Vaasan kaupunki - Vasa stad

Maalauksellisia veistoksia, viivan kolmiulotteisuutta ja performatiivisia kohtaamisia – Vaasassa näyttelysyksy on kansainvälinen

Jaa
Syyskaudella 2023 Vaasan kaupungin museoissa avautuu viisi uutta näyttelyä, jotka tuovat Vaasaan kansainvälisesti tunnettuja nykytaiteilijoita, klassista arvotaidetta 1800-luvun maisemamaalauksina sekä maalauksellisia veistoksia rinnakkaistodellisuuksineen.
Roland Persson, Mouth of Medusa, 2018. Kuva: Jussi Tiainen.
Roland Persson, Mouth of Medusa, 2018. Kuva: Jussi Tiainen.

Kuntsin modernin taiteen museossa syyskuussa avautuvassa ryhmänäyttelyssä Viivasta tilaan suomalaiset ja kansainväliset nykytaiteilijat pohtivat viivan variaatioita erilaisin materiaalivalinnoin. Viivaa piirretään klassisesti hiilellä tai lyijykynällä, mutta näyttely tuo viivan myös tilaan monin eri tavoin kuten luistimilla piirtäen tai hienovaraisesti hiuksia käyttäen. Leikillisyydestään, ja raidoistaan tunnetun ruotsalaistaiteilija Jacob Dahlgrenin teos kutsuu katsojaa teokseen sisään, fyysiseen kokemukseen. Viiva voi olla osa performatiivista esitystä, kuten Katriina Haikalan Social Portrait – Women Only. Kohtaamiseen perustuva piirustusperformanssi on jatkunut jo vuodesta 2017 ja toteutetaan Oslon, Pariisin ja New Yorkin jälkeen nyt Vaasassa.

Näyttelyssä saa lisäksi Suomen kantaesityksensä Venetsian biennaalissa vuonna 2015 Suomea edustaneen taiteilijaduo IC-98:n piirustusanimaatio. Ryhmänäyttelyssä on mukana 18 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää ja kokonaisuuden on kuratoinut näyttelypäällikkö Maaria Salo. Valtakunnallinen Taidetestaajat on valinnut näyttelyn 2023-2024 ohjelmistoonsa. Näyttely on esillä 9.9.2023─14.4.2024.

Maalauksellisia veistoksia kasveista ja eläimistä

Pohjanmaan museossa esitellään yksityisnäyttelyssä 27.10.2023–31.3.2024 Ruotsin eturivin taiteilijoista kuvanveistäjä Roland Persson. Hänen tavaramerkkinsä ovat maalaukselliset ja surrealistiset silikoniveistokset. Jättiläislumpeet ja eläimet ovat yllättävän elävän näköisiä veistoksia, mutta ne sisältävät rinnakkaisia todellisuuksia. Taiteilija tuottaa myös uusia teoksia tätä ensimmäistä Suomessa nähtävää museaalista yksityisnäyttelyä varten.

Persson yhdistää maagisella tavalla kolmiulotteista hyperrealismia ja käsitteellisiä konstruktioita. Vahva käsitteellisyys on muistutus siitä että, taideteoksessa näemme muuta kuin todellisuuden. Perssonin tuotanto sisältää kaksijakoisuuden, romantiikan ja vieraantuneisuuden elementtejä. Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot yhteistyössä taiteilijan kanssa ja se on ensimmäinen taiteilijan museaalinen yksityisnäyttely Suomessa.

Tikanojan taidekodin syyskauden taidehistoriallinen näyttely esittelee vanhempaa maalaustaidetta. Suomen merkittävimpiin 1800-luvun maisemamaalareihin kuuluvan Berndt Lindholmin (1841–1914) kuvaukset metsänsisustoista ja kallioisista rannikkomaisemista täyttävät näyttelysalit. Sekä kriitikot että yleisö arvostivat tunnettua taiteilijaa jo hänen elinaikanaan. Hänen maalaustensa ominaisuuksissa arvostettiin muun muassa tunnelmallisuutta ja luonnonmukaisuutta.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa, jossa se on esillä kesällä 2023. Se perustuu FT Teppo Jokisen tutkimukseen Berndt Lindholmin elämästä, taiteilijuudesta ja taiteellisesta tuotannosta. Näyttely ulottuu Tikanojan taidekodissa kaikkiin kolmeen kerrokseen ja sisältää noin 60 maalausta ja piirustusta. Tikanojan taidekodissa kokonaisuus laajenee sisältämään myös Göteborgin taidemuseosta lainattuja teoksia, joita on vain harvoin nähty Suomessa.

Vaasan Taidehallin viimeiset näyttelyt – kaksi monitaiteellista näyttelyä

Vaasan Taidehallissa nähtävä In Visibilis V -näyttely on järjestykseltään viides osa Alexander Salvesenin In Visibilis -otsikolla toteutettua teossarjaa. Monitaiteellinen valoa, piirrosta, maalausta, valokuvaa ja veistosta yhdistelevä näyttelykokonaisuus on nimeltään In Visibilis V. Näyttelyn teokset pohjautuvat valon, pintojen heijastusten ja jälkikuvien havaintokokemukseen sekä neonvalon ja pigmenttien yhteissointiin. Näyttely on esillä 26.8.–29.10.2023.

Pohjanmaan eri alueista ja tiloista inspiroituneet Bekim Hasaj ja Valentina Gelain esittävät monitaiteellisessa näyttelyprojektissaan Dripping Cavities vuoropuhelua ja kohtaamisia videotaiteen, valokuvauksen, digitaalisen ja plastisen taiteen sekä maalauksen keinoin. Hasaj esittelee käynnissä olevaa tutkimustaan nimeltä Scanning Landscape. Gelainin monitieteinen teoskokonaisuus The Grey Hour tuo ilmi, miten voimme suhtautua ympäristöömme emotionaalisesti ja ilmaista sisäistä henkistä tilaamme. Näyttely on esillä 4.11.2023–14.1.2024.

Vaasaan asettuneet kansainväliset nykytaiteilijat Valentina Gelain (IT) ja Bekim Hasaj (ALB) jäävät historiaan viimeisinä taiteilijoina Vaasan kaupungin museoiden näyttelyohjelmistossa Vaasan Taidehallissa. Vuodesta 2024 legendaarista tilaa hallinnoi Vaasan Taiteilijaseura.

Näyttelyohjelma syyskausi 2023

  • Viivasta tilaan, ryhmänäyttely 9.9.2023─14.4.2024, Kuntsin modernin taiteen museo
  • Roland Persson (SE), yksityisnäyttely 27.10.2023–31.3.2024, Pohjanmaan museo
  • Berndt Lindholm – Polkuja maisemaan, taidehistoriallinen yksityisnäyttely 20.10.2023–21.4.2024, Tikanojan taidekoti
  • Alexander Salvesen: In Visibilis V, yksityisnäyttely 26.8.–29.10.2023, Vaasan Taidehalli
  • Bekim Hasaj & Valentina Gelain: Dripping Cavities, taiteilijaduo 4.11.2023–14.1.2024, Vaasan Taidehalli
  • Kiertonäyttelyinä myös syyskaudella jatkavat Huvilaelämää-näyttely Pietarsaaren museossa 3.5.2023-5.11.2023 ja Kaarina Heikinheimo (Närpiön kirjasto 1.5.-31.5.2023, Uudenkaarlepyyn kirjasto, 2.6.-2.7.2023, Korsholms kulturhus / Vuxeninstitut, 7.8-1.9.2023 ja Hemslöjdsgården i Kristinestad, 27.11.-3.12.2023)

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/o/t0nZynWABGJ9An1c

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

(näyttelyt Viivasta tilaan, Roland Persson) näyttelypäällikkö Maaria Salo, puh. 040 353 7377, maaria.salo@vaasa.fi
(näyttelyt Berndt Lindholm, Alexander Salvesen: In Visibilis V) amanuenssi Janna Sirén, puh. 040 530 3285, janna.siren@vaasa.fi
(näyttely Bekim Hasaj ja Valentina Gelain: Dripping Cavities) aluetaideamanuenssi Silvia Rinne, puh. 040 621 3046, silvia.rinne@vaasa.fi

Kuvat

Roland Persson, Mouth of Medusa, 2018. Kuva: Jussi Tiainen.
Roland Persson, Mouth of Medusa, 2018. Kuva: Jussi Tiainen.
Lataa
Berndt Lindholm, Merimaisema  1882, Pohjanmaan museo. Kuva: Erkki Salminen.
Berndt Lindholm, Merimaisema 1882, Pohjanmaan museo. Kuva: Erkki Salminen.
Lataa
Emma Fält ja Iida Valkoinen, RINK (2022) yhteistyössä Mancianti, Saarinen & NoU Ringette SM. Kuva: Kim Saarinen, 2022 (näyttely Viivasta tilaan)
Emma Fält ja Iida Valkoinen, RINK (2022) yhteistyössä Mancianti, Saarinen & NoU Ringette SM. Kuva: Kim Saarinen, 2022 (näyttely Viivasta tilaan)
Lataa
Jakob Dahlgren, The Wonderful World of Abstraction MAGASIN – Centre National d’Art Contemporain,Grenoble, 2016 Kuva: Jacob Dahlgren (näyttely Viivasta tilaan)
Jakob Dahlgren, The Wonderful World of Abstraction MAGASIN – Centre National d’Art Contemporain,Grenoble, 2016 Kuva: Jacob Dahlgren (näyttely Viivasta tilaan)
Lataa
Bekim Hasaj, Scanning Landscape, 2021-22, Dripping Cavities. Kuva: Bekim Hasaj.
Bekim Hasaj, Scanning Landscape, 2021-22, Dripping Cavities. Kuva: Bekim Hasaj.
Lataa
Valentina Gelain, The Grey Hour, 2021.  Dripping Cavities. Kuva: Valentina Gelain.
Valentina Gelain, The Grey Hour, 2021. Dripping Cavities. Kuva: Valentina Gelain.
Lataa
Alexander Salvesen, Speeding in Lateral Invisibility 2021. Kuva: Alexander Salvesen.
Alexander Salvesen, Speeding in Lateral Invisibility 2021. Kuva: Alexander Salvesen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme