Maanjäristyksen seurannaisvaikutukset Syyriassa vakavia, alueelle tarvitaan rajanylityspaikkoja ja lisää humanitaarista apua
Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemat terveydenhuollon laitokset ovat hoitaneet ensimmäisen maanjäristysten jälkeisen viikon aikana Luoteis-Syyriassa 7600 potilasta ja rekisteröineet noin 1000 kuollutta. Järjestö on tukenut Syyriassa 38 sairaalaa tai muuta terveydenhuollon laitosta lahjoittamalla lääketieteellisiä tarvikkeita, lääkkeitä, laboratoriotarvikkeita ja muuta hätäapumateriaalia.
Toivo eloonjääneiden löytymisestä maanjäristyksissä romahtaneiden talojen raunioista on nyt ohi. Maanjäristysten jälkeisessä työssä onkin nyt siirrytty toiseen vaiheeseen.
Maanjäristyksillä on alueella valtavia seurannaisvaikutuksia. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan katastrofissa tuhoutui tai vaurioitui pelkästään Syyriassa 48 terveydenhuollon laitosta. Häiriöt terveydenhuollossa vaikuttavat haavoittuvimmassa asemassa olevien hoidon jatkuvuuteen ja erityisesti vesivälitteisten tautien leviämisen riskiin. Syyriassa oli hoidettu koleraepidemiaa jo ennen maanjäristyksiä.
”Kolera on levinnyt alueella viime syyskuusta lähtien ja lisääntyy näissä epävarmoissa oloissa ja puhtaan veden puutteessa. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö on hoitanut tautiin sairastuneita viime kuukausina, mutta järjestömme ei pysty kattamaan kaikkia tarpeita, varsinkin kun yleinen tilanne on pahenemassa. Monien Luoteis-Syyrian asukkaiden elinolot ovat muuttuneet entistäkin kurjemmiksi", kertoo Ahmed Rahmo, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Idlibin työstä vastaava projektikoordinaattori.
Luoteis-Syyriaan avattava uusia rajanylityspaikkoja humanitaarisen avun viemiseksi maahan
Monesti humanitaariset järjestöt pystyvät viemään maanjäristysalueelle apua lentokoneilla. Luoteis-Syyrian kohdalla tilanne on erityisen vaikea, sillä alueelle pääsee ainoastaan maateitse.
Lisäksi alueelle on pitkään ollut ainoastaan yksi YK:n tukema humanitaarinen rajanylityspaikka Turkin ja Luoteis-Syyrian välillä, Bab Al-Hawan rajanylityspaikka. Helmikuun 13. päivänä ilmoitettiin, että kaksi muuta rajanylityspaikkaa, Bab Al-Salam ja Al Ra'ee, Turkista Luoteis-Syyriaan avataan kolmeksi kuukaudeksi. ”Kannatamme vaatimusta siitä, että Luoteis-Syyriaan on saatava lisää kulkuväyliä humanitaarisen avun saamiseksi”, kertoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.
Syyriassa oli jo ennen maanjäristyksiä humanitaarinen kriisi. 12 vuotta kestäneen sodan jäljiltä 14,6 miljoonaa syyrialaista on riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Syyriassa on 6,9 miljoonaa maansisäistä pakolaista, mikä on enemmän kuin missään muussa maailman maassa. Suurin osa heistä on naisia ja lapsia. Monet ovat joutuneet siirtymään paikasta toiseen lukuisia kertoja ja elävät epävakaissa olosuhteissa. Maanjäristysten jälkeen tarpeet lisääntyivät entisestään.
Lääkärit Ilman Rajoja on tarjonnut apua myös Turkin valtiolle. Turkin valtio on vastannut, että järjestö voi tällä hetkellä parhaiten auttaa lahjoittamalla lääkinnällisiä ja muita tarvikkeita. Lääkärit Ilman Rajoja on yhteistyössä turkkilaisen IBC-järjestön kanssa tehnyt ruoka- ja ensiaputarvikkeiden lahjoituksia hätämajoituksissa Kilisissä, raja-alueella Gaziantepin maakunnassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Reetta KorhonenTiedottaja
Puh:044 019 0060anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.orgKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Lääkärit Ilman Rajoja on maailmanlaajuinen sairaanhoitoon keskittyvä avustusjärjestö. Olemme 50 vuoden ajan tarjonneet hoitoa siellä, missä kärsimys on suurinta. Terveydenhuolto, tuskan lievitys ja hengissä pysyminen eivät saa olla riippuvaisia taustasta, uskonnosta, mielipiteistä luonnonkatastrofien, sotien ja muiden kriisien keskellä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja
Raportti: Siviilit joutuvat julman väkivallan kohteeksi Pohjois-Darfurissa, Sudanissa5.7.2025 08:36:00 EEST | Tiedote
Siviilit joutuvat hirmutekojen kohteeksi El Fasherin alueella Pohjois-Darfurissa, varoittaa Lääkärit Ilman Rajoja tuoreessa raportissaan. Sodan osapuolten on lopetettava etniseen alkuperään perustuva siviileihin kohdistettu väkivalta.
Kaisa-Leena Juvonen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toiminnanjohtajaksi3.7.2025 07:11:00 EEST | Tiedote
Kaisa-Leena Juvonen aloittaa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtajana elokuussa 2025. Hän siirtyy tehtävään Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestön toiminnanjohtajan tehtävästä.
Israelin on lopetettava palestiinalaisten etninen puhdistus ja avun välineellistäminen Gazassa15.5.2025 11:22:39 EEST | Tiedote
Gazassa luodaan olosuhteita palestiinalaisten hävittämiseksi alueelta. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät ovat havainneet aliravitsemusta sairastavien potilaiden määrän kasvaneen 32 prosenttia viimeisen kahden viikon aikana.
Sota Sudanissa on jatkunut kaksi vuotta – 60 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua14.4.2025 15:50:40 EEST | Tiedote
Sudanissa on käynnissä yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Sodan kolmannen vuoden alkaessa ihmisten tilanne Sudanissa on katastrofaalinen. Terveydenhuoltoon ja hoitohenkilöstöön kohdistetaan hyökkäyksiä. Humanitaarinen apu on riittämätöntä. Tuleva sadekausi uhkaa pahentaa tilannetta. Sodan osapuolten on mahdollistettava humanitaarisen avun toimittaminen.
Elintärkeät lääkkeet jälleen loppumassa – Israel estänyt kuukauden ajan avun toimittamisen Gazaan2.4.2025 14:11:14 EEST | Tiedote
Kirurgiset välineet, lasten antibiootit sekä lääkkeet kroonisiin sairauksiin, kuten epilepsiaan, verenpainetautiin ja diabetekseen ovat loppumassa Gazassa. Lääkkeiden puute voi johtaa pysyviin vammoihin tai jopa kuolemaan. ”Tämä on kuin hidasta kuolemaa”, kuvaa tilannetta Myriam Laaroussi, hätäapukoordinaattori Gazasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme