Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Maankäytön keskustavisio kuvaa kantakaupungin tavoiteltavaa tulevaisuutta

Jaa
Helsingin keskustavisio on luotu yhdessä kaupunkilaisten, sidosryhmien ja asiantuntijoiden kanssa ja se nostaa esiin alueen potentiaalia ja vahvuuksia kantakaupungin maankäytön ja liikenteen suunnittelun pohjaksi. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Keskustavisiota kokouksessaan 29. syyskuuta 2020.
Kantakaupunki ilmasta. Kuva: Kerttu Kurki-Issakainen.
Kantakaupunki ilmasta. Kuva: Kerttu Kurki-Issakainen.

Keskustavisio ja siihen liittyvä vuorovaikutus tukevat alueen pitkän tähtäimen kokonaisvaltaista maankäytönsuunnittelua. Yleiskaavaa tarkentava visio tarjoaa tavoitteellisen lähtökohdan ja kokonaiskuvan kantakaupungin moninaisille hankkeille. Se koostaa ja kohdentaa päätöksenteossa jo asetettuja tavoitteita keskustaan ja kantakaupunkiin sekä nostaa esiin keskustan erityisroolia, merkitystä ja tuo taustatietoa kehittämisen tueksi.

Visio painottuu laadullisiin ja toiminnallisiin teemoihin. Yksittäisiä hankkeita tarkastellaan jatkossakin tapauskohtaisesti ja päätökset tehdään tarkempaan suunnitteluun liittyvässä päätöksenteossa.

”Tulevaisuuden kantakaupunki on yhteiseksi koettu, inspiroiva perilläolon paikka, jonka vaihtoehtojen runsaus kutsuu viihtymään ja elämää löytyy vuoden jokaiselle tunnille”, kuvaa keskustavisiotyön vetäjä, johtava arkkitehti Kerttu Kurki-Issakainen kaupunkiympäristön asemakaavoituksesta.   

Mihin Helsinki tarvitsee Keskustavisiota?      

Kantakaupungin laajat kaavoitus- ja liikennesuunnitteluhankkeet sekä lukuisat pienemmät hankkeet muokkaavat kaupunkirakenteen fyysistä ja toiminnallista kokonaisuutta sekä sen painopisteitä.  Uusia muutoskohteita on syytä peilata tulevaan tavoiteltavaan kokonaisuuteen.  Keskustavisio on ohjaava työkalu, jonka linjauksilla varmistetaan, että keskustan maankäytön ja liikenteen suunnittelua viedään samaan kaupunkistrategian ja yleiskaavan viitoittamaan suuntaan. Visio, sen laaja vuorovaikutus sekä tietopohja muodostavat pohjan muun muassa kantakaupungin vanhojen asemakaavojen ajantasaistamistyölle. Lisäksi visiota hyödynnetään muissa alueen maankäytön hankkeissa. Ohjeellisina noudatettavat linjaukset toimivat suunnittelun lähtökohtina koskien kantakaupungin ja keskustan kortteleita sekä puisto- ja katualueita. Päätöksen keskustavisiosta tekee kaupunginhallitus.

Keskustavisiossa nostetaan esiin asetettuja tavoitteita, pitkäjänteisen suunnittelun reunaehtoja sekä edellytyksiä toimivalle ja korkealaatuiselle kaupunkirakenteelle. Visiossa kuvataan pääkaupungin ytimen valtakunnallista, seudullista ja paikallista roolia osana suunnittelua sekä elinkeinoelämän merkitystä tulevaisuuden keskustassa.    

”Mitä on huomioitava, kun kaupunkisuunnittelulla halutaan edistää kasvavan kaupungin keskustan vetovoimaa ja laatua, kaikille yhteistä kestävää kaupunkiympäristöä, urbaania kaupunkiasumista sekä varmistaa työpaikkojen kasvu?”, pohtii Kurki-Issakainen.  

Visiotyö pureutuu kantakaupungin kehityksen ydinkysymyksiin. Millainen on elinvoimainen ja kestävä kaupunkirakenne ja -ympäristö sekä mistä löytyy kehittämisen potentiaalia. Mikä merkitys esimerkiksi kantakaupungin arvoympäristöillä ja rakennusperinnöllä on osana kaupungin vetovoimaa ja identiteettiä niin asukkaille kuin kaupungissa vierailevillekin.    

Kantakaupungin tulevaisuutta visioitiin yhdessä

Vision pääpaino on ollut vuorovaikutuksessa keskustan toimijoiden, käyttäjien, elinkeinoelämän, asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa. Tarkoituksena on ollut mahdollistaa yksittäisten hankkeiden mittakaavan ylittävä keskustelu alueen tulevaisuudesta – vision vuorovaikutukseen osallistui lähes 10 000 ihmistä. Visiokeskustelujen ohessa viestittiin myös kantakaupungin erillisistä käynnissä olevista hankkeista, sillä ne muodostavat sen tulevan kokonaisuuden, johon uudet suunnitelmat sijoittuvat. Keskustavisio linjauksineen sekä vuorovaikutusaineisto toimivat ohjeellisina lähtökohtina maankäytön ja liikkumisen suunnittelulle jatkossa.   

”Visio ja sen vuorovaikutus toteutettiin ennen pandemiaa. Keväällä keskustat kaikkialla hiljenivät, mutta samalla poikkeusolot nostivat entistä vahvemmin esiin kaupunkikeskustojen sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen merkityksen. Usko siihen, että keskustojen tarjoamat elämykset, palvelut ja kohtaamiset palaavat kaikkien nautittavaksi, on vahva. Kaupunkien kohtaamat historialliset kriisit eivät ole pysäyttäneet kaupungistumista. Pitkälle tähtäävä kaupunkisuunnittelu tunnistaa sen, että hitaita ja nopeita muutosvoimia tulee olemaan jatkossakin. Laadukkaan ja turvallisen urbaanin ympäristön merkitys korostuu murroksessa”, arvioi Kurki-Issakainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus:   
  
Kerttu Kurki-Issakainen, johtava arkkitehti, kantakaupunkitiimi  
p. 09 310 37349, kerttu.kurki-issakainen@hel.fi   
  
Pikkarainen Hanna, kantakaupunkitiimin päällikkö,   
p. 09 310 37027, hanna.pikkarainen@hel.fi


Janne Prokkola, eteläisen alueyksikön päällikkö  
p. 09 310 37233, janne.prokkola@hel.fi

Kuvat

Kantakaupunki ilmasta. Kuva: Kerttu Kurki-Issakainen.
Kantakaupunki ilmasta. Kuva: Kerttu Kurki-Issakainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Proposal for an architectural programme for Helsinki published – next step is political decision-making19.4.2024 09:48:22 EEST | Tiedote

High-quality architecture and the planning of public urban spaces increase residents’ wellbeing and Helsinki’s appeal. The newly published proposal for the Helsinki architectural programme, titled Helsinki rakentaa hyvää elämää (Helsinki builds good life), is a discussion opener on the significance of architecture in Helsinki and a tool for developing architecture further. The proposal was launched at Central Library Oodi on Thursday 18 April. Next it will enter the political decision-making process.

Utkastet till Helsingfors arkitekturprogram offentliggjordes – framskrider näst till beslutsfattandet19.4.2024 09:45:27 EEST | Tiedote

Högklassig arkitektur och planering av det offentliga stadsrummet ökar stadsbornas välbefinnande och Helsingfors dragningskraft. Helsingfors nya utkast till arkitekturprogram, Helsinki rakentaa hyvää elämää, är en samtalsöppning om arkitekturens betydelse i Helsingfors och ett verktyg för vidareutveckling av arkitekturen. Utkastet offentliggjordes torsdagen den 18 april i Ode. Utkastet framskrider till det politiska beslutsfattandet nästa vecka.

Helsingin arkkitehtuuriohjelman luonnos julkistettiin – etenee seuraavaksi päätöksentekoon19.4.2024 09:43:11 EEST | Tiedote

Laadukas arkkitehtuuri ja julkisen kaupunkitilan suunnittelu lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja Helsingin vetovoimaa. Helsingin uusi arkkitehtuuriohjelmaluonnos, Helsinki rakentaa hyvää elämää, on keskustelunavaus arkkitehtuurin merkityksestä Helsingissä ja työkalu sen edelleen kehittämiseksi. Luonnos julkistettiin Oodissa torstaina 18. huhtikuuta. Luonnos etenee poliittiseen päätöksentekoon ensi viikolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye