Maanjäristysilmoituksia nyt kolmella kielellä Twitterissä
Seismologian Instituutti julkaisee Twitter-tileillä ilmoituksia merkittävistä Suomessa ja ulkomailla tapahtuvista maanjäristyksistä. Tiedot maanjäristyksistä saadaan seismisen asemaverkon kautta. Verkossa on havaintoasemia 31 paikkakunnalla ympäri Suomea.
Suomessa ja lähialueilla tapahtuneista yli 1.5 magnitudin järistyksistä tiedotetaan automaattisen tunnistuksen perusteella ympäri vuorokauden. Pienemmät vähintään magnitudin 1 järistykset Suomessa ilmoitetaan analystin tekemän analyysin jälkeen ja ne päivittyvät ainoastaan virka-aikana.
– Vaikka maanjäristykset Suomessa eivät tyypillisesti aiheuta tuhoja, ne herättävät kiinnostusta ainakin paikallistasolla, sanoo seismologi Toni Veikkolainen Seismologian instituutista.
Ulkomaisista maanjäristyksistä mukana ovat vähintään magnitudin 5 tapaukset alueilla, joilla ne ovat epätyypillisiä sekä useat vähintään magnitudin 6 tapaukset suurten kaupunkien, suurienpien väestökeskittymien ja lomakohteiden lähellä. Kaikista vähintään magnitudin 6.7 tapauksista lähtee twiitti.
Tapauskohtaisen harkinnan perusteella mukana voi olla heikompiakin ulkomaisia tapauksia kriittisen infrastruktuurin, kuten suuret padot, ydinvoimalat yms. välittömässä läheisyydessä ja tapauksia alueilta, joilla maanjäristykset ovat aiheuttaneet merkittäviä tuhoja alhaisista magnitudeista huolimatta. Seismologian instituutin asiantuntijat käyvät vielä läpi mittalaitteiden kautta tulleet ilmoitukset.
Seuraa näitä twitter-tilejä:
Maanjaristykset@UH
@Maanjaristykset
Automaatti-ilmoitukset merkittävistä järistyksistä Suomessa ja maailmalla sekä analyysissa tarkastetut Suomen järistykset.
Finjordbävningar@UH
@Finjordbavning1
Automatiska meddelanden om sannolika framstående jordbävningar i Finland och världens andra delar och granskade finska jordbävningar.
Finquakes@UH
@finquakes
Automatically detected global earthquakes with possible strong impact and confirmed earthquakes from Finland.
Oletko havainnut maanjäristyksen Suomessa?
Seismologian instituutti kerää myös maanjäristyshavaintoja kansalaisilta. Kaikki saapuneet havainnot tarkistetaan ja niitä käytetään makroseismisessä tutkimuksessa. Järinän aiheuttaja voi olla myös kaivos, louhos, jää- tai routajäristys, joissain tapauksissa jopa geoterminen voimalaitos tai meteori.
Ilmoita havaitsemastasi maanjäristyksestä verkkolomakkeella (lomakkeet ovat kolmella kielellä):
Mitä muuta seismologit tekevät? Ajankohtaista tietoa Seismologian instituutin toiminnasta löytyy Twitterissä (@Seismologit, @Seismofin).
Kysy lisää maanjäristyksistä:
Seismologian instituutin infopuhelin: 0505658462 / 02 941 51600 (virka-aikana)
fax 02 941 51598
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme