Oulun yliopisto

Maanalaisen työturvallisuuden koulutuskeskuksen toteuttaminen alkoi Pyhäjärvellä

Jaa

Henkilö- ja työturvallisuusalan toimijoille ympärivuotista testaus- ja palvelutoimintaa tarjoavan koulutuskeskuksen toteuttaminen Pyhäsalmen kaivokseen on alkanut. Maanalainen koulutus-, harjoittelu-, kehittämis- ja innovaatioympäristö on ainutlaatuinen niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Tutkijoiden työskentelyä Pyhäsalmen kaivoksessa (kuva: Jari Joutsenniemi).
Tutkijoiden työskentelyä Pyhäsalmen kaivoksessa (kuva: Jari Joutsenniemi).

Henkilö- ja työturvallisuuden harjoitteluun ja koulutukseen maanalaisissa tiloissa on tarvetta laajasti niin julkisilla kuin yksityisilläkin organisaatioilla; palo- ja pelastuslaitoksilla, kaivosyhtiöillä alihankkijoineen, maanalaista rakentamista suorittavilla yrityksillä, energiayhtiöillä, työ- ja paloturvallisuuden teknologiatoimittajilla.

Kaikilla uusilla tai satunnaisesti maanalaisessa ympäristössä työskentelevillä työntekijöillä ei ole aina ammatillista osaamista tai kokemusta toimia turvallisesti kaivosympäristössä. Tämä asetetaan lähtökohdaksi suunniteltaessa tilojen käyttäjille työsuojelun näkökulmasta annettava perehdytys maan alaisen toimintaympäristön turvallisuusmääräyksiin ja -ohjeisiin, joissa korostuvat mm. hälytyksen tekeminen, turvallinen poistuminen ja liikkuminen, turvallinen ajotapa, viestintäjärjestelmien ja suojainten oikeanlainen käyttö.

Maan alla testaukseen, tuotekehitykseen, harjoitteluun sekä koulutukseen käytetään erilaisia kuiluja, periä ja tunneleita.

Turvallisuusjohtaminen on maanalaisen toiminnan keskiössä

Palo- ja pelastustoimen harjoittelun ja koulutuksen, testaus- ja kehittämistyön turvallisuus edellyttää systemaattista turvallisuusjohtamista. Hankkeessa osatoteuttajana toimivan Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tehtävä on suunnitella ja toteuttaa koulutusympäristöön ISO 45001 Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät –standardin mukainen johtamisjärjestelmä. Standardi tukee turvallisuuskulttuurin kehittämistä ja järjestelmälle voidaan hakea sertifiointi. Standardin mukaisesti laadittu järjestelmä antaa CALLIO koulutusympäristön asiakkaalle osoituksen työturvallisuusasioiden huomioimisesta ja asiakas voi luottavaisin mielin tulla ja perehdytyksen saatuaan toimia tiloissa tuvallisesti.

Järjestelmän kehittämistyössä tarkastellaan työ-, terveys- ja turvallisuusnäkökohdista kaikki koulutuskeskuksen käyttöön tulevat tilat ja harjoitteluympäristöt sekä niihin suunnitellut toiminnot. Vaaratilanteet tunnistetaan, niiden vaikutus ja todennäköisyys arvioidaan. Samoin huomioidaan kaivosalueen yleiset turvallisuusvaatimukset ja niihin laaditut käytännöt, joita on noudatettava, esim. järjestys ja siisteys, yleinen paloturvallisuus, liikenne, opasteet, henkilökohtaisten suojainten käyttö.

EAKR-rahoitteisen CALLIO Underground Rescue (UR) –hankkeessa toteutettava koulutuskeskus sijoitetaan kaivoksen entiselle +400-päätasolle tiloihin, jossa aktiivinen louhintatoiminta on päättynyt. Kokonaisuudessaan kaivostoiminta päättyy kesäkuussa 2021, jonka jälkeen rikastamon toiminta jatkuu vielä 5 vuotta. Vireillä on useita Pyhäsalmen kaivoksen uusiokäyttöön tähtääviä projekteja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Risto Mäkeläinen, Projektipäällikkö, CALLIO Underground Rescue, risto.makelainen@pyhajarvi.fi, puh. 040 620 5682
Pirjo Rousu, Projektitutkija, Oulun yliopisto, CALLIO Underground Rescue, pirjo.rousu@oulu.fi, puh. 050 573 4763
Sakari Nokela, Ohjelmajohtaja, Pyhäjärven Callio sakari.nokela@pyhajarvi.fi, puh. 040 1809 511

Tapio Mäkinen, viestintäpäällikkö, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Tutkijoiden työskentelyä Pyhäsalmen kaivoksessa (kuva: Jari Joutsenniemi).
Tutkijoiden työskentelyä Pyhäsalmen kaivoksessa (kuva: Jari Joutsenniemi).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme