Teosta on rahoittanut museon ja Espoon kaupungin lisäksi Saastamoisen säätiö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye