Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen jakelu avattu Karttapaikka-palveluun

Maanmittauslaitoksen avoimia paikkatietoaineistoja on voinut ladata jo vuodesta 2012. Avoimiin aineistoihin sisältyvät esimerkiksi maastotietokanta, maasto- ja taustakartat, ilmakuvat ja harvennettu laserkeilausaineisto. Kiinteistötiedoista avoimia ovat muun muassa kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset.
Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään paljon esimerkiksi maankäytön ja infrastruktuurin suunnittelun apuna, mutta myös vapaa-ajan käytössä. Esimerkiksi suunnistajat hyödyntävät avointa laserkeilausaineistoa suunnistuskarttojen tekemisessä. Avoimia aineistoja hyödynnetään laajasti myös tutkimuksessa ja opetuskäytössä erilaisissa paikkatietoanalyyseissa. Avoimet karttakuvat ovat usein käytössä taustakarttoina erilaisissa karttaesityksissä.
Käytettävyyttä parannettu asiakaspalautteen perusteella
Uutta palvelua on kehitetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Uusi palvelu sisältää samat aineistot kuin vanha, mutta palautteen perusteella palvelun käytettävyyttä on parannettu ja esimerkiksi aineistojen rajaustapoja ja tiedostomuotoja on uudistettu.
Vanha palvelu on jo yli 10 vuoden ikäinen ja teknisen toteutuksen ja käyttöliittymän osalta vanhentunut. Uuden palvelun helppokäyttöisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
Useimpien palvelusta ladattavien aineistojen käsittely vaatii erityisen paikkatieto-ohjelmiston, mutta rasterimuotoiset kartat ja ilmakuvat aukeavat myös tavallisilla kuvankatseluohjelmilla.
- Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään hyvin laajasti useilla eri toimialoilla. Asiakkaat ovat kiitelleet uutta palvelua sujuvammaksi, mikä säästää työaikaa ja parantaa tuottavuutta. On tärkeää, että julkisin varoin tuotetut paikkatietoaineistot ovat yhteiskunnassa tehokkaassa käytössä, kommentoi johtava asiantuntija Teemu Saloriutta Maanmittauslaitokselta.
Lataamiseen uusia vaihtoehtoja
Karttapaikan Lataa paikkatietoaineistoja -kohdassa maastotietokannan ja kiinteistörekisterikartan lataamiseen on lisätty uusia vaihtoehtoja. Maastotietokanta on ladattavissa jo nyt karttalehtien lisäksi vapaalla rajauksella, kunnittain ja koko maan pakettina. Kiinteistörekisterikarttaan uudet rajaamismahdollisuudet tulevat käyttöön talven 2023 aikana. Palvelussa on myös parannettu rajapintoja ja aineistoformaatteja on lisätty.
Vuoden 2023 aikana palveluun on tulossa saataville myös avointa aineistoa tarkempi laserkeilausaineisto. Tämä tarkempikin aineistokin on julkista, mutta sen käyttäminen edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen. Aineisto on maksullista.
Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Teemu Saloriutta
teemu.saloriutta@maanmittauslaitos.fi
+358 50 574 6201
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Suomen ja Norjan rajankäynti päätösvaiheessa – maastotöiden lopputarkastus valmistui23.6.2025 08:27:01 EEST | Tiedote
Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekivät kesäkuussa maastotöiden lopputarkastuksen Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Yli kolme vuotta kestänyt rajankäyntiprosessi on pian loppumassa, ja rajankäynnin dokumentaatio luovutetaan maiden ulkoministeriöille hyväksyttäväksi. Aikanaan molemmissa maissa parlamentit hyväksyvät dokumentit ja vahvistavat rajan sijainnin seuraavien vuosikymmenten ajaksi.
Yksittäisten puiden tiedot tulossa metsäsektorin käyttöön – hyötyä myös metsälain valvonnassa ja EU-sääntelyssä17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus ovat aloittaneet yhteisen tutkimustyön, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja tarkentaa metsävaratieto yksittäisen puun tasolle. Lähivuosina tarvitaan tietoa metsien muutoksista ja luonnon monimuotoisuudesta muun muassa EU-velvoitteiden seurantaan.
Mikä on painovoima Lapissa ja tiesitkö mihin se vaikuttaa? Tutkijat mittaavat painovoiman neljällä paikkakunnalla16.6.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Suomen painovoima on jatkuvassa liikkeessä, ja siksi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkijat mittaavat painovoimaa vuosittain. Tarkkaa painovoimaan perustuvaa tietoa tarvitaan esimerkiksi satelliittipaikannusta, vedenjakelua ja tunnelien rakentamista varten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme