Calefa Oy

Maalaamo nousi Pohjoismaiden energiatehokkaimpien joukkoon

Jaa
MSK Plast Oy otti maalaamon hukkalämmöt uusiokäyttöön. Lopputuloksena on parantunut tuotanto, 833 000 kiloa vähemmän CO2-päästöjä sekä merkittävä vähennys energiankulutukseen joka ikinen vuosi.
Nopeampi läpimenoaika ja vähemmän hävikkiä. Tuotannon tehostuminen on Calefan toimittaman järjestelmän mukana tuleva lisähyöty.
Nopeampi läpimenoaika ja vähemmän hävikkiä. Tuotannon tehostuminen on Calefan toimittaman järjestelmän mukana tuleva lisähyöty.

Kauhavan Ylihärmässä valmistetaan Volvon ja monen muun tunnetun valmistajan muoviosia. Valveutuneiden asiakkaiden ympäristötietoisuus sekä toiminnan voimakas laajentuminen ovat kannustaneet MSK Plastia viemään ympäristöystävällisyyden huippuunsa. Lukuisten, jo toteutettujen toimenpiteiden ansiosta MSK Plast kuuluu nykyään Pohjoismaiden ympäristötehokkaimpien maalaamoiden joukkoon.

Yhtiön merkittävimmäksi yksittäiseksi toimenpiteeksi on noussut joulukuussa 2018 käyttöönotettu maalaamon hukkalämpöjen uusiokäyttö. Kaikista maalaamon poistoilmakanavista kerätään hukkalämmöt talteen, ja tuo lämpö hyödynnetään jalostettuna uudelleen sekä tuotannossa että kiinteistön lämmitystarpeissa.

- Tähän kannatti ehdottomasti lähteä mukaan, toteaa MSK Plastin tuotantopäällikkö Teemu Ritala uusiokäyttöjärjestelmästä investointina.

Energiansäästö on jo heti alussa ylittänyt suunnitellut lukemat, vaikka järjestelmää ollaan vasta optimoimassa. Ritalan mukaan tässä ei ole sinänsä mitään yllättävää. Uusiokäyttöjärjestemän hyödyllisyys vakuutti jo alkulaskelmien perusteella, ja hyvin sujunut järjestelmän toimitus on vahvistanut luottamusta.

- Ollaan kyllä tunnistettu, että tässä on iso säästöpotentiaali, Ritala muotoilee.

Laajentaminen ja ympäristötietoiset
asiakkaat innostivat energiansäästöön

Energian uusiokäyttöjärjestelmän hankinta tuli MSK Plastille ajankohtaiseksi vuonna 2018, kun voimakkaasti kasvaneen tilauskannan myötä tehtaalle tuli hankintaan uusi maalauslinja. Motivaatiota olivat osaltaan nostaneet ympäristötietoiset asiakkaat, jotka edellyttävät toimittajiltaan ympäristöasioissa konkreettisia näyttöjä.

Ja juuri tuota kaivattua konkretiaa hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmä on tuonut.

Hukkalämmön kierrättäminen uusiokäyttöön on merkittävä ympäristöteko, sillä energiaa uudelleen käytettäessä ei synny kasvihuonepäästöjä. Tällä yksittäisellä energiankierrätystoimella MSK Plast vähentää energiankulutusta 3800 megawattituntia eli 410 omakotitalon lämmityksen verran vuodessa, mikä vastaa ison taajaman energiankulutusta. Samalla tehtaan hiilidioksidipäästöt alenevat 833 tonnilla. Tällaisiin tuloksiin ei olla aiemmin päästy muilla yksittäisillä keinoilla.

Järjestelmä kerää hukkalämmöt hyötykäyttöön vanhan ja uuden linjaston useasta eri poistoilmakanavasta. Kun prosesseista tuleva lämpö kerätään talteen, samalla tuotantotila pysyy optimaalisena ja miellyttävänä työskennellä.

Ilmankosteuden hallinnalla nopeampi
läpimeno ja vähemmän hävikkiä

Hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmän toimittanut Calefa Oy parantaa energian uusiokäytön ohella teollisuusasiakkaidensa tuotantoa ja työskentelyolosuhteita. Ymmärrys erilaisista tuotannollisista prosesseista kuuluu erikoisasiantuntemukseen.

- Kokonaisjärjestelmätoimittajana mietimme asioita syvääluotaavasti asiakkaan prosessin kannalta, kertoo Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotantolaitosta ympäristöineen havainnoidaan kokonaisuutena. Missä on tarvetta lämmitykselle ja missä jäähdytykselle? Onko tuotannossa tai tuotantotiloissa haasteita, jotka kaipaavat ratkaisuja?

MSK Plastin maalaamoa oli sateisina vuodenaikoina vaivannut ajoittain liian korkealle nouseva ilmankosteus. Tästä oli aiheutunut läpimenoaikoihin hidastusta ja tuotantoon hävikkiä.

Calefa tarjosi ratkaisuksi lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävää kosteudenpoistoa.

- Tällä on suuri merkitys läpimenoajalle. Kun tuote saadaan kerralla valmiiksi, saadaan useampi osa maailmalle, toteaa MSK Plastin laatuinsinööri Suvi Paavola.

Maalaamon kosteudenpoisto on energian uusiokäyttöjärjestelmän mukana tuleva lisäarvo, joka tuo lisäsäästöjä sekä ympäristölle että tehtaan kustannuksiin. Kustannussäästöä ei ole laskettu erikseen, mutta Paavola arvioi sen olevan ”merkittävä”.

Nopea nousu ympäristöasioissa kärkeen

MSK Plast on toteuttanut joukoittain erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä vuodesta 2017 alkaen, jolloin yhtiö liittyi Volvon ympäristöohjelmaan mukaan. Ympäristöasioissa työ on jatkuvaa.

Laatuinsinöörin seinällä on viidenkymmenen kohdan lista erilaisista kehitystoimenpiteistä.

- Toimenpiteet voivat olla hyvin yksinkertaisiakin alkaen siitä, että laitteet sammutetaan viikonlopuksi. Jokainen teko merkitsee, ja pienistä puroista kasvaa lopulta suuri virta, Suvi Paavola summaa.

Toiminta lähtee ihmisistä. Mikä on salaisuus, jolla henkilökunta on saatu sitoutettua tähän työhön?

- Tuloksellisuus edesauttaa paljon, laatuinsinööri vastaa.

- Kyllähän se innostaa, kun saadaan näin hyviä energiansäästölukuja. Omasta mielestäni tuloksellisuus auttaa johtoa sitoutumaan, mikä taas edesauttaa sitä, että tieto asiasta leviää nopeammin, Suvi Paavola sanoo.

MSK Plast on osa monialaista kansainvälistä MSK Group -perhekonsernia, johon kuuluu emoyritys ja neljä eri teollisuusyritystä. Hukkalämmön uusiokäyttöä ollaan laajentamassa konsernissa vuoden 2019 aikana.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.calefa.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi

Teemu Ritala
010 480 2387
teemu.ritala@msk.fi

Kuvat

Nopeampi läpimenoaika ja vähemmän hävikkiä. Tuotannon tehostuminen on Calefan toimittaman järjestelmän mukana tuleva lisähyöty.
Nopeampi läpimenoaika ja vähemmän hävikkiä. Tuotannon tehostuminen on Calefan toimittaman järjestelmän mukana tuleva lisähyöty.
Lataa
Hukkalämmöt kerätään talteen ja hyödynnetään uudelleen. Kuvassa uusiokäyttöjärjestelmän putkistoa.
Hukkalämmöt kerätään talteen ja hyödynnetään uudelleen. Kuvassa uusiokäyttöjärjestelmän putkistoa.
Lataa
Hukkalämpöä kerätään maalaamon useista eri kohteista. Lämpö hyödynnetään uusiokäytössä prosessissa sekä kiinteistön lämmityksessä.
Hukkalämpöä kerätään maalaamon useista eri kohteista. Lämpö hyödynnetään uusiokäytössä prosessissa sekä kiinteistön lämmityksessä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Calefa Oy
Calefa Oy
Muovite 1
15860 Hollola

0102190280http://www.calefa.fi/fi/

Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa


Calefa Oy
toteuttaa teollisuudelle ja voimalaitoksille innovatiivisia kokonaisratkaisuja, joissa tuotannossa syntyviä hukkalämpöjä kierrätetään uusiokäyttöön. Samalla tehostetaan tuotantoa ja parannetaan työskentelyolosuhteita. Ratkaisuissa on lyhyt takaisinmaksuaika ja ne pienentävät CO2-päästöjä sekä ostoenergian tarvetta pysyvästi.

MSK Plast Oy on vuonna 1966 perustettu muovin valmistukseen erikoistunut korkean teknologian yritys. MSK Plast on osa perheyhtiö MSK Group -konsernia, joka kansalliseen energiatehokkuussopimukseen sitoutuneena on rakentamassa energiatehokasta Suomea vapaaehtoisten ympäristötoimenpiteiden myötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy

Favoritilla satsataan energiatehokkuuteen ja työolosuhteisiin8.12.2022 08:48:22 EET | Tiedote

Lämpöpumppujärjestelmä hyödyntää muovituotannon ylijäämälämmöt Favorit Tuotteen kiinteistöjen lämmityksessä sekä kasvualustojen kuivausprosessissa Järjestelmä jäähdyttää tuotantotilat noin 20-asteisiksi ympäri vuoden Tuotannollisena etuna on nopeampi tuotantosykli sekä tehostusta tasalaatuisuuteen, kun tavoitelämpötiloissa pysytään ympäri vuoden Järjestelmän myötä tehtaan ostoenergiantarve ja ympäristöjalanjälki ovat pienentyneet pysyvästi Ulkolämpötilamittari näyttää kesäkuumalla 35 astetta auringon paahtaessa taivaan täydeltä. Etenkin tällaisina päivinä muovitehtailla painiskellaan tuotantotiloissa korkealle nousevien sisälämpötilojen kanssa. Ongelma on ollut tuttu myös Biolan-kompostoreistaan tunnetun Favorit Tuotteen tehtaalla Eurassa. Rotaatiovalu-uunien sisällä lämpötila on parhaimmillaan 250 astetta. Hyvästä eristyksestä huolimatta osa tuosta lämmöstä hohkaa väkisinkin ulos tuotantotilaan. Tästä syystä johtuen monella muovitehtaalla työskennellään myös talvisaikaan hellekeleihin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme