Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen jakelu avattu Karttapaikka-palveluun

Jaa
Maanmittauslaitoksen avoimia ja maksuttomia paikkatietoaineistoja voi nyt ladata Karttapaikka-palvelusta. Karttapaikka on kaikille avoin verkkopalvelu, jossa voi katsella karttoja ja hakea paikkoja esimerkiksi osoitteella, paikannimellä tai kiinteistötunnuksella. Palvelussa voi myös ostaa painettuja karttoja ja tulosteita. Paikkatietojen lataus tehdään Karttapaikalla Lataa paikkatietoaineistoja -osion kautta. Nykyinen Avoimien aineistojen tiedostopalvelu suljetaan vuoden 2023 keväällä.
Karttapaikan Lataa avoimia paikkatietoaineistoja -osiossa voi ladata monia paikkatietoaineistoja omalla vapaalla rajauksella.
Karttapaikan Lataa avoimia paikkatietoaineistoja -osiossa voi ladata monia paikkatietoaineistoja omalla vapaalla rajauksella.

Maanmittauslaitoksen avoimia paikkatietoaineistoja on voinut ladata jo vuodesta 2012. Avoimiin aineistoihin sisältyvät esimerkiksi maastotietokanta, maasto- ja taustakartat, ilmakuvat ja harvennettu laserkeilausaineisto. Kiinteistötiedoista avoimia ovat muun muassa kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset.

Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään paljon esimerkiksi maankäytön ja infrastruktuurin suunnittelun apuna, mutta myös vapaa-ajan käytössä. Esimerkiksi suunnistajat hyödyntävät avointa laserkeilausaineistoa suunnistuskarttojen tekemisessä. Avoimia aineistoja hyödynnetään laajasti myös tutkimuksessa ja opetuskäytössä erilaisissa paikkatietoanalyyseissa. Avoimet karttakuvat ovat usein käytössä taustakarttoina erilaisissa karttaesityksissä.

Käytettävyyttä parannettu asiakaspalautteen perusteella

Uutta palvelua on kehitetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Uusi palvelu sisältää samat aineistot kuin vanha, mutta palautteen perusteella palvelun käytettävyyttä on parannettu ja esimerkiksi aineistojen rajaustapoja ja tiedostomuotoja on uudistettu.

Vanha palvelu on jo yli 10 vuoden ikäinen ja teknisen toteutuksen ja käyttöliittymän osalta vanhentunut. Uuden palvelun helppokäyttöisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Useimpien palvelusta ladattavien aineistojen käsittely vaatii erityisen paikkatieto-ohjelmiston, mutta rasterimuotoiset kartat ja ilmakuvat aukeavat myös tavallisilla kuvankatseluohjelmilla.

- Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään hyvin laajasti useilla eri toimialoilla. Asiakkaat ovat kiitelleet uutta palvelua sujuvammaksi, mikä säästää työaikaa ja parantaa tuottavuutta. On tärkeää, että julkisin varoin tuotetut paikkatietoaineistot ovat yhteiskunnassa tehokkaassa käytössä, kommentoi johtava asiantuntija Teemu Saloriutta Maanmittauslaitokselta.

Lataamiseen uusia vaihtoehtoja

Karttapaikan Lataa paikkatietoaineistoja -kohdassa maastotietokannan ja kiinteistörekisterikartan lataamiseen on lisätty uusia vaihtoehtoja. Maastotietokanta on ladattavissa jo nyt karttalehtien lisäksi vapaalla rajauksella, kunnittain ja koko maan pakettina. Kiinteistörekisterikarttaan uudet rajaamismahdollisuudet tulevat käyttöön talven 2023 aikana. Palvelussa on myös parannettu rajapintoja ja aineistoformaatteja on lisätty.

Vuoden 2023 aikana palveluun on tulossa saataville myös avointa aineistoa tarkempi laserkeilausaineisto. Tämä tarkempikin aineistokin on julkista, mutta sen käyttäminen edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen. Aineisto on maksullista.

Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.

Yhteyshenkilöt

Johtava asiantuntija Teemu Saloriutta


teemu.saloriutta@maanmittauslaitos.fi


+358 50 574 6201

Kuvat

Karttapaikan Lataa avoimia paikkatietoaineistoja -osiossa voi ladata monia paikkatietoaineistoja omalla vapaalla rajauksella.
Karttapaikan Lataa avoimia paikkatietoaineistoja -osiossa voi ladata monia paikkatietoaineistoja omalla vapaalla rajauksella.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Tieto huoneistotietojärjestelmän tulosta on vihdoin saavuttanut pienet taloyhtiöt7.6.2023 07:31:00 EEST | Tiedote

Maanmittauslaitos on teettänyt tutkimuksen siitä, kuinka hyvin pienten taloyhtiöiden päätöksentekijät tuntevat huoneistotietojärjestelmään siirtymisen määräajat. Maamme kaikkien asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä, mutta viime lokakuussa teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että jopa 40 % pienten taloyhtiöiden hallituksen jäsenistä ei ollut tietoisia määräajasta. Nyt teetetyssä tutkimuksessa takarajasta tietämättömien määrä oli pienentynyt selvästi.

Maanmittauslaitos palvelee asiakkaita Lappeenrannan yhteisessä palvelupisteessä 12.6. alkaen6.6.2023 09:19:54 EEST | Tiedote

Maanmittauslaitoksen nykyinen asiakaspalvelupiste Pormestarinkadulla on suljettu tiistaina 6.6. muuton takia. Valtion toimijoiden yhteinen palvelupiste avaa ovensa 12.6. Lappeenrannan virastotalolla osoitteessa Villimiehenkatu 2. Maanmittauslaitoksen lisäksi saat Lappeenrannan yhteisessä palvelupisteessä 9 muun viranomaisen palveluita, neuvontaa ja tukea sähköiseen asiointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme