Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen maastokartoittajat liikkeellä

Jaa

Maanmittauslaitos päivittää peruskartta-aineistoa Lapissa Kittilän ja Sodankylän kuntien alueella.

Kartoittajan autossa on Maanmittauslaitoksen tunniste.
Kartoittajan autossa on Maanmittauslaitoksen tunniste.

Kittilässä ja Sodankylässä voi törmätä Maanmittauslaitoksen kartoittajiin, jotka liikkuvat maastossa. Kartoittajan tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta. Kartoittajia on koronatilanteen takia ohjeistettu välttämään lähikontaktia kansalaisiin.

Kartat päivitetään pääasiassa ilmakuvien pohjalta, mutta myös maastotyötä tarvitaan. Kartoittajat tarkistavat tietoja maastossa, koska ilmakuvausten jälkeen on voitu rakentaa uusia teitä tai rakennuksia, tai esimerkiksi puut ovat voineet estää kohteen havaitsemisen ilmakuvalta.

Kartoittajat poikkeavat vain välttämättömissä tapauksissa talojen ja kesämökkien pihoihin katsomaan rakennusten määrän ja sijainnin. Karttoihin merkitään myös, onko kyseessä talous- vai asuinrakennus. Myös tiestö kartoitetaan ja luokitellaan tien leveyden ja päällysteen mukaan.

Kartoitukset 3−6 vuoden välein

Maastokartoituksia tehdään noin 3−6 vuoden välein: sitä useammin mitä enemmän muutoksia maastossa tapahtuu. Määräaikaisten päivitysten lisäksi tiestön ja rakennusten sijaintia kartalla päivitetään jatkuvasti esimerkiksi kunnilta saatujen tietojen perusteella.

Kartoituksia tehdään lumettomana aikana, tavallisimmin kesäkuusta lokakuuhun.

Kartat kansalaisten saatavilla

Maastossa tarkistetut tiedot tallennetaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämään maastotietokantaan, joka on tarkin koko maan kattava ja jatkuvasti ajan tasalla pidettävä kartta-aineisto.

Maanmittauslaitoksen tuottamaa maastotietoaineistoa voi käyttää verkon kautta maksutta. Monet organisaatiot käyttävätkin Maanmittauslaitoksen aineistoja karttasovelluksissaan. Karttojen lisäksi Maanmittauslaitoksen verkkopalveluista voi ladata muun muassa korkeusmalleja, ilmakuvia, nimistöä ja laserkeilausaineistoja.

Maanmittauslaitoksen maksuttomassa Karttapaikka-verkkopalvelussa päivitykset näkyvät heti maastotöiden valmistuttua. Karttapaikka-verkkopalvelusta voi myös ostaa painettuja perus- ja maastokarttoja ja tilata karttatulosteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kartastopäällikkö Jyrki Lämsä, 040 524 2508, jyrki.lamsa@maanmittauslaitos.fi

Kartastoinsinööri Matti Meinilä, 040 744 5800, matti.meinila@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Kartoittajan autossa on Maanmittauslaitoksen tunniste.
Kartoittajan autossa on Maanmittauslaitoksen tunniste.
Lataa
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Kainuun taloyhtiöistä vasta muutama siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen rekisteriin24.5.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään on pakollista ja koskee kaiken kokoisia taloyhtiöitä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkaat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä ja pääsevät eroon paperisista osakekirjoista, mikä helpottaa esimerkiksi asuntokauppaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme