Atradius

Maailmantalous toipumassa pandemiasta

Jaa

Koronarokotuskampanjat ovat käynnissä maailmanlaajuisesti. Rokotusten myötä taloudet avautuvat vähitellen, ja Atradiuksen ekonomistit arvioivat maailman BKT:n elpyvän 6,2 prosentilla vuonna 2021. Vuodelle 2022 ennustamme 4,7% kasvua. BKT:n kasvua uhkaa kuitenkin viruksen uusien, tarttuvampien varianttien leviäminen.

Euroalueelle odotamme 5% elpymistä vuonna 2021 ja hieman hitaampaa kasvua vuodelle 2022. Kaikkien jäsenvaltioiden BKT-tason odotetaan palautuvan pandemiaa edeltäneelle tasolle vuoden 2022 loppuun mennessä. Elpyminen on kuitenkin epätasaista, ja etenkin turismista riippuvaiset Etelä-Euroopan maat ovat jääneet siinä jälkeen Pohjoismaista.

Yhdysvaltain talousnäkymät ovat vahvistuneet selvästi helmikuun jälkeen. Lisätukea taloudelle ovat tuoneet kongressin maaliskuussa hyväksymä 1.900 miljardin dollarin koronaelvytyspaketti ja 1.000 miljardin dollarin infrastruktuuripaketti, joka hyväksyttiin elokuussa.

Japanin talous toipui vuoden 2020 jälkipuoliskolla, mutta koki tilapäisen taantuman tartuntojen lisääntymisen vuoksi vuoden 2021 alussa. Heikosta alusta huolimatta talouden odotetaan elpyvän voimakkaasti vuoden 2021 toisella puoliskolla, vaikka Tokion olympialaisten tuoma taloudellinen hyöty oli odotettua pienempi.

Monien kehittyvien markkinatalouksien (EME) elpyminen on ollut hidasta, sillä rokotuksia ei ole saatu etenemään ja julkisen talouden elvytysmahdollisuudet ovat rajallisemmat. EME-maista nopeimmin kasvavat Aasian alueen maat, kun taas Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan maat (MENA) sekä Saharan eteläpuolinen Afrikka ovat jäljessä. EME-maiden talouskasvun ennustetaan elpyvän tänä vuonna 6,9% ja 5,3% vuonna 2022.

 Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala kommentoi:

Tilanne elää koko ajan, eikä meillä ole tarkkaa tietoa, miltä tulevaisuus näyttää. Olemme pikkuhiljaa saamassa otetta pandemiasta, kiitos rokotteiden. Muuttuvia tekijöitä on kuvioissa kuitenkin paljon, ja suosittelenkin varautumaan kaikkeen. Yrityksissä pitää nyt panostaa erityisesti riskienhallintaan.  On tärkeää varmistaa, että yritys pystyy toteuttamaan strategiaansa ja saavuttamaan tavoitteensa uhista huolimatta. 

Lue koko julkaisu täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atradius
Atradius
Mannerheimintie 4
00100 Helsinki

+ 358 96 811 240https://atradius.fi/

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme